Αυστηρή απάντηση του ΣΕΒ στον κ. Τσίπρα

Αυστηρή απάντηση του ΣΕΒ στον κ. Τσίπρα

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο ΣΕΒ στην επίθεση που δέχθηκε μία ημέρα πριν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από το βήμα του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, με αφορμή το νομοσχέδιο Αχτσιόγλου που συζητείται στη Βουλή και με αιχμή τη διάταξη για τις εργολαβίες και τις υπεργολαβίες μεταξύ των επιχειρήσεων και τη ρύθμιση για την αναγνώριση του ΣΒΒΕ ως θεσμικού κοινωνικού εταίρου. 

Ο κ. Φέσσας κατηγόρησε την κυβέρνηση για διγλωσσία, ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων και για πολιτική πόλωσης και ανέφερε ως παράδειγμα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που όπως είπε, «περιέχει διατάξεις που αντιστρατεύονται τη γνώμη εργοδοτών και εργαζομένων». Ταυτόχρονα είπε ότι επιχειρείται να διαιρεθεί η επιχειρηματικότητα σε καλούς και κακούς. Δεν είναι σύνηθες με κρατική παρέμβαση να ορίζεται ισότιμος κοινωνικός εταίρος και σε προηγούμενες περιπτώσεις οι κοινωνικοί εταίροι στο πλαίσιο της συλλογικής αυτονομίας το έλυναν το θέμα, είπε ο κ. Φέσσας. Παρέπεμψε στην περίπτωση της αυτονομίας του ΣΕΤΕ η οποία, όπως τόνισε, προέκυψε στο πλαίσιο της συνεννόησης των κοινωνικών εταίρων και «όχι με επιλογές οι οποίες δείχνουν μια πρόθεση τακτικού χειρισμού του διαίρει και βασίλευε». Δεν υπάρχει κενό εκπροσώπησης στη βιομηχανία, είπε ο κ. Φέσσας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο ΣΕΒ, ενδεχομένως, αποτελεί «εύκολο αντίπαλο διότι διαχρονικά λέμε το σωστό και δεν αλλάζουμε απόψεις, ενώ τα πολιτικά κόμματα αλλάζουν απόψεις ανάλογα με τη συγκυρία», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζοντας δε, τον ρόλο της ελληνικής βιομηχανίας στην ανάπτυξη, σημείωσε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός «έχει εγκαινιάσει εμβληματικές επενδύσεις μελών μας, όπως η «Παπαστράτος», ενώ σήμερα ο κ. Παππάς, με τον κ. Τσαμάζ που είναι και μέλος του Διοικητικού μας Συμβουλίου, εγκαινιάζει τις οπτικές ίνες στο σπίτι». Επίσης, συμπλήρωσε, «επιχειρηματίες εμβληματικοί, όπως ο κ. Μυτιληναίος, ο κ. Θεοδωρόπουλος, ο κ. Παπαλεξόπουλος, ο κ. Στασινόπουλος, ο κ. Αθανασίου με το Ελληνικό, όλοι αυτοί που συμμετέχουν στο Δ.Σ. του ΣΕΒ και αποτελούν το «enfant gate» της ελληνικής επιχειρηματικότητας με εκατομμύρια, δισεκατομμύρια επενδύσεων και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Αυτό είναι που ονομάζουμε διγλωσσία».

«Οι αγορές δεν θα συγχωρήσουν τη διγλωσσία, το ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων και την πολιτική πόλωση. Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν υπηρετείται με αυτό τον τρόπο», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ εξαπολύοντας μια συνολικότερη επίθεση στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ότι η πολιτική που ακολουθεί στην πράξη δεν υποστηρίζει τους στόχους που θέτει για την ανάπτυξη. Ο κ. Φέσσας χαρακτήρισε χλιαρή τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι η διοικητική μεταρρύθμιση έχει μείνει στις καλένδες, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει ξήλωμα μεταρρυθμίσεων, με βασικότερο τις αλλαγές στα εργασιακά, που αφορούν τη διαιτησία και την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων. «Δεν γνωρίζουμε γιατί θα πρέπει να επιστρέψουμε στο παρελθόν», τόνισε.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη ρύθμιση των εργολαβιών και υπεργολαβιών «βόμβα» που πρέπει να απενεργοποιηθεί άμεσα. «Πρόκειται δυστυχώς για μια τόσο κακογραμμένη διάταξη που διατρέχει σοβαρά τον κίνδυνο να εφαρμοστεί στο σύνολο της οικονομίας, όταν είναι προφανές ότι αφορά πολύ συγκεκριμένους κλάδους», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ και ζήτησε την άμεση απόσυρσή της από το νομοσχέδιο και την έναρξη διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και τους φορείς της αγοράς για να βρεθεί από κοινού μια λειτουργική και αποτελεσματική για όλους ρύθμιση, θέση που όπως είπε, υποστηρίζει και η ΟΚΕ. Δεν μπορεί οι συνεπείς εργοδότες να αναλαμβάνουν το βάρος της ευθύνης για όσους είναι παραβατικοί, ή να υποκαθιστούν το κράτος στην ελεγκτική τους λειτουργία, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ στην κριτική του κατά της εν λόγω ρύθμισης, ενώ επισήμανε και τα πρόσθετα και αδικαιολόγητα υψηλά βάρη που δημιουργεί για τις επιχειρήσεις η διάταξη που αφορά την επιβολή προστίμων για την υπερεργασία. Εξέφρασε παράλληλα τη διαφωνία του ΣΕΒ στην επιβολή εξοντωτικών προστίμων στις επιχειρήσεις για την αδήλωτη εργασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή