Στο πόδι το Λονδίνο για τον Αμερικανό πρόεδρο

Στο πόδι το Λονδίνο για τον Αμερικανό πρόεδρο

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προερχόμενο από τις Βρυξέλλες, το προεδρικό ζεύγος της Αμερικής έφτασε νωρίς χθες το απόγευμα στο Λονδίνο για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Τερέζα Μέι επιθυμεί διακαώς να αποσπάσει από τον Αμερικανό πρόεδρο μια διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, την οποία θα μπορούσε να «πουλήσει» στην κοινή γνώμη ως ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Brexit. Ωστόσο, η επίσκεψη Τραμπ θα μπορούσε να επισκιαστεί από τις μεγάλες διαδηλώσεις που ετοιμάζονται εναντίον του, αλλά και να φέρει σε δυσχερή θέση την πρωθυπουργό της Βρετανίας λόγω της υποστήριξής του στην πιο σκληρή εκδοχή του Brexit.

«Δεν υπάρχει πιο ισχυρή συμμαχία από την ειδική σχέση μας με τις ΗΠΑ», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Τερέζα Μέι, προσθέτοντας ότι προσβλέπει σε μια «ενισχυμένη, φιλόδοξη και βιώσιμη εμπορική σύμπραξη» με τον μεγάλο της σύμμαχο. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Βρετανία, Γούντι Τζόνσον, δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί να υπογράψει διμερή συμφωνία, και μάλιστα «γρήγορα».

Λίγες ώρες νωρίτερα, όταν βρισκόταν ακόμη στις Βρυξέλλες, είχε χαρακτηρίσει τον επόμενο ευρωπαϊκό προορισμό του, το Λονδίνο, «αρκετά θερμό σημείο», λόγω των παραιτήσεων δύο κορυφαίων υπουργών, οπαδών του «σκληρού» Brexit, του «φίλου του» τέως υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και του αρμόδιου υπουργού για τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Ντέιβιντ Ντέιβις. Κληθείς να απαντήσει αν συμφωνεί με τη γραμμή της Μέι επί του θέματος, απέφυγε να της προσφέρει πολιτική στήριξη. «Ο κόσμος ψήφισε υπέρ της αποχώρησης, φαντάζομαι λοιπόν ότι αυτό θα κάνουν», δήλωσε ο Τραμπ, για να προσθέσει: «Ισως να παίρνουν, όμως, λίγο διαφορετικό δρόμο, επομένως δεν ξέρω αν ψήφισαν γι’ αυτό ακριβώς το πράγμα». Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συναντήσει τον Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο.

Χθες το βράδυ, ο Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια παρευρέθησαν σε δείπνο στο επιβλητικό Ανάκτορο Μπλενχάιμ, στα περίχωρα της Οξφόρδης, όπου γεννήθηκε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. Το προεδρικό ζεύγος επρόκειτο να περάσει τη χθεσινή νύχτα στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβη, στο Ρίτζεντ Παρκ του Λονδίνου, όπου οι Αρχές έχουν υψώσει προστατευτικό τείχος. Τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυξημένα, καθώς από χθες άρχισαν δεκάδες διαδηλώσεις εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, που αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα στην πλατεία Τραφάλγκαρ. Το σημερινό πρόγραμμα προβλέπει πρωινή συνάντηση του Τραμπ με τη Μέι στην εξοχική κατοικία της, στο Τσέκερς, και απογευματινό τσάι με τη βασίλισσα Ελισάβετ στον πύργο των Ουίνδσορ. Το προεδρικό ζεύγος θα περάσει το Σαββατοκύριακο στη Σκωτία, όπου ο Τραμπ είναι ιδιοκτήτης δύο εγκαταστάσεων γκολφ και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στο Ελσίνκι για τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή