Ταϊλάνδη: Ποιοι είναι οι 13 μικροί ήρωες που συγκλόνισαν τον κόσμο

Ταϊλάνδη: Ποιοι είναι οι 13 μικροί ήρωες που συγκλόνισαν τον κόσμο

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Με καρτερία, ψυχραιμία αλλά και προσπαθώντας να ενθαρρύνουν τους οικείους τους που αγωνιούσαν έξω από τη σπηλιά, αντιμετώπισαν την πολυήμερη περιπέτειά τους τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους. To BBC συνέλεξε μερικά στοιχεία για το χαρακτήρα και τις συνήθειες των 13 αυτών ανθρώπων που νοσηλεύονται πλέον εκτός κινδύνου ύστερα από μια γιγαντιαία επιχείρηση.

 
Chanin Vibulrungruang (Χαϊδευτικό: Titan), 11 ετών

Ο νεότερος στην ομάδα. Ο Τιτάν άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο σε ηλικία επτά ετών στην αθλητική ομάδα του σχολείου του.

Panumas Sangdee (Χαϊδευτικό: Mig) 13 ετών

Σύμφωνα με τον Nopparat Kantawong, τον επικεφαλής προπονητή της ομάδας, ο Mig αν και είναι πιο μεγαλόσωμος από άλλα παιδιά της ηλικίας του, είναι πολύ ευκίνητος.

Duganpet Promtep (Χαϊδευτικό: Dom), 13 ετών

Ο αρχηγός των «Αγριόχοιρων», Dom, δεχόταν σύμφωνα με πληροφορίες στενό «μαρκάρισμα» από αρκετά ποδοσφαιρικά κλαμπ της Ταϊλάνδης. Μάλιστα όλοι οι συμπαίκτες του τον σέβονται για τις ικανότητες του στο ποδόσφαιρο.

Adul Sam-on, 14 ετών

Ο Adul γεννήθηκε στην Wa State της Μιανμάρ και έφυγε από την οικογένειά του για να λάβει καλύτερη εκπαίδευση στην Ταϊλάνδη. Μιλάει ταϊλανδέζικα, κινέζικα και αγγλικά και ήταν ο μόνος που ήταν σε θέση να επικοινωνεί με τους Βρετανούς δύτες. Σε γράμμα που έστειλε μέσω των μελών σωστικών συνεργείων στους γονείς του τους έγραφε ότι του λείπουν και να μην ανησυχούν. «Η μαμά και ο μπαμπάς, θέλουν να δουν το πρόσωπό σου» απάντησαν οι γονείς και συμπλήρωσαν ότι «η μαμά και ο μπαμπάς προσεύχονται για σένα και τους φίλους σου ώστε να βρεθούμε ξανά σύντομα». 

Somepong Jaiwong (Χαϊδευτικό: Pong), 13 ετών

Ο Pong περιγράφεται ως ένα χαρούμενο παιδί που του αρέσει το ποδόσφαιρο και τα αθλήματα γενικότερα. Ονειρο του σύμφωνα με τον δάσκαλό του να γίνει ποδοσφαιριστής στην εθνική ομάδα της Ταϊλάνδης.

Mongkol Booneiam (Χαϊδευτικό: Μαρκ: Mark), 12 ή 13 ετών
 
Όσα γνωρίζουμε για τον Μαρκ προέρχονται από τον πατέρα του που τον περιγράφει σε δηλώσεις του στο Γαλλικό πρακτορείο ως «ένα πολύ σεμνό παιδί που του αρέσει τόσο το ποδόσφαιρο όσο και το διάβασμα».
 
Nattawut Takamrong (Χαϊδευτικό: Τερν) 14 ετών
 
Σε γράμμα που έγραψε στους γονείς του, τους ζητούσε να μην ανησυχούν αλλά και αυτοί του απάντησαν: «Η μαμά και ο μπαμπάς δεν είναι καθόλου θυμωμένοι μαζί σου και δεν σε κατηγορούν. Σε περιμένουμε μπροστά από τη σπηλιά.
 
Peerapat Sompiangjai (Χαϊδευτικό: Νάιτ), 17 ετών
 
Τη μέρα που χάθηκε ήταν τα γενέθλιά του και οι γονείς του δήλωναν όλες αυτές τις μέρες ότι τον περίμεναν για το πάρτι. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, τα παιδιά  πήγαν μέσα στη σπηλιά για να γιορτάσουν τα γενέθλια του Νάιτ. Για αυτό και είχαν μαζί τους σνακς και κεράσματα. Αυτές οι προμήθειες ήταν που πιθανότατα τους βοήθησαν να μείνουν ζωντανοί τις μέρες του εγκλωβισμού. 

 
Ekarat Wongsukchan (Χαϊδευτικό Μπιού), 14 ετών
 
Σε γράμμα που έστειλε στη μητέρα του, ο Μπιου υποσχέθηκε να τη βοηθήσει στα χωνία αμέσως μόλις τελειώσει η περιπέτεια. 
 
Prajak Sutham (Χαϊδευτικό: Νόουτ) 15 ετών
 
Φίλοι της οικογένειας τον περιγράφουν ως ένα έξυπνο και ήσυχο παιδί».
 
Pipat Pho (Χαϊδευτικό: Νικ) 15 ετών
 
Σε ένα γράμμα του, ο Νικ έγραψε στους γονείς του ότι θέλει να φάει κορεατικό ή ταϊλανδέζικο  μπάρμπεκιου, αμέσως,μόλις βγει από τη σπηλιά.
 
Pornchai Kamluang (χαϊδευτικό: Τι) 16 ετών «Μην ανησυχείς. Είμαι μια χαρά» έγραψε ο Τι προς τους γοινείς του.
 
Ekapol Chantawong (Χαϊδευτικό: Eϊκ) 25 ετών – Βοηθός προπονητή
 
Ο Εϊκ σύμφωνα με πληροφορίες γεννήθηκε στην Μιανμάρ και έχασε τους γονείς του σε μικρή ηλικία. 
 
Προτού γίνει βοηθός προπονητή, πέρασε αρκετά χρόνια σε βουδιστικό μοναστήρι, και έμαθε πώς να μη σπαταλά δυνάμεις, περιορίζοντας τις κινήσεις του σώματός του αλλά και χρησιμοποιώντας τον διαλογισμό.  Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τοπικού τύπου, ο Εϊκ δίδαξε τις τεχνικές αυτές στα εγκλωβισμένα παιδιά.
 
Στο γράμμα του, ο Εϊκ ζητούσε συγγνώμη από τους γονείς που οδήγησε τα παιδιά μέσα στη σπηλιά, λαμβάνοντας όπως από πολλούς την απάντηση ότι δεν του ρίχνουν την ευθύνη. 
 
«Υπόσχομαι να προσέχω τα παιδιά όσο καλύτερα μπορώ», έγραφε ο Εϊκ.
 
Σύμφωνα με κάποια ρεπορτάζ, όταν το γκρουπ εντοπίστηκε, ο Εϊκ βρέθηκε να είναι ο πλέον αδύνατος όλων, επειδή κατά τις ίδιες πηγές ηρνείτο να ακουμπήσει τα φαγητά που είχαν φέρει μαζί τους τα παιδιά .
 
«Στο σημείωμά του αναφερόταν στη γιαγιά και τη θεία του«, πληροφορώντας τους ότι ήταν «τέλεια»…
 
Μην ανησυχείτε πολύ για μένα. Προσέξτε την υγεία σας», έγραψε προσθέτοντας. «Παρακαλώ ετοιμάστε μου χυμούς λαχανικών και τσιγαρίδες. Θα τα φάω μόλις βγω έξω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή