«Πρόταση εξαγοράς της έναντι 5,5 δισ. ευρώ είχε δεχθεί η Banco Popular»

«Πρόταση εξαγοράς της έναντι 5,5 δισ. ευρώ είχε δεχθεί η Banco Popular»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ισπανική τράπεζα Banco Popular είχε δεχθεί πρόταση εξαγοράς έναντι 5,5 δισ. ευρώ, μόλις λίγους μήνες προτού αναδιαρθρωθεί και πωληθεί έναντι ενός (1) ευρώ στην επίσης ισπανική τράπεζα Banco Santander. H Banco Popular είχε μεγάλο ύψος μη εξυπηρετούμενων δανείων και άρχισε να αντιμετωπίζει ολοένα και εντονότερα προβλήματα ρευστότητας, ενώ τον Μάιο του 2017 είχε πληγεί από τη μαζική ανάληψη καταθέσεων.

Οι καταθέτες ανησυχούσαν για τα χρήματά τους, καθώς ο νέος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης περί διάσωσης προβληματικών τραπεζών υποχρέωνε τις κυβερνήσεις να «κουρέψουν»τους πιστωτές μιας προβληματικής τράπεζας προτού τη διασώσουν. Τελικά, η Banco Popular έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή τράπεζα που έκλεισε, τον Ιούνιο του 2017, υπό το νέο νομοθετικό πλαίσιο, απόφαση την οποία αμφισβητούν στα δικαστήρια διεκδικώντας αποζημίωση αρκετοί πιστωτές της. Καταθέτοντας χθες σε εξεταστική επιτροπή του ισπανικού Κοινοβουλίου ο Ανχέλ Ρον, πρόεδρος της τράπεζας μεταξύ 2006 και Δεκεμβρίου του 2016, είπε πως «αληθεύει ότι λίγους μήνες νωρίτερα είχαμε λάβει προσφορά ύψους 5,5 δισ. ευρώ», χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες. Ο Ρον υποστήριξε πως η τράπεζα ήταν φερέγγυα προτού πτωχεύσει.

«Η τράπεζα δεν είχε αιτηθεί ποτέ οικονομική βοήθεια (μ’ εμένα ως πρόεδρο). Ηταν στις 5 Ιουνίου 2017 όταν ζητήθηκε έκτακτη πιστωτική γραμμή βοήθειας αφότου η τράπεζα είχε εκροή καταθέσεων ύψους 19 δισ. ευρώ», είπε ο πρώην πρόεδρος της τράπεζας. Υποστήριξε δε πως η διαδικασία εξυγίανσης που ακολούθησε το SRB ήταν ανεπαρκής, ενώ προηγουμένως η τράπεζα είχε περάσει με επιτυχία όλους τους ελέγχους. «Οχι απλώς ήταν φερέγγυα η τράπεζα, αλλά συμμορφωνόταν με τις κανονιστικές απαιτήσεις». Ο Εμίλιο Σαράτσο, ο οποίος είχε αναλάβει πρόεδρος της τράπεζας τον Φεβρουάριο του 2017, υποστήριξε πως τα βασικά προβλήματα της Banco Popular ήταν η φερεγγυότητα, η ρευστότητα αλλά και η έλλειψη αξιοπιστίας. Στην επιτροπή κατάθεσε και η Ελκε Κόνιγκ, επικεφαλής του SRB. Ερωτηθείσα κατά πόσο ήταν επαρκές το αντίτιμο του ενός ευρώ με το οποίο πουλήθηκε η Banco Popular στην Banco Santander, απάντησε: «Για να καθοριστεί μια τιμή, χρειάζεται ένας αγοραστής που είναι ικανός να πληρώσει το αντίτιμο, και λέμε ανέκαθεν πως δεχόμαστε τον αγοραστή που μας προσφέρει την καλύτερη τιμή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή