Μακρόν: Ισχυρότερο το ΝΑΤΟ παρά τις επιθέσεις Τραμπ

Μακρόν: Ισχυρότερο το ΝΑΤΟ παρά τις επιθέσεις Τραμπ

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ήταν μετρημένες και διεξήχθησαν με σεβασμό, παρά τα επικριτικά μηνύματα που έστελνε στο Twitter ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πριν από τη σύνοδο και στη διάρκειά της.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής, ο Τραμπ επέκρινε τη Γερμανία στο Twitter γι' αυτό που αποκάλεσε εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια και στη διάρκεια της συνάντησης επέκρινε μέσω του Twitter τις χαμηλές, όπως υποστηρίζει, οικονομικές συνεισφορές των μελών του ΝΑΤΟ στη συμμαχία.

«Διάβασα τα μηνύματα των 140 χαρακτήρων», είπε ο Μακρόν. «Οι συζητήσεις είχαν διαφορετικό τόνο. Ήταν ειλικρινείς, όμως δεν διατυπώθηκαν κατηγορίες ούτε επιδείχθηκε έλλειψη σεβασμού».

Ο Μακρόν δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι είναι απαραίτητα καλή ιδέα να αυξηθεί ο στόχος για τις αμυντικές δαπάνες των μελών του ΝΑΤΟ στο 4% του ΑΕΠ από το 2%, όπως πρότεινε ο Τραμπ.

Ο γάλλος ηγέτης δήλωσε πως ο Τραμπ δεν απείλησε να αποσυρθεί από τη συμμαχία εξαιτίας των δεσμεύσεων των ευρωπαίων συμμάχων της Ουάσινγκτον σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες, αντίθετα απ' ό,τι είχαν μεταδώσει μερικά μέσα ενημέρωσης.

«Όλοι συμφώνησαν να αυξήσουν τις δαπάνες ευθυγραμμιζόμενοι με τις δεσμεύσεις που ανελήφθησαν το 2014», δήλωσε ο Μακρόν. «Πιστεύω πως το ΝΑΤΟ εξέρχεται πολύ πιο ισχυρό».

Ερωτηθείς επίσης για τις έντονες επικρίσεις του Τραμπ σε βάρος της Γερμανίας, ο Μακρόν επανέλαβε πως «συνδέονται τα πεπρωμένα» του Παρισιού και του Βερολίνου και πως η Γερμανία είναι «ένας απαραίτητος εταίρος» της Γαλλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή