Στη νέα εποχή των οπτικών ινών μπαίνει η Αττική με τον ΟΤΕ

Στη νέα εποχή των οπτικών ινών μπαίνει η Αττική με τον ΟΤΕ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ενεργοποίηση της πρώτης σύνδεσης οπτικής ίνας που φτάνει μέχρι το σπίτι (FTTH) πραγματοποίησε χθες ο ΟΤΕ. Παρουσία της πολιτικής ηγεσίας, στο Παλαιό Φάληρο, ο Oργανισμός ενεργοποίησε την πρώτη σύνδεση με ταχύτητα 1 Gbps, που φέρνει την Ελλάδα στην «κοινωνία του Gigabit». Oι ταχύτητες ωστόσο που θα προσφέρει ο ΟΤΕ, όπως και οι ανταγωνιστές του, πάνω από τις νέες αυτές συνδέσεις, θα είναι 100 και 200 Mbps με τη χρήση του κατάλληλου τερματικού εξοπλισμού, άμεσα επεκτάσιμες στο 1 Gbps.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ, ο ΟΤΕ μέχρι το 2022 θα επενδύσει πάνω από 2 δισ. ευρώ για τη δημιουργία δικτύου οπτικών ινών που θα φτάνει μέχρι το σπίτι. Ο στόχος είναι αμιγείς συνδέσεις οπτικών ινών (FTTH) να φτάσουν μέχρι το τέλος του 2019 σε 150.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ ο αριθμός θα διευρυνθεί στο ένα εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2022. Με τον τρόπο αυτό, ο ΟΤΕ προσφέρει στο 25% των νοικοκυριών της χώρας τη δυνατότητα συμμετοχής στην κοινωνία των Gigabits.

Tην πρώτη σύνδεση στο δίκτυο FTTH του ΟΤΕ πραγματοποίησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Tηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης Νίκος Παππάς. Ο τελευταίος ανέφερε ότι χάρη στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης κινητοποιούνται δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με στόχο τη δημιουργία των δικτύων νέας γενιάς, χαρακτηρίζοντας τις επενδύσεις αυτές τις μεγαλύτερες μετά εκείνες των αυτοκινητοδρόμων. Παράλληλα, ο κ. Παππάς χαρακτήρισε την ενεργοποίηση και διάδοσή τους πρότυπο συνεργασίας της κεντρικής κυβέρνησης, των ΟΤΑ και των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, μεταξύ των οποίων και ο ΟΤΕ.

Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες επενδύσεις, ο γ.γ. Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) Βασίλης Μαγκλάρας αναφέρθηκε σε δράσεις συνολικού ύψους άνω των 700 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 250 εκατ. ευρώ αφορούν τη στήριξη της ζήτησης συνδέσεων FTTH, 350 εκατ. ευρώ την αναβάθμιση των δικτύων νέας γενιάς στην επικράτεια και 167 εκατ. ευρώ αφορούν την επέκταση των ευρυζωνικών δικτύων σε «λευκές» περιοχές, δηλαδή σε περιοχές που στερούνται ευρυζωνικών συνδέσεων. Παράλληλα, ο κ. Μαγκλάρας σημείωσε ότι οι διαθέσιμες δημόσιες επενδύσεις μπορεί να αυξηθούν ανάλογα με την πορεία της ανάπτυξης που θα λάβουν τα δίκτυα FTTH.

Με στόχο την περαιτέρω τόνωση της ανάπτυξης τηλεπικοινωνιακών δικτύων νέας γενιάς, ο ΓΓΤΤ υποσχέθηκε ακόμη τη δημιουργία κουπονιού για την επιδότηση επιχειρήσεων (Connected Enterprises) προκειμένου να αποκτήσουν και αυτές συνδέσεις FTTH, όπως επίσης και τη διαμόρφωση ενός επιπλέον κουπονιού, με στόχο την οικονομική υποστήριξη της υλοποίησης εσωτερικής καλωδίωσης των κτιρίων με οπτικές ίνες. Τέλος, ο ΓΓΤΤ υποσχέθηκε, στις προσεχείς εβδομάδες, την κατάθεση στη Βουλή σχεδίου νόμου για την κωδικοποίηση και απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης κεραιών.

Σύμφωνα με την τιμολογιακή πολιτική του ΟΤΕ, το κόστος της σύνδεσης οπτικής ίνας (FTTH) δεν θα διαφοροποιείται από αυτό που έχει μια σύνδεση οπτικής ίνας (FTTC/Vectoring) που στο τελευταίο άκρο της αξιοποιεί χάλκινο σύρμα. Μάλιστα, οι συνδέσεις FTTH θα επιδοτούνται με 360 ευρώ για δύο έτη από το πρόγραμμα SuperFast BroadBand (sfbb.gr). Συνεπώς, οι καταναλωτές θα έχουν κάθε λόγο να αξιοποιήσουν συνδέσεις FTTH, οι οποίες αρχικά θα προσφέρονται με ταχύτητες 100 και 200 Mbps.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή