Ορκωμοσία – βλέψεις Ερντογάν

Ορκωμοσία – βλέψεις Ερντογάν

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ταγίπ Ερντογάν αισθάνεται πως ηγείται μιας υπερδύναμης. Το επιβεβαίωσε η χθεσινή μεγαλοπρεπής ορκωμοσία του. Ισως ζήλεψε τις αντίστοιχες Αμερικανών προέδρων. Ο,τι και αν συμβαίνει, δεν μας αφορά. Χρήζει ανάλυσης, διαφορετικής υφής, αλλά είναι δικό του θέμα. Αυτό που έχει ενδιαφέρον για εμάς είναι ότι στη χθεσινή πανηγυρική τελετή, με την οποία ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας επισημοποίησε τη θεσμική παντοδυναμία του, εκπροσωπήθηκαν όλα τα κράτη της ευρύτερης γειτονιάς μας. Μεταξύ των ξένων ηγετών που παρέστησαν στην τελετή στην Αγκυρα ήταν οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, της ΠΓΔΜ, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Σερβίας, του Κοσόβου.

Ο Ερντογάν οικοδομεί ένα «βαλκανικό πλέγμα» που θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα δεδομένα στη γεωπολιτική ισορροπία της περιοχής. Και αυτό δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας πρόσφατα στο Ευρωκοινοβούλιο, υπογράμμισε ευθέως ότι η Γαλλία δεν επιθυμεί τα Βαλκάνια να στραφούν προς την Τουρκία.

Τα τελευταία χρόνια η Αγκυρα χρηματοδοτεί σωρεία έργων υποδομής στα Βαλκάνια, μεταξύ αυτών την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων, αλλά και την ανοικοδόμηση πανεπιστημίων, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνει την προώθηση του Ισλάμ, κινήσεις που γίνονται βάσει συγκεκριμένης στρατηγικής και αντανακλούν την αυξανόμενη πολιτική, οικονομική, πολιτιστική, αλλά και θρησκευτική διείσδυσή της στην περιοχή. Σε μία δεκαπενταετία οι εμπορικές της συναλλαγές με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν αυξηθεί από 350 εκατ. ευρώ σε 2,5 δισ. Ακόμη και ο πρόεδρος της Σερβίας, σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Αγκυρα, επισήμανε ότι «η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη δύναμη και ισχυρότερη χώρα στα Βαλκάνια».

Στο σημερινό μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο, η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να παραμείνει απαθής. Οφείλει να ιεραρχήσει τις προτεραιότητές της, να κλείσει εκκρεμότητες με το μικρότερο δυνατό κόστος, και να οικοδομήσει περαιτέρω τις πολυμερείς συνεργασίες που ήδη αναπτύσσει στα Βαλκάνια και στην Αν. Μεσόγειο.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. έχουν κάθε λόγο να αξιοποιήσουν τον ρόλο που δύναται να διαδραματίσει η Αθήνα. Με μια σωστά σχεδιασμένη στήριξη από Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι, η Ελλάδα μπορεί σταδιακά να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να λειτουργήσει και πάλι ως ένας πραγματικός πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή