«Ναι» του ΣτΕ σε αιολικά πάρκα στην Ανατολική Μάνη

«Ναι» του ΣτΕ σε αιολικά πάρκα στην Ανατολική Μάνη

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατασκευή 48 ανεμογεννητριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μάνης, στη Λακωνία, επέτρεψε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και 1.196 κάτοικοι της Λακωνίας και των γύρω περιοχών, κατά του υπουργού Περιβάλλοντος, ώστε να ακυρωθούν δύο αποφάσεις του. Η πρώτη (26.3.2012) ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή και λειτουργία δύο αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 26 ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 55,30 MW, στη θέση Μακρυλάκκωμα και Προφήτης Ηλίας του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Η δεύτερη (30.3.2012) ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή και λειτουργία δύο αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής 22 ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 47,9 MW, στη θέση Προφήτης Ηλίας-Μακρυλάκκωμα-Τρυπητή Σαγγιάς του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Οι προσφεύγοντες, μεταξύ άλλων, υποστήριζαν ότι το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά την εκτός σχεδίου και εκτός ορίων περιοχή του Γυθείου και Οιτύλου Λακωνίας, δεν επιτρέπει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Ωστόσο το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα, ερμηνευόμενο υπό το φως του ειδικού πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δεν απαγορεύει την εγκατάσταση αιολικών σταθμών γενικά στην επίδικη περιοχή, δεδομένου μάλιστα ότι η ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους του περιφερειακού σχεδίου της Πελοποννήσου.

Κατόπιν αυτών, το ΣτΕ αποφάσισε ότι οι ισχυρισμοί των προσφευγόντων περί παραβίασης του Συντάγματος, της ευρωπαϊκής νομοθεσίας (οδηγία 2001/42/Ε.Κ.) και της ελληνικής νομοθεσίας (νόμος 3851/2010) είναι απορριπτέοι ως αβάσιμοι, ενώ απέρριψε και όλους τους άλλους ισχυρισμούς τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή