Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης ο Π. Σκουρλέτης

Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης ο Π. Σκουρλέτης

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πεδίο σφοδρής προεκλογικής μάχης έχει από χθες μετατραπεί η Ολομέλεια της Βουλής, όπου η εθνική αντιπροσωπεία συζητεί το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η τροπολογία που υπογράφουν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και η οποία έγινε με την έναρξη της συνεδρίασης αποδεκτή από τον κ. Π. Σκουρλέτη, λειτούργησε ως σπινθήρας σε χώρο γεμάτο εύφλεκτα υλικά, με την αξιωματική αντιπολίτευση, τη ΔΗΣΥ και το Ποτάμι, κυρίως, να εξαπολύουν σφοδρή επίθεση στον υπουργό Εσωτερικών και στην κυβέρνηση για τους τακτικισμούς τους.

Την ίδια στιγμή, πάντως, αξιοσημείωτο είναι και πως εντός της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται διχασμός –ο οποίος για ευνόητους λόγους δεν προσλαμβάνει δημόσιο χαρακτήρα– καθώς αρκετοί βουλευτές δηλώνουν χαρακτηριστικά εντονότατη δυσφορία για την αιφνιδιαστική αλλαγή των σχεδιασμών του Μαξίμου, ως προς τον χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών: «Καθόλου καλή η εικόνα που εκπέμπουμε», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Στον αντίποδα, άλλοι συνάδελφοί τους δήλωναν πως «ευχαρίστως θα συνυπέγραφαν τη ρύθμιση», και στην παρατήρηση πως η χθεσινή εξέλιξη εκθέτει ουσιαστικά τον υπουργό και εκείνους που υπερασπίζονταν την αρχική διάταξη που ήρθε να ανατρέψει η τροπολογία, απαντούσαν: «Ε, ας πρόσεχαν ο υπουργός και όσοι επιχειρηματολογούσαν σχετικά».

Την ώρα που αυτά λέγονται στους διαδρόμους της Βουλής και ενώ άπαντες αναμένουν σήμερα τους τόνους να ανεβαίνουν ακόμα περισσότερο και για άλλα επίμαχα ζητήματα του σχεδίου νόμου (όπως για την απλή αναλογική και την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας και της Αττικής), οι χθεσινές αρχικές τοποθετήσεις ήταν αποκαλυπτικές των εκατέρωθεν διαθέσεων.

Αρχικώς, ο κ. Σκουρλέτης επιχείρησε να αιτιολογήσει τη στροφή των 180 μοιρών: «Οπως γνωρίζετε, βασική λογική του “Κλεισθένη”, μέσα στα άλλα, είναι και ο διαχωρισμός αυτοδιοικητικών από τις εθνικές και τις ευρωεκλογές, όμως δημιουργείται πρόβλημα εκ του γεγονότος ότι η θητεία των σημερινών δημάρχων και περιφερειαρχών λήγει τον προσεχή Μάιο». Οπότε, πρόσθεσε, για να μη δημιουργηθούν προβλήματα, επιλέγεται τώρα να γίνουν εκλογές με το τέλος της πενταετούς τρέχουσας θητείας τους. Για να καταλήξει, απευθυνόμενος ειδικά στη Ν.Δ.: «Πρέπει να καταλάβετε ότι και αυτοδιοικητικές θα γίνουν (την άνοιξη), με απλή αναλογική, και εθνικές εκλογές τον Οκτώβρη του 2019».

Η απάντηση του εισηγητή της Ν.Δ. Μ. Βορίδη ήταν σε υψηλότατους τόνους. Αφού υπογράμμισε ότι η εξέλιξη, όπως υπαγορεύθηκε από τους νέους εκλογικούς σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα, εκθέτει τον υπουργό, τόνισε απευθυνόμενος στη δικομματική κυβέρνηση: «Βρίσκεστε σε πανικό, είστε υπό κατάρρευση. Εργαλειοποιείτε την Αυτοδιοίκηση. Η κυβέρνηση παίζει με τους θεσμούς κι εμείς αρνούμαστε να συμπράξουμε σε αυτή την ιταμή πρακτική». Την ίδια στιγμή, επανέλαβε τις θέσεις της Ν.Δ. αφενός για επί της αρχής συμφωνία στην κατάτμηση των περιφερειών, αλλά και για την ανάγκη να γίνει αποδεκτή η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για άμεση νομοθέτηση υπέρ του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στις βουλευτικές εκλογές.

«Φοβάστε την κατάρρευση που έρχεται, γι’ αυτό τώρα παίζετε με θεσμούς, με την Αυτοδιοίκηση, με τη δημοκρατία, με την ψήφο λαού. Είστε μηχανορράφοι και σκευωροί», τόνισε από την πλευρά της η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου (ΔΗΣΥ), ενώ λίγο νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Αθ. Θεοχαρόπουλος σημείωνε: «Κοροϊδεύετε τον λαό. Επρεπε να παραιτηθείτε. Είχατε πει ότι ευρωεκλογές δεν μπορούν να γίνουν με αυτοδιοικητικές εκλογές. Είστε έκθετος προς τον λαό».

Κριτική τόσο στις επιλογές όσο και στους χειρισμούς της κυβέρνησης κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία της νομοθέτησης άσκησε εκ μέρους του Ποταμιού ο κ. Γ. Μαυρωτάς, ενώ κριτική άσκησαν και οι ομιλητές των άλλων κομμάτων (Χ.Α., ΚΚΕ, Εν. Κεντρώων).

Η ΚΕΔΕ συγκαλεί έκτακτη συνέλευση

Εκτακτη γενική συνέλευση στην Αθήνα συγκαλεί σήμερα η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών «Κλεισθένης 1». Αμέσως μετά, σχεδιάζεται μετάβαση των αιρετών στη Βουλή. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ συνήθως οι αιρετοί εισέρχονται χωρίς άδεια στη Βουλή, χθες δήμαρχοι που θέλησαν να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση χρειάστηκαν πρόσκληση από βουλευτές.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης σε μήνυμά του κάλεσε τους βουλευτές να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο. «Καλούμε όλους τους βουλευτές, την αυριανή πολύ κρίσιμη μέρα, να αντιληφθούν το μέγεθος της ιστορικής τους ευθύνης και να μη συνυπογράψουν με την ψήφο τους την καταδίκη της Αυτοδιοίκησης». Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είχε καλέσει τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη να παραιτηθεί μετά την κατάθεση της τροπολογίας από τους 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Σκουρλέτης ήταν αυτός που “διερρήγνυε τα ιμάτιά του” τις προηγούμενες εβδομάδες για την ανάγκη να αποσυνδεθεί από τις ευρωεκλογές το διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών», σημείωσε ο κ. Πατούλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή