Οι δήμαρχοι στα θεωρεία της Βουλής

Οι δήμαρχοι στα θεωρεία της Βουλής

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη νομιμότητα διατάξεων που περιέχονται στον «Κλεισθένη 1», οι οποίες πάντως δεν σχετίζονται με τον χρόνο των εκλογών και την απλή αναλογική, προτίθενται να εξετάσουν οι αιρετοί, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή. Αυτό περιέγραφαν χθες δήμαρχοι ως την επόμενη ημέρα, μετά την ψήφιση ενός νομοσχεδίου με το οποίο η πλειοψηφία της Αυτοδιοίκησης διαφωνούσε. Περίπου 50 αιρετοί παρακολούθησαν χθες από τα θεωρεία της Βουλής τη διαδικασία, χωρίς ωστόσο να έχουν δυνατότητα παρέμβασης εκτός των συζητήσεων με βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Χθες η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) πραγματοποίησε έκτακτη γενική συνέλευση για τον «Κλεισθένη 1», ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, τόνισε ότι δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί η συνάντηση που η ένωση είχε ζητήσει. «Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μεγάλος ο φόρτος των υποχρεώσεών σας», είπε, και συμπλήρωσε ότι ο «Κλεισθένης 1» βάζει ταφόπλακα στις αλλαγές που χρειάζεται η Αυτοδιοίκηση «συνδέοντάς τις μάλιστα με το εγχείρημα της συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά και τη δημοσιονομική ανάκαμψη της χώρας».

Οσον αφορά το θέμα του χρόνου διεξαγωγής των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και τα συνταγματικά κωλύματα που επικαλέστηκε η κυβέρνηση προκειμένου να δικαιολογήσει την τροπολογία μεταφοράς των εκλογών τον Μάιο, ο κ. Πατούλης τόνισε ότι «η ΚΕΔΕ ουδέποτε έκανε λόγο για αντισυνταγματικότητα». Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση για προχειρότητα, όπως φάνηκε άλλωστε από το γεγονός ότι η τροπολογία κατατέθηκε, αποσύρθηκε και ξανακατατέθηκε. «Ελπίζω το υπουργείο να έχει λάβει υπόψη του το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να μην υπάρξουν στη συνέχεια περιπέτειες, όπως στην περίπτωση της πρόσληψης των δημοτικών υπαλλήλων στην καθαριότητα», επεσήμανε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή