Συσπείρωση υπουργών γύρω από τη Μέι

Συσπείρωση υπουργών γύρω από τη Μέι

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τη στήριξή του στην Τερέζα Μέι προσέφερε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βρετανίας Μάικλ Γκόουβ, ο οποίος υποστήριξε ένθερμα το Brexit. Η κίνηση αυτή του Γκόουβ αποτελεί «ανάσα» για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, μετά τις παραιτήσεις του υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και του επικεφαλής των συνομιλιών με την Ευρώπη για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, οι οποίοι εξέφρασαν δημόσια τη διαφωνία τους για την τακτική της κ. Μέι στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Νέος υπουργός Εξωτερικών διορίσθηκε ο Τζέρεμι Χαντ, ενώ το υπουργείο Brexit ανέλαβε ο Ντόμινικ Ραμπ.

Η κ. Μέι προσπαθεί να συσπειρώσει τις δυνάμεις της στο Συντηρητικό Κόμμα, σε μια προσπάθεια να προλάβει ενδεχόμενη αμφισβήτηση της εξουσίας της από απογοητευμένα στελέχη. Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού ανακοίνωσε χθες ότι η κ. Μέι καλωσόρισε τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της, αναφέροντας ότι συζήτησε μαζί τους την έκδοση Λευκής Βίβλου για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, προετοιμάζοντάς τους την ίδια ώρα για την πιθανότητα ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.

Οργή για υπαναχώρηση

Παρότι η κ. Μέι μοιάζει να απέφυγε τον άμεσο κίνδυνο, ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός στελεχών του Συντηρητικού Κόμματος εκφράζει την οργή του για την υπαναχώρηση της πρωθυπουργού από την παλαιότερη δέσμευσή της για «καθαρή έξοδο από την Ε.Ε.». Χθες το απόγευμα ανακοινώθηκε η παραίτηση δύο αντιπροέδρων του Συντηρητικού Κόμματος, του Μπεν Μπράντλεϊ και της Μαρία Κόλτφιλντ. Αν και το αξίωμά τους δεν έχει ιδιαίτερο πολιτικό βάρος (ουδείς εκ των δύο ήταν μέλος της κυβέρνησης ή της Βουλής), η παραίτησή τους προσθέτει στη γενική ατμόσφαιρα διάβρωσης της κυβερνητικής συνοχής.

Σε συνάντησή της με μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος τη Δευτέρα, η Τερέζα Μέι υπενθύμισε στους Συντηρητικούς νομοθέτες ότι οι εσωκομματικές έριδες μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο της εξουσίας στον σοσιαλιστή επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή