Επαναπροώθηση και κλειστά κέντρα το σχέδιο Ζεεχόφερ

Επαναπροώθηση και κλειστά κέντρα το σχέδιο Ζεεχόφερ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Με καθυστέρηση τεσσάρων εβδομάδων παρουσίασε χθες το μάστερ πλαν του για τη μετανάστευση ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, ένα κείμενο που λίγο έλειψε να οδηγήσει σε κατάρρευση τον μεγάλο συνασπισμό της Αγκελα Μέρκελ. Το σχέδιο 63 σημείων, το οποίο, όπως επανειλημμένως τόνισε, «δεν είναι πολιτική της κυβέρνησης», δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην άμεση επαναπροώθηση μεταναστών που έχουν εισέλθει στην Ε.Ε. από Ελλάδα και Ιταλία, ενώ προβλέπει τη δημιουργία κλειστών κέντρων στα σύνορα.

Σύμφωνα με το όραμα Ζεεχόφερ, στα προαναφερθέντα κέντρα θα λαμβάνει χώρα η συνολική διαδικασία ασύλου, αφού όλες οι υπηρεσίες και οι δικαστικές αρχές θα εκπροσωπούνται εκεί. Αυτή η ιδέα ελάχιστη ανταπόκριση βρίσκει από τα επιμέρους κρατίδια της Γερμανίας. Αυστηρές ποινές προβλέπονται για καταδικασμένους μετανάστες, των οποίων η συμπεριφορά θα ελέγχεται συστηματικά. Αν για παράδειγμα ένας αιτών άσυλο ισχυριστεί ότι κινδυνεύει στην πατρίδα του, αλλά επιστρέψει σε αυτήν όσο διαρκεί η επεξεργασία αίτησής του, τότε το αίτημα θα ακυρώνεται. Στον τομέα της ενσωμάτωσης, οι ίδιοι οι μετανάστες πρέπει να επιδεικνύουν διάθεση κοινωνικής ένταξης. Αν για παράδειγμα δεν παρακολουθούν μαθήματα γλώσσας, θα υφίστανται τις συνέπειες. Για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής ασύλου, ο υπ. Εσωτερικών διεκδικεί περισσότερους υπαλλήλους, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής των αιτούντων στα δικαστικά έξοδα. Ο Ζεεχόφερ διατυπώνει την πρόταση για πλωτές πλατφόρμες στη Βόρεια Αφρική, την οποία δεν έχει πάντως αποδεχθεί προς το παρόν κάποια βορειοαφρικανική χώρα.

Στο μεταξύ η Αυστρία αποφάσισε να θέσει τον στρατό της στη διάθεση των χωρών της Βαλκανικής και της Β. Αφρικής, σε μια προσπάθεια να συμβάλει στον ευρύτερο έλεγχο των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Ο υπ. Αμυνας, Μάριο Κουνασέκ, και ο συνάδελφός του και υπ. Εσωτερικών, Χέρμπερτ Κικλ, ανακοίνωσαν την πολιτική της χώρας από κοινού, προσθέτοντας πως τα στρατεύματα θα είναι επίσης διαθέσιμα για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. μέσω συμπράξεων διμερών συμφωνιών είτε για «αποστολές βοήθειας» είτε για την υποστήριξη του Frontex. Ηδη εκατοντάδες Αυστριακοί στρατιώτες βοηθούν την τοπική αστυνομία στην πραγματοποίηση ελέγχων στα σύνορα με τη Σλοβενία, την Ουγγαρία και την Ιταλία. «Θέλουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό» δήλωσε την Τρίτη το πρωί ο Κικλ, προσθέτοντας πως ο στρατός της χώρας βοηθάει στην παρακολούθηση των συνόρων από το 2016, καθώς οι αυστριακές αστυνομικές δυνάμεις «υποφέρουν λόγω έλλειψης πανευρωπαϊκού ελέγχου στα σύνορα της Ε.Ε.». Σε μια συμβολική επίδειξη αντίδρασης στην πολιτική ανοιχτών θυρών της καγκελαρίου Μέρκελ, η Αυστρία πραγματοποίησε την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου μια γιγάντια άσκηση ελέγχου των μεταναστευτικών ροών στα σύνορα της χώρας με τη Σλοβενία. Στην προσομοίωση συμμετείχαν πάνω από 200 στρατιώτες και 500 αυστριακοί αστυνομικοί, οι οποίοι επί μιάμιση ώρα προσποιούνταν πως απαγόρευαν την είσοδο σε εισερχόμενους μετανάστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή