ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενδείξεις συναίνεσης για τη Β΄ Αθηνών

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

Η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η ολοκλήρωση, χθες το απόγευμα, της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, φάνηκε να επιβεβαιώνει –ενόψει της τελικής επεξεργασίας σήμερα και ψήφισής του αύριο στην Ολομέλεια– τις πληροφορίες που, όπως κατέγραψε την Κυριακή η «Κ», κάνουν λόγο για επίτευξη ευρείας συναίνεσης επί της μέσω τροπολογίας προωθούμενης ρύθμισης για την κατάτμηση της Β΄ Αθηνών και της Αττικής. Η Ν.Δ., παρά τις ενστάσεις της για τους κυβερνητικούς χειρισμούς κατά τη διαδικασία της νομοθέτησης και καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν αποδέχεται ταυτόχρονα και την εδώ και τώρα θεσμοθέτηση του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, φαίνεται να έχει καταλήξει στην επιλογή να υπερψηφίσει την κατάτμηση.

Επισήμως και ευθέως η θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εκφραστεί από τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στη συνεδρίαση της εθνικής αντιπροσωπείας. Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. τάσσεται διαχρονικά υπέρ της κατάτμησης της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας. Θετική αναμένεται να είναι και η στάση της ΔΗΣΥ, ενώ θετικά ψηφίζει και το Ποτάμι.

Την ίδια στιγμή, πάντως, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μια άλλη νομοθετική παρέμβαση, που περιλαμβάνεται μέσω σειράς διατάξεων του σχεδίου νόμου, και η οποία αφορά την καθιέρωση της «απλής και άδολης» αναλογικής στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έρχεται να αναδείξει νέες «παραφωνίες» στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης: πέραν του κ. Π. Καμμένου, ο οποίος ως γνωστόν δημοσίως χθες διαφοροποιούμενος της γραμμής Σκουρλέτη τάχθηκε υπέρ της πρόβλεψης να υπάρξει πλαφόν –ένα κατώτατο όριο στο εκλογικό ποσοστό για την είσοδο συνδυασμού σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια–, αντίστοιχη θέση εξέφρασαν στην επιτροπή της Bουλής τόσο ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκης όσο και χθες το απόγευμα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη.

Στις τοποθετήσεις τους ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης και το σύνολο των βουλευτών που έλαβαν τον λόγο απέφυγαν να σχολιάσουν τις αρνητικές προς την κεντρική γραμμή θέσεις των προαναφερομένων.

«Πολιτικό επεισόδιο»

«Υπάρχει δυνατότητα να υπάρχουν ευρύτερες συγκλίσεις», σχολίασε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του (Στο Κόκκινο) ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, για να προσθέσει μεταξύ άλλων: «Υπήρξε ένα πολιτικό “επεισόδιο” σε σχέση με το να τεθεί κατώτατο όριο 3% στις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα ήθελα να καθησυχάσω όσους αναφέρονται σε αυτό, καθώς και να θυμίσω ότι με το υπάρχον σύστημα στις μεγάλες περιφέρειες που είχε η απλή αναλογική ως προς τους περιφερειακούς συμβούλους, όπως και στις δημοτικές εκλογές, όπως για παράδειγμα στον Δήμο Αθηναίων, και με 2% υπάρχει εκπροσώπηση. Αρα, δεν χρειάζονται αυτές οι ανησυχίες».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ