Τη δημιουργία δικαστικής αστυνομίας προανήγγειλε ο Κοντονής

Τη δημιουργία δικαστικής αστυνομίας προανήγγειλε ο Κοντονής

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά νομοθετημάτων που αφορούν ευρύ φάσμα θεμάτων από την ίδρυση δικαστικής αστυνομίας ως την θεσμοθέτηση για πρώτη φορά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, Κώδικα που θα ρυθμίζει τη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Ειδικότερα ο υπουργός αναφέρθηκε στις άμεσες νομοθετικές προτεραιότητες του υπουργείου μεταξύ των οποίων:

Νομοσχέδιο για την δικαστική αστυνομία. Η επεξεργασία του ολοκληρώθηκε και θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Σύμφωνα με τις διατάξεις του αρχικά αστυνομικοί θα στελεχώσουν την υπηρεσία σε Αθήνα και Πειραιά ενώ στη συνέχεια στη δικαστική αστυνομία θα υπηρετούν εξειδευμένοι υπάλληλοι και πραγματογνώμονες υπό την εποπτεία της εισαγγελικής αρχής. Αρχικός στόχος είναι η εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων που παραμένουν ανεκτέλεστες στα συρτάρια, προκειμένου να εκκαθαριστούν και να εισπραχθούν έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Νομοσχέδιο για τον ευρωπαίο εισαγγελέα και για τα προσωπικά δεδομένα μετά τον πρόσφατο ευρωπαϊκό κανονισμό, νομοθετήματα που είναι στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας.

Νομοσχέδιο για τον κώδικα του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο θεσμοθετείται για πρώτη φορά.

Επίσης άμεσα θα κατατεθούν οι διατάξεις για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών, ενώ εξήγγειλε και την παράδοση δύο δικαστικών αιθουσών στο κτίριο Κεράνης, προκειμένου να επιστευθεί η εκδίκαση μεγάλων δικών, μεταξύ των οποίων και της Χρυςής Αυγής.

Δεν εκδίδεται Μολδαβή, θύμα τράφικινγκ

Δεν εκδίδεται με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή η Μολδαβή υπήκοος, θύμα τράφικινγκ για την οποία ο Αρειος Πάγος είχε αποφανθεί υπέρ της έκδοσής της. Ο υπουργός ανέφερε ότι μετά από ενδελεχή μελέτη του φακέλου και περίσκεψη αποφάσισε την μη έκδοση της λαμβάνοντας υπόψη του το γεγονός ότι υπήρξε θύμα τράφικινγκ.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της έκδοσης του Τούρκου Τουργκούτ Καγιά για τον οποίο επίσης ο Αρειος Πάγος έχει αποφανθεί θετικά, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι ο Τούρκος υπήκοος έχει καταθέσει αίτηση για παροχή ασύλου και και μέχρι την εκκαθάρισή της ο ίδιος ο υπουργός δεν μπορεί να εξετάσει το θέμα της «έκδοσής» του.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή