Ο ΔΗΚΤΗΣ (13/07/18)

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λύση για χιλιάδες εγκλωβισμένους

Μια σημαντική δικαστική απόφαση, που αναμένεται να δώσει λύσεις σε χιλιάδες εγκλωβισμένους εργαζομένους που παραμένουν απλήρωτοι από επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν πια, χωρίς να μπορούν να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις τους, ή έστω να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ και να λάβουν επίδομα ανεργίας, κοινοποίησε, μέσω της σελίδας της στο Facebook, η υπουργός Εργασίας Eφη Αχτσιόγλου. Σύμφωνα με την ανάρτηση, το Μονομελές Εφετείο Αθηνών δικαίωσε δύο εργαζομένους που διεκδικούσαν δεδουλευμένες αποδοχές 7 μηνών και αποζημίωση απόλυσης από την εργοδότρια εταιρεία τους. «Η απόφαση του δικαστηρίου, η οποία μεταστρέφει τη μέχρι πρόσφατα κρατούσα νομολογία, δεν θα μπορούσε να εκδοθεί αν δεν είχαμε ψηφίσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση τον Αύγουστο του 2017. Εκεί ορίσαμε ότι ο εργαζόμενος μπορεί να θεωρήσει την ουσιώδη καθυστέρηση καταβολής των αποδοχών του απόλυση και να λάβει αποζημίωση», αναφέρει χαρακτηριστικά η υπουργός. Αρκεί η επιχείρηση να υπάρχει…

Διανομή προμερίσματος από ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών

Τη διανομή προμερίσματος για τη χρήση του 2018, πάνω από 3 σεντ, που θα δοθεί προσεχώς στους μετόχους, προανήγγειλε η διοίκηση της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών. Η διοίκηση τόνισε ότι πάγια πολιτική της εταιρείας θα είναι να διανείμει το 50% των κερδών της. Σύμφωνα με την ενημέρωση προς τους μετόχους, στόχος είναι η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση να φτάσει τα 2,1 δισ. ευρώ, οι επενδύσεις στο 1 δισ. ευρώ (από 70 εκατ. το 2017), η λειτουργική κερδοφορία EBITDA στα 220 εκατ. ευρώ (από 172 εκατ. ευρώ πέρυσι) και τα καθαρά κέρδη τα 85 εκατ. ευρώ (από 61,7 εκατ. ευρώ πέρυσι).

Στη Θεσσαλονίκη το 2020 το Fancy Food Show

Στη Θεσσαλονίκη σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί το 2020 το 1ο Fancy Food Show που θα γίνει επί ευρωπαϊκού εδάφους. Το παραπάνω αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας. Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς το Fancy Food Show αποτελεί τη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων στις ΗΠΑ, ενώ μέχρι τώρα δεν έχει διοργανωθεί ποτέ στην Ευρώπη. Πριν από λίγες ημέρες, η έκθεση πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, με τιμώμενη χώρα (χώρα-εταίρο) την Ελλάδα.

Προειδοποιήσεις Προβόπουλου

Τα προβλήματα στη διαχείριση του δημόσιου τομέα έχουν σε γενικές γραμμές διορθωθεί, είπε ο τέως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg. «Ο τομέας, ωστόσο, που υστερεί είναι αυτός των επιχειρήσεων», προσέθεσε. «Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μέρος της ευημερίας της Ευρώπης. Οι προοπτικές για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι καλές, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030. Αυτό που επείγει για την Ελλάδα είναι να διατηρήσει βιώσιμους και ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Γ. Προβόπουλος.

Αυστηρότεροι έλεγχοι στους χώρους εργασίας

Τη διενέργεια οριζόντιων εκστρατειών αλλά και την ανάπτυξη συνεργασιών σχεδιάζει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, με στόχο να εξαλειφθούν οι «Μανωλάδες» ανά την ελληνική περιφέρεια. Ετσι, το ΣΕΠΕ, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, διενήργησε, από τις 14 έως τις 19 Μαΐου 2018, 372 ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, χώρους αγροτικών δραστηριοτήτων, πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, χώρους κατασκευαστικών δραστηριοτήτων και βιομηχανικές περιοχές. Επιβλήθηκαν 113 πρόστιμα για παραβάσεις διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, συνολικού ποσού 703.436 ευρώ, καθώς βρέθηκαν να εργάζονται αδήλωτοι 41 εργαζόμενοι, ενώ σε διαφορετικό ωράριο ή σε ρεπό διαπιστώθηκαν 67 εργαζόμενοι. Υπήρχαν, βέβαια, και 31 ακόμα περιπτώσεις που αφορούσαν άλλες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Να σημειωθεί ότι η διασφάλιση των συνθηκών εργασίας και η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση, έχουν τεθεί ως προτεραιότητα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς οι «Μανωλάδες» δεν αποτελούν ελληνικό προνόμιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή