Επιδείνωση επενδυτικού κλίματος στη Γερμανία

Επιδείνωση επενδυτικού κλίματος στη Γερμανία

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επενδυτικό κλίμα έχει επιδεινωθεί στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, λόγω του εμπορικού πολέμου που έχει κηρύξει η κυβέρνηση του Τραμπ στους εταίρους των ΗΠΑ. Ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία, η οικονομία της οποίας εξαρτάται από τις εξαγωγές, υποχώρησε τον Ιούλιο στο ναδίρ εξαετίας και διαμορφώθηκε στις -24,7 μονάδες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Zew. «Πέραν όλων των άλλων, οι φόβοι για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ οδήγησαν σε πτώση τον δείκτη», σχολίασε ο πρόεδρος του Zew, Ακχίμ Βάμπαχ.

Η απόφαση του κ. Τραμπ να επιβάλει δασμούς σε πρώτη φάση στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και σε δεύτερη φάση στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 34 δισ. δολαρίων, απειλώντας με νέα μέτρα τον γερμανικό κλάδο αυτοκινητοβιομηχανιών, έχουν θορυβήσει τους επενδυτές στις διεθνείς αγορές. Στα αντίποινα του Πεκίνου, εν τω μεταξύ, περιλαμβάνονται δασμοί στις εισαγωγές των γερμανικών αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ. Τον περασμένο μήνα, η Daimler μείωσε τις προβλέψεις για την ετήσια κερδοφορία της, εκφράζοντας ανησυχίες για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της εμπορικής διαμάχης ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα. Η Ουάσιγκτον έχει, επίσης, θέσει στο στόχαστρό της την Ε.Ε., τον Καναδά και το Μεξικό.

Ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές φοβούνται μήπως αποδυναμωθεί η γερμανική οικονομία υπ’ αυτές τις συνθήκες στο παγκόσμιο εμπόριο. Μέσα σε λίγους μήνες, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στη Γερμανία έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω από τα μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα της χώρας, διαβλέποντας χαμηλότερη αύξηση της τάξεως του 2% για το τρέχον έτος. Εκφράζονται, επίσης, φόβοι ότι οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ θα επισκιάσουν την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής και της απασχόλησης που έχει σημειωθεί στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή