Αφοσίωση στο ΝΑΤΟ δηλώνει ο Τραμπ

Αφοσίωση στο ΝΑΤΟ δηλώνει ο Τραμπ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο πρόεδρος Τραμπ επιβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, αφού πρώτα σε μια επεισοδιακή συνάντηση είχε εξαπολύσει πρωτοφανείς επιθέσεις στους συμμάχους του, προσβάλλοντάς τους, κατηγορώντας τους αλλά και απαιτώντας να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες. «Τους είπα ότι θα ήμουν πολύ δυσαρεστημένος αν δεν αυξήσουν τις συνεισφορές τους σημαντικά… και οι χώρες τώρα θα αρχίσουν να τις αυξάνουν», είπε ο κ. Τραμπ μετά τη λήξη της διήμερης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ομως, η βεβαιότητα του κ. Τραμπ ότι τα υπόλοιπα κράτη-μέλη θα αυξήσουν τις δαπάνες τους ήρθε σε αντίθεση και με τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ προέβη σε μια μάλλον γενική δήλωση, λέγοντας ότι η χώρα της πρέπει να κάνει περισσότερα.

Προσβλητικός

Και μπορεί ο κ. Τραμπ να μην ανέφερε ξανά ότι όλες οι χώρες-μέλη της Συμμαχίας πρέπει να ανεβάσουν στο 4% του ΑΕΠ τις στρατιωτικές τους δαπάνες, ποσοστό διπλάσιο από αυτό που έχει ήδη αποφασιστεί, όπως είχε πει προχθές, αλλά στη χθεσινή Σύνοδο ο τόνος που χρησιμοποίησε, απευθυνόμενος στους υπόλοιπους ηγέτες, ήταν μέχρι και προσβλητικός. Βλέποντας τη συνεδρίαση να παίρνει μία διαφορετική δυναμική, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ άλλαξε τη σύνθεση της συνάντησης σε έκτακτη, έτσι ώστε να είναι παρόντες μόνο οι ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ συν ένας σύμβουλός τους, ενώ στους εκπρόσωπους της Ουκρανίας και της Γεωργίας ζητήθηκε να αποχωρήσουν από την αίθουσα, τη στιγμή που οι πληροφορίες ότι ο κ. Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης απείλησε να βγάλει τις ΗΠΑ από τη Συμμαχία άρχισαν να επιβεβαιώνονται.

Ο κ. Μακρόν περιέγραψε τη συνάντηση ως «στιγμή της αλήθειας» όσον αφορά το μοίρασμα των βαρών για τις στρατιωτικές δαπάνες, αλλά τόνισε ότι οι σύμμαχοι δεν είχαν συμφωνήσει να αυξήσουν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ. Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ αναγνώρισε την ανάγκη να αντιμετωπίσει το θέμα των στρατιωτικών δαπανών που δεν φτάνουν τον συμφωνημένο στόχο, αλλά επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση για περαιτέρω δαπάνες. Συγχρόνως και η Ιταλία τόνισε πως δεν έχει σχέδια να αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες εξαιτίας των πιέσεων που ασκήθηκαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, όπως δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζ. Κόντε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ προσπάθησε να κατευνάσει τους τόνους δηλώνοντας ότι «η συζήτηση έχει κάνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο. Εχει δημιουργήσει μία νέα αίσθηση του επείγοντος». Ο ίδιος πρόσθεσε πως θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας, και αυτό δείχνει ότι το ξεκάθαρο μήνυμα του κ. Τραμπ φέρνει αποτελέσματα», ανέφερε καθώς προηγουμένως ο κ. Τραμπ είχε υπονοήσει ότι ο γενικός γραμματέας θα εξηγούσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος είχε καταφέρει να πείσει τα υπόλοιπα κράτη-μέλη να συνεισφέρουν παραπάνω. Ο κ. Στόλτενμπεργκ περιορίστηκε μόνο στο να αναφέρει πόσο έχουν αυξηθεί οι συνδρομές των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ από τη στιγμή που ο κ. Τραμπ εκλέχθηκε πρόεδρος.

Ο κ. Τραμπ φάνηκε να απολαμβάνει την παρέα του Τούρκου προέδρου Τ. Ερντογάν, καθώς ήταν οι τελευταίοι που μπήκαν στην αίθουσα για την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία συνομιλώντας. Μάλιστα, ο κ. Τραμπ φαίνεται να είπε έπειτα από μία σύντομη συνομιλία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, «τον συμπαθώ, τον συμπαθώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή