Το Κονκλάβιο (10/07/18)

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανεκκίνηση και καταστροφή

«Κάνε τώρα επανεκκίνηση (restart)»: Δεν υπάρχει πιο δοκιμασμένη συνταγή για να «ξεφορτωθεί» κανείς τους γκρινιάρηδες χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το μηχάνημα. Αυτήν ακολουθεί και ο Σταύρος Θεοδωράκης, καθώς όλοι στο Ποτάμι μιλούν για restart, το οποίο υποτίθεται ότι θα σηματοδοτήσει το συνέδριο του Οκτωβρίου. Το πρόβλημα είναι ότι στην πολιτική η επανεκκίνηση δεν αρκεί για να λύσει τα προβλήματα. Ενίοτε χρειάζεται ολική επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, αδρανοποίηση ή ολοσχερής καταστροφή (και αυτοκαταστροφή).

Δεν ξέρω τι απ’ όλα τα παραπάνω έχει κατά νουν να πυροδοτήσει ο Σταύρος. Πολλώ δε μάλλον αφού οι πληροφορίες επιμένουν ότι η ηρωική έξοδος από το ΚΙΝΑΛ έγινε επειδή ο ίδιος έχει κλείσει την κάθοδό του για τον Δήμο της Αθήνας, σε συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί απλά να κερδίζει χρόνο. Από την πλευρά τους, οι Ποταμίσιοι επιμένουν ότι έβαλαν μυαλό και ότι τώρα έχουν «ωριμάσει». Δηλαδή ότι θα φτάσουν μέχρι το συνέδριο. Αν στο μεταξύ οι μισοί δεν έχουν πάει στην Πειραιώς και οι άλλοι μισοί στη Χαριλάου Τρικούπη και την Κουμουνδούρου.

Τα «παιδιά» 

Για την ώρα, η κατάσταση επί του εδάφους περιγράφεται ως ένα καλό διαζύγιο. Μόνο που δεν έχουν μιλήσει ακόμα τα παιδιά, όπως το έθεσε πηγή μου. Προφανώς δεν αναφέρεται ούτε στους Μουτζαχεντίν Πασόκους ούτε στους γνήσιους Ποταμίσιους που ούτως ή άλλως ήθελαν διαζύγιο, αλλά στους ενδιάμεσους που πραγματικά πίστεψαν στον χώρο και στην έννοια του Κέντρου (αιωνία η μνήμη)…

Και ο πράσινος ήλιος

Στον αντίποδα, των Μουτζαχεντίν, κάποιοι θεωρούν ότι εσχάτως ο Παύλος Γερουλάνος έχει γίνει πιο ΠΑΣΟΚ από το ΠΑΣΟΚ και επενδύει στον «πράσινο ήλιο». Για τους μυημένους στα πασοκικά, η σύναξη, που έκανε προ ημερών στο «42», δεν θεωρήθηκε αθώα. Διότι μπορεί η αφορμή να ήταν η ονομαστική του εορτή, αλλά, όπως μου μετέφερε αυτόπτης μάρτυρας, η «αυθόρμητη» μάζωξη είχε μια εσάνς… αναδιάταξης και διάθεσης του Γερουλάνου να ξαναμπεί στο παιχνίδι. Εξάλλου, οι προσκεκλημένοι ήταν κυρίως στελέχη που κινούνται στον ευρύτερο πασοκικό χώρο και λιγότερο συνεργάτες ή προσωπικές επαφές. Για όσους τρομάζουν με τις συμπτώσεις, σημειώνω ότι το σουαρέ έλαβε χώρα το ίδιο βράδυ που αποφασίστηκε η αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝΑΛ.

Η μοίρα και η Καβάλα

Την ώρα που η μοίρα και ο Ταγίπ Ερντογάν τα έφεραν έτσι ώστε η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος να βρεθούν αμφότεροι στη χθεσινή τελετή ορκωμοσίας του «σουλτάνου» (ο δεύτερος ως εκπρόσωπος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρακαλώ), σύμπτωση με την οποία έχω βάσιμες υποψίες ότι πρέπει κι οι δύο να γέλασαν πικρά, σε «γαλάζια» εκδήλωση στην Καβάλα γινόταν ειδική μνεία στους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές. Αυτά στην εκδήλωση για τα εξωτερικά που οργάνωσε το Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης και όπου μίλησαν οι Γιώργος Κουμουτσάκος και Βασίλης Κικίλιας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Μακάριος Λαζαρίδης. Θυμίζω ότι ο Λαζαρίδης, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και οσονούπω υποψήφιος στην Καβάλα, έχει αναλάβει ειδικές αποστολές στη Βόρεια Ελλάδα. Πάντως, δεν μίλησε μόνο για το Σκοπιανό. Μου λένε ότι αφιέρωσε την εκδήλωση στους δύο Ελληνες αξιωματικούς, ενώ χαρακτήρισε «πρόκληση» την κράτησή τους.

Δύσκολος Σεπτέμβρης

Με επίσκεψη στη Νέα Ζηλανδία –όπου δεν υπάρχει πλέον ελληνική πρεσβεία– θα συνδύαζε την επίσκεψή του στην Αυστραλία τον Σεπτέμβριο ο Προκόπης Παυλόπουλος. Φευ, όμως, το ταξίδι αναβάλλεται για κάποια άλλη στιγμή. Πηγή μου στην Προεδρία επιμένει ότι αυτό δεν συνέβη επειδή κάποια ομογενειακή εφημερίδα έγραψε ότι ο Πρόεδρος είναι ανεπιθύμητος λόγω Σκοπιανού… Αλλά επειδή εντέλει θα έπρεπε να λείψει πάνω από δέκα μέρες σε μια «δύσκολη» περίοδο, όπως είναι ο Σεπτέμβρης. Φαντάζομαι ότι αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι ουδείς γνωρίζει –ούτε ο Αλέξης Τσίπρας– αν θα αποφασίσει εκλογικό αιφνιδιασμό, εξ ου και μάλλον είναι φρόνιμο να μη λείπει ο Πρόεδρος στην Αυστραλία. Μπορεί, όμως, να πεταχτεί μέχρι το Βίλνιους, όπου και η φετινή συνδιάσκεψη των μη εκτελεστικών προέδρων της Ε.Ε., στην οποία θα μετάσχει ο Παυλόπουλος. Εκτός αν τον προλάβουν τίποτα εξελίξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή