Εικόνες, φυλακτά και εγκόλπια στον e-Αγιο Σπυρίδωνα

Εικόνες, φυλακτά και εγκόλπια στον e-Αγιο Σπυρίδωνα

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταυρός ευλογίας από ορείχαλκο, 700 ευρώ, αγιογραφία του Αγίου Σπυρίδωνος από σμάλτο 180 ευρώ, χρυσό μενταγιόν με την εικόνα του αγίου και διαμάντια, 1.340 ευρώ, ασημένιο εγκόλπιο 1.150 ευρώ. Αλλά και σετ δώρου με ομοίωμα της λειψανοθήκης του Αγίου Σπυρίδωνος στα 10 ευρώ, φυλακτά των 2 ευρώ, πάστα θυμιάματος, λιβάνια με 2 ευρώ. Εκκλησιαστικά είδη για όλα τα βαλάντια μπορούν να βρουν οι πιστοί στο ολοκαίνουργιο e-shop του Ιερού Προσκυνήματος του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα. Πρόκειται για το ηλεκτρονικό «αδελφάκι» του καταστήματος που εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί εντός του Αγίου Σπυρίδωνος, εν είδει gift shop, προκειμένου οι πιστοί –κυρίως τουρίστες από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ που επισκέπτονται την Κέρκυρα– να αποκτήσουν ένα αναμνηστικό και το παγκάρι της εκκλησίας να γεμίσει.

«Πάνε οι εποχές που το έργο μας μπορούσε να στηριχθεί από το κεράκι του πιστού» λέει στην «Κ» ο πατήρ Ιουστίνος Κωνσταντάς, προϊστάμενος του ιερού προσκυνήματος και πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων. Πλέον, για να υποστηριχθεί το φιλανθρωπικό και ποιμαντικό έργο της εκκλησίας, απαιτούνται εκσυγχρονισμός και ευελιξία. Στο πλαίσιο αυτό, το Επικοινωνιακό Ιδρυμα της Μητρόπολης Κερκύρας συνέστησε εταιρεία «προκειμένου να είμαστε για το κράτος νόμιμοι, να έχουμε τιμολόγια αγοράς, να δίνουμε αποδείξεις». Και εφόσον μπήκαν στη διαδικασία, όπως λέει ο πατήρ Ιουστίνος, «για να υπάρχει όφελος, έπρεπε να αναπτυχθούμε σε όλους τους τομείς». Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το e-shop, που μέσα σε λίγους μήνες γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ΗΠΑ και Ρωσία, ενώ έχουμε σποραδικές αγορές και από την Αυστραλία, από ορθοδόξους δηλαδή που θέλουν να πάρουν κάτι ως ευλογία, μια εικόνα που εξυπηρετεί τη θρησκευτική τους ανάγκη». Φυσικά, μεγαλύτερες είναι οι εισπράξεις στο υποκατάστημα που βρίσκεται εντός του κτίσματος του Αγίου Σπυρίδωνος, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα της Κέρκυρας, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον όχι μόνο των ορθοδόξων, αλλά όλων των επισκεπτών της Κέρκυρας.

Εικόνες, φυλακτά και εγκόλπια στον e-Αγιο Σπυρίδωνα-1

Ο Αγιος Σπυρίδων αποτελεί σπουδαίο αρχιτεκτόνημα. Οπως διαβάζουμε στον προσκυνηματικό οδηγό monastiria.gr, ο ναός χτίστηκε το 1589, με τη μορφή επτανησιακής βασιλικής, έχει λιτό εξωτερικό διάκοσμο αλλά εσωτερικό πλούσιο σε διακόσμηση, με εντυπωσιακό τέμπλο του 1864 από μάρμαρο Πάρου και οροφή χωρισμένη σε 17 τμήματα με χρυσά πλαίσια ζωγραφισμένα αρχικά από τον Κερκυραίο ζωγράφο Παναγιώτη Δοξαρά το 1727. Ως γνωστόν, στον ναό φυλάσσεται το σκήνωμα του αγίου, σε ξύλινη λάρνακα φτιαγμένη στη Βιέννη το 1867.

Από τους προσκυνητές, εκείνοι που δεν θα παραλείψουν να ψωνίσουν από το κατάστημα του ναού είναι οι Ρώσοι, οι Ουκρανοί και οι Ρουμάνοι. «Περισσότερο κινούνται είδη όπως το θυμίαμα, τα καρβουνάκια, ο εκκλησιαστικός οίνος, τα κομποσχοίνια, τα μικρά εικονάκια», λέει ο πατήρ Ιουστίνος. «Εχουμε και κάποια είδη δώρων, όπως στυλό και μολύβια με το λογότυπο του ιδρύματος. Εχουμε είδη από 50 λεπτά μέχρι 3.000 ευρώ. Το ενδιαφέρον φυσικά για τα ακριβά είδη είναι πολύ μικρότερο, αλλά οφείλουμε να έχουμε αυτή την ποικιλία». Δεκάδες καταστήματα με θρησκευτικά είδη λειτουργούν και εκτός του ναού, από ιδιώτες. Οπως λέει ο πατήρ Ιουστίνος, «ο Αγιος Σπυρίδων τονώνει και τη θρησκευτικότητα και την αγορά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή