Αξιολογήσεις ανά τρίμηνο από θεσμούς μετά τις 20 Αυγούστου

Αξιολογήσεις ανά τρίμηνο από θεσμούς μετά τις 20 Αυγούστου

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Επικύρωσε την απόφαση του τελευταίου Eurogroup για το μεταμνημονιακό πλαίσιο της Ελλάδας το Κολέγιο των Επιτρόπων χθες, αποφασίζοντας και αυτό από την πλευρά του την ενεργοποίηση της ενισχυμένης εποπτείας, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τις 21 Αυγούστου. Σκοπός της ενισχυμένης εποπτείας και όχι μιας καθαρής εξόδου, είναι να διασφαλιστεί σε μεγαλύτερο βαθμό η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο τρίτο πρόγραμμα, αλλά και να παραμείνουν πιστές στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις το συγκεκριμένο πλαίσιο προβλέπει τριμηνιαίες αξιολογήσεις των θεσμών, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα εκδίδει τριμηνιαίες εκθέσεις αξιολόγησης. Οπως προβλέπεται στον σχετικό κανονισμό η Ευ. Επιτροπή θα στέλνει αυτές τις εκθέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ελληνικό Κοινοβούλιο και στο Eurogroup. Η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων και θα βασίζεται στις θετικές εκθέσεις που θα συντάσσονται από την Επιτροπή.

Οπως εξήγησαν ο Β. Ντομπρόβσκις και ο Π. Μοσκοβισί, η ενισχυμένη εποπτεία ήταν αυτή που επελέγη, εξαιτίας του παρατεταμένου χαρακτήρα της κρίσης που αντιμετώπισε η Ελλάδα, το αυξημένο χρέος της χώρας, αλλά και της ανάγκης να συνεχιστεί η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν σε βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη. Ετσι, η Ελλάδα παραμένει η μόνη μνημονιακή χώρα που δεν κατάφερε να βγει από το πρόγραμμα προσαρμογής της με μία καθαρή έξοδο.

Ο Β. Ντομπρόβσκις, παρά τα θετικά λόγια που αυτός και ο επίτροπος Μοσκοβισί είπαν για την οικονομική πορεία της χώρας και την πρόοδο που έχει γίνει, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα είναι υψηλό, η ανταγωνιστικότητα σχετικά χαμηλή, το επιχειρηματικό περιβάλλον χρειάζεται βελτίωση και πολλές από τις μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί. Συγχρόνως, ο κ. Ντομπρόβσκις εξήγησε ότι «είναι σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει δεσμευμένη σε υγιή δημοσιονομική πολιτική», διευκρινίζοντας ότι καθώς η οικονομία αναπτύσσεται και η Ελλάδα πετυχαίνει πιο υψηλά πλεονάσματα από αυτά που πρέπει, τότε η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο για μείωση φόρων, ή κάποια άλλη κοινωνική πολιτική.

Ο κ. Μοσκοβισί σε ερώτηση που του τέθηκε για το κατά πόσον ήταν ενήμερος για την απόφαση των ελληνικών αρχών να παρατείνουν το καθεστώτος του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση, είπε ότι η απόφαση αυτή είχε κοινοποιηθεί στην Κομισιόν εγκαίρως, πριν από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής και αποτελεί σήμα αναγνώρισης του βάρους που δέχονται τα συγκεκριμένα πέντε νησιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή