Η ποινικοποίηση του χορού και της ομορφιάς

Η ποινικοποίηση του χορού και της ομορφιάς

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Γυναίκες στο Ιράν κατέκλυσαν χθες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με βίντεο στα οποία εμφανίζονται να χορεύουν, σε ένδειξη συμπαράστασης σε έφηβη που συνελήφθη για τον ίδιο λόγο. Η Μεντέχ Χοζαμπρί είχε συγκεντρώσει χιλιάδες χρήστες, που την ακολουθούσαν στο Instagram, χάρη στα βίντεο στα οποία χόρευε στους ήχους ιρανικής και δυτικής ποπ μουσικής. Μετά τη σύλληψή της, οι χρήστες διένειμαν βίντεο και μηνύματα υποστήριξης της νεαρής, χρησιμοποιώντας hashtags που μεταφράζονται σε «#ο-χορός-δεν-είναι-έγκλημα».

Η ιρανική κυβέρνηση έχει θεσπίσει αυστηρούς κανόνες για το ντύσιμο των γυναικών και ο χορός με άτομα του αντίθετου φύλου σε δημόσια θέα απαγορεύεται. Τα βίντεο της Χοζαμπρί την έδειχναν να χορεύει μόνη της στο σπίτι, χωρίς να φορά την υποχρεωτική μαντίλα. Αρκετές γυναίκες που χόρευαν στα σόσιαλ μίντια συνελήφθησαν, προκαλώντας το σχόλιο του μπλόγκερ Χουσεΐν Ροναχί: «Αν πεις σε κάποιον σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο ότι κορίτσια 17-18 ετών συλλαμβάνονται εξαιτίας του χορού, της ευτυχίας και της ομορφιάς τους με την κατηγορία ότι σκορπίζουν την ασέβεια, ενώ οι βιαστές παιδιών και άλλοι εγκληματίες κυκλοφορούν ελεύθεροι, θα γελάσει. Γιατί για όλο τον υπόλοιπο κόσμο, είναι απίστευτο!». Στις αρχές του χρόνου, ένας αξιωματούχος συνελήφθη στην πόλη Μασάντ αφότου δημοσιοποιήθηκαν εικόνες πλήθους ανδρών και γυναικών να χορεύουν σε εμπορικό κέντρο της περιοχής, ενώ έξι άτομα συνελήφθησαν τον περασμένο μήνα επειδή χόρευαν ζούμπα. Το 2014, έξι νέοι Ιρανοί πόσταραν βίντεο στο οποίο χόρευαν το τραγούδι «Happy», του Φαρέλ Ουίλιαμς, με αποτέλεσμα να καταδικαστούν σε ένα χρόνο φυλάκιση και 91 βουρδουλιές.

Κι ενώ η ποινικοποίηση του χορού καλά κρατεί στο Ιράν, οι γερμανικές αρχές εξετάζουν αίτημα των ιρανικών αρχών για απόσυρση 300 εκατ. ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς στη Γερμανία και επαναπατρισμό των κεφαλαίων υπό τον φόβο της έλλειψης ρευστότητας λόγω των νέων αμερικανικών κυρώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή