Ελεύθερη η Λιου Σια ύστερα από οκτώ χρόνια

Ελεύθερη η Λιου Σια ύστερα από οκτώ χρόνια

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φθινόπωρο του 2011, η Λιου Σια ταξίδεψε σε μια φυλακή στη βορειοανατολική Κίνα για να ενημερώσει τον σύζυγό της, τον διάσημο αντιφρονούντα διανοούμενο Λιου Σιαομπό, πως είχε τιμηθεί με το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης. Ηταν η τελευταία φορά που της επετράπη να βγει από το σπίτι της και να κυκλοφορήσει ως ελεύθερη γυναίκα – μέχρι αυτή την εβδομάδα.

Χθες, οι κινεζικές αρχές επέτρεψαν στη χήρα του Λιου να φύγει από τη χώρα και να ταξιδέψει στο Βερολίνο, σηματοδοτώντας το τέλος του οκταετούς κατ’ οίκον περιορισμού που μεταμόρφωσε τη γλυκομίλητη 57χρονη ποιήτρια με το ξυρισμένο κεφάλι σε τραγική φιγούρα, γνωστή ανά την υφήλιο. Καθώς η Λιου Σια αποβιβαζόταν στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι, όπου έκανε ενδιάμεση στάση, άπλωσε τα χέρια της και χαμογέλασε πλατιά σε έναν φωτογράφο.

Η απελευθέρωση της Λιου Σια, η οποία επισήμως δεν κατηγορήθηκε ποτέ για κανένα έγκλημα, είναι αποτέλεσμα εντατικών προσπαθειών από δυτικές κυβερνήσεις και ακτιβιστές και έρχεται λίγες μόλις ημέρες πριν από την πρώτη επέτειο από τον θάνατο του συζύγου της. Τα έντεκα χρόνια φυλάκισης του Λιου Σιαομπό και ο επακόλουθος περιορισμός της γυναίκας του είχαν μετατραπεί σε σύμβολα της αυταρχικότητας των κινεζικών αρχών και απόδειξη της εμμονής τους να αποτρέψουν το ζευγάρι από το να γίνει πηγή έμπνευσης για άλλους Κινέζους πολίτες.

Συμπτωματικά, η άφιξη της Λιου στο Βερολίνο συνέπεσε με την πολυαναμενόμενη επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ στη Γερμανία, η οποία είναι μία από τις χώρες που άσκησαν έντονες πιέσεις στο Πεκίνο για την απελευθέρωση της ποιήτριας. Αλλωστε, η Αγκελα Μέρκελ έχει συναντήσει επικριτές της κινεζικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των επισκέψεών της στην Κίνα και, σύμφωνα με πηγές, είχε επαναλάβει την ένστασή της στον περιορισμό της Λιου κατά το πρόσφατο ταξίδι της στο Πεκίνο, τον Μάιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή