Διφορούμενες απαντήσεις

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης διαφωνούν για το πότε ενδέχεται η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού το 2019. Ορισμένοι διοικητές εθνικών κεντρικών τραπεζών υποστηρίζουν ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από το 2011 και μετά θα μπορούσε να αποφασιστεί ακόμα και τον Ιούλιο του 2019. Ομως, άλλοι συνάδελφοί τους υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων δανεισμού έως το φθινόπωρο του επόμενου έτους, όπως αναφέρουν αρκετές πηγές. Μετά τη συνεδρίαση του Ιουνίου, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια δανεισμού στα τρέχοντα, ιστορικά χαμηλά, επίπεδα και «καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού» του 2019. Πρόκειται για αρκετά ασαφή διατύπωση, που αφήνει πολλά περιθώρια για ερμηνείες.

Οι επενδυτές ερμήνευσαν τη φράση ως δέσμευση της ΕΚΤ να μην αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού έως τον Οκτώβριο ή ακόμη και τον Δεκέμβριο του 2019. Ωστόσο, κεντρικοί τραπεζίτες που μίλησαν ανώνυμα στο Reuters έδωσαν διαφορετικές ερμηνείες. Για ορισμένους, η ανακοίνωση της ΕΚΤ αποκλείει ρητά οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού μέχρι να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2019, δηλαδή μετά την 21η Σεπτεμβρίου. «Αυτή είναι η μόνη δυνατή ερμηνεία», είπε μία από τις πηγές. Πράγμα που σημαίνει πως η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 24 Οκτωβρίου 2019 είναι η πλησιέστερη ημερομηνία στην οποία θα μπορούσε να αποφασιστεί αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, επιχειρηματολογούν ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες. Ωστόσο, άλλοι θεωρούν πως η διατύπωση είναι αρκετά ασαφής, ώστε να επιτρέψει στην ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού ακόμη και στη συνεδρίαση της 25ης Ιουλίου 2019, αν καταστεί αναγκαίο κάτι τέτοιο από την εξέλιξη του πληθωρισμού. «Δεν μπορείς να δεσμεύσεις εαυτόν για περισσότερο από ένα έτος», υποστηρίζει άλλη πηγή.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να καταστήσει σαφέστερο το μήνυμα, καθώς θα πλησιάζει η ημερομηνία, αλλά μέσα από το πρίσμα των οικονομικών εξελίξεων, προσέθεσε η ίδια πηγή. Βέβαια, όλες οι πηγές τόνισαν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν συζήτησαν το νόημα της ανακοίνωσης. Πιθανώς να είναι αυτός ο λόγος που διατυπώνονται τόσο διαφορετικές ερμηνείες. Ορισμένοι εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ενοχλημένοι από το πολύ χαλαρό μήνυμα που εξέπεμψε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και το οποίο οδήγησε τους επενδυτές να θεωρήσουν ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού θα μπορούσε να έρθει ακόμα και τον Δεκέμβριο του 2019, ημερομηνία που οι υπέρμαχοι των υψηλών επιτοκίων δανεισμού θεωρούν πως απέχει πολύ χρονικά. Η πρόσφατη άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερη από το αναμενόμενο άνοδο του πληθωρισμού, ωστόσο ο κ. Ντράγκι προειδοποίησε ότι η ενίσχυση του προστατευτισμού στο εμπόριο ενδέχεται να απειλήσει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκαλό δήλωσε χθες ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού το νωρίτερο μετά το καλοκαίρι του 2019, διατύπωση που είναι ελαφρώς διαφορετική από αυτήν της ΕΚΤ. Μάλιστα, στο διάστημα που πέρασε από τη συνεδρίαση της 14ης Ιουνίου, η ΕΚΤ τροποποίησε τη μετάφραση της ανακοίνωσής της σε αρκετές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών και των γαλλικών, απαλείφοντας την αναφορά στο τέλος του καλοκαιριού. Ορισμένοι από τους κεντρικούς τραπεζίτες που τάσσονται υπέρ των υψηλών επιτοκίων δανεισμού θεώρησαν την αλλαγή κάποιου είδους νίκη. Στη συνέντευξη Τύπου της 14ης Ιουνίου, ο κ. Ντράγκι είχε ερωτηθεί ποιο είναι το νόημα της διατύπωσης «καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού», αλλά είχε αρνηθεί να προσδιορίσει συγκεκριμένο μήνα. «Αν σήμαινε Σεπτέμβριο, θα λέγαμε Σεπτέμβριο», είχε πει ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης. H EKT αρνήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή