Χορογραφία καταστρώματος

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 15 Ιουλίου 1965, την αποφράδα ημέρα που κορυφώνεται η σύγκρουση του Γεωργίου Παπανδρέου με το Παλάτι και οδηγείται σε πτώση η κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου, επίλεκτα μέλη της Όπερας του Παρισιού ξεφαντώνουν στο κατάστρωμα του κρουαζιερόπλοιου «Αφροδίτη», που βρίσκεται αγκυροβολημένο κοντά στην Επίδαυρο. Αυτή η όμορφη παρέα Γάλλων ουδόλως σκοτίζεται για τα «Ιουλιανά». Βρίσκονται στην Ελλάδα για να ανεβάσουν στην Επίδαυρο την «Καταδίκη του Φάουστ» του Μπερλιόζ, έργο του 1846, που δεν εκτιμήθηκε στην εποχή του, διότι απαιτούσε τεχνικές δυνατότητες που δεν υπήρχαν. Περισσότερο από έναν αιώνα μετά, ο μεγάλος Γάλλος χορογράφος Μορίς Μπεζάρ, φίλος του Μάνου Χατζιδάκι και λάτρης της Ελλάδας, έφερε στην Επίδαυρο μια παραγωγή με 9 πρωταγωνιστές, 71 χορευτές, 98 χορωδούς, 102 μουσικούς, 34 τεχνικούς και 102 τόνους σκηνικών. 

Ο ΕΟΤ παραχώρησε στον Μπεζάρ και στην ακολουθία του τη νεότευκτη «Αφροδίτη», το μήκους 95 μ. κρουαζιερόπλοιο που είχε παραληφθεί στις 9 Μαΐου 1964 από τους Ιταλούς στο πλαίσιο των πολεμικών επανορθώσεων. Οι Γάλλοι καλλιτέχνες και τεχνικοί αξιοποίησαν δεόντως την πολυτέλεια της «Αφροδίτης», και μάλιστα τους βλέπουμε να παίρνουν θέσεις γύρω από την πισίνα με τον ίδιο τρόπο που επρόκειτο να εμφανιστούν στη σκηνή γύρω από τον χώρο της ορχήστρας. Η «Αφροδίτη» αγοράστηκε το 1966 από τη Sun Line, μετονομάστηκε σε «Stella Oceanis» (Αστέρι του Ωκεανού) και πρόσφερε αξέχαστες κρουαζιέρες στην Καραϊβική, στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο έως το 2003, που ταξίδεψε για τελευταία φορά έως το Alang της Ινδίας, όπου έγινε σκραπ.   ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή