Η Ιταλία κλείνει τα λιμάνια στους μετανάστες

Η Ιταλία κλείνει τα λιμάνια στους μετανάστες

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Τα ξένα πλοία που συμμετέχουν στις «διεθνείς αποστολές» στη Μεσόγειο πρέπει να εμποδίζονται να μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες στα λιμάνια της Ιταλίας, υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι.

Ο Σαλβίνι, επικεφαλής του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού κόμματος της Λέγκας του Βορρά, έχει ήδη κατ’ ουσίαν απαγορεύσει τον ελλιμενισμό στην Ιταλία των πλοίων των μη κυβερνητικών οργανώσεων που διασώζουν μετανάστες και πρόσφυγες στη Μεσόγειο, διότι, όπως υποστηρίζει, οι ΜΚΟ συνεργάζονται με διακινητές. «Αφού σταματήσαμε τα πλοία των ΜΚΟ, την Πέμπτη θα βάλω στο ευρωπαϊκό τραπέζι στο Ινσμπρουκ την ιταλική απαίτηση να εμποδίζεται η άφιξη στα ιταλικά λιμάνια πλοίων διεθνών αποστολών στη Μεσόγειο», ανέφερε ο Σαλβίνι σε κείμενο που ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook. «Δυστυχώς, οι ιταλικές κυβερνήσεις των τελευταίων πέντε ετών υπέγραψαν συμφωνίες (με αντάλλαγμα τι;) με βάση τις οποίες όλα αυτά τα πλοία μπορούσαν να ξεφορτώνουν μετανάστες στην Ιταλία. Με την κυβέρνησή μας, το τροπάρι έχει αλλάξει και θα αλλάξει και άλλο», συμπλήρωσε ο Σαλβίνι. Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. συνεδριάζουν αύριο στην Αυστρία και κυρίαρχο ζήτημα του συμβουλίου θα είναι ξανά η κρίση των προσφύγων και των μεταναστών, που συνεχίζει να φέρνει στην επιφάνεια τον βαθύ διχασμό των χωρών-μελών. Μία ημέρα νωρίτερα, ο Σαλβίνι προγραμματίζει να συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του Χορστ Ζεεχόφερ.

Καθώς ο Σαλβίνι εντείνει τη ρητορική του ενάντια στη μετανάστευση, οι ρωμαιοκαθολικοί ιερείς της χώρας αναδεικνύονται, πάντως, στους ισχυρότερους επικριτές της ξενοφοβικής πολιτικής του. Τελευταίο παράδειγμα της σύγκρουσης υπήρξε ο Τζιανφράνκο Φορμεντόν, ιερέας στην περιοχή της Ούμπρια, ο οποίος κρέμασε μια ταμπέλα στη θύρα της εκκλησίας του με την επιγραφή «οι ρατσιστές απαγορεύεται να εισέλθουν», προκαλώντας την οργή του Σαλβίνι, ο οποίος χαρακτήρισε το γεγονός ντροπή για την εκκλησία και την περιοχή σε οργισμένη ανάρτησή του στο Twitter. Η εκλογική βάση της Λέγκας του Βορρά αποτελείται κυρίως από ευσεβείς ρωμαιοκαθολικούς, και έτσι ο Σαλβίνι έχει επικαλεστεί ουκ ολίγες φορές θρησκευτικά σύμβολα στον πολιτικό λόγο του. Την περασμένη Κυριακή, ενώ απευθυνόταν σε χιλιάδες ψηφοφόρους του στην περιοχή της Λομβαρδίας, υποσχέθηκε να δημιουργήσει μια πανευρωπαϊκή συμμαχία ενάντια στη μαζική μετανάστευση κρατώντας στο χέρι του ένα κομποσκοίνι και τη Βίβλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή