Το Κονκλάβιο (13/07/18)

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωινές συνεδρίες

Δεν ξέρω πόσους καφέδες κατανάλωσε χθες στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το λέω επειδή από το πρωί είδε στο εκεί γραφείο του πολλούς, αν όχι όλους τους βουλευτές του που εκλέγονται στη Β΄ Αθηνών και στο υπόλοιπο Αττικής. Kάποιους, βέβαια, πληροφορούμαι ότι τους έχει συναντήσει ήδη, ενώ με άλλους έχει ήδη συνεννοηθεί. Αντικείμενο της βουλευτικής συνεδρίας με τον πρόεδρο ήταν να ενημερωθούν και επισήμως ότι η Ν.Δ. θα υπερψήφιζε το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. Αλλά, κυρίως, να εκφράσουν οι βουλευτές τις επιθυμίες τους για του πού θέλουν να «κατέβουν» με βάση τους νέους τομείς που δημιουργεί η κατάτμηση των εν λόγω περιφερειών.

Και όχι τυχαία, καθώς πολλοί γκρινιάζουν ότι θα χάσουν τα συστήματα και τις δυνάμεις τους (κυρίως, θα χάσουν τη βόλεψή τους…). Και οι περισσότεροι θέλουν να «κατέβουν» στον βόρειο και νότιο τομέα (και, πάντως, όχι στον δυτικό). «Θα χαρίσουμε την έδρα στον Ευριπίδη Στυλιανίδη;», μου διαμαρτυρήθηκε εις εξ αυτών, καθώς, ό,τι χαθεί λόγω της νέας κατανομής από τη Β΄, θα πάει στην Ξάνθη και στη Ροδόπη.

Κρύο αίμα

Αρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω. Δεν ξέρω αν ο Μητσοτάκης ήθελε να αποδείξει ότι όταν χρειαστεί, έχει κρύο αίμα. Ομως, το είπε και το έκανε. Δεν φαντάζομαι ότι αιφνιδιάστηκε από τις αντιδράσεις και τη μουρμούρα. Οπως επίσης δεν φαντάζομαι ότι ήθελε να έχει μια μίνι κοινοβουλευτική ομάδα (των σταρ των πολλών σταυρών στη Β΄ Αθηνών) μέσα στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

Σύσκεψη για τους Ρώσους

Μεταξύ αυτών που πέρασαν από το γραφείο του Κυριάκου στη Βουλή, μου λένε ότι ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Αυτοί όχι για τα εκλογομαγειρέματα του ΣΥΡΙΖΑ. Μαθαίνω ότι ο λόγος που συνάντησαν τον Μητσοτάκη –ο καθένας χωριστά– ήταν για ανταλλαγή απόψεων – και πληροφοριών σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες από την Αθήνα και την κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις. Δεν θεωρώ τυχαίο ότι ακολούθησε η σχετική ανακοίνωση του Κουμουτσάκου.

Eίμαστε παντού…

Δεν έχουν συχνά την τιμητική τους οι αυτοδιοικητικοί. Εξ ου και δεν έχασαν την ευκαιρία να κατακλύσουν χθες τη Βουλή κατά τη συζήτηση του «Κλεισθένη» σε στυλ «είμαστε πολλοί». Αυτοδιοικητικοί στα θεωρεία, στο καφενείο, στο εντευκτήριο και στο εστιατόριο. Δεν θα μπορούσε να λείψει φυσικά ο Γιώργος Πατούλης, ο οποίος να σημειώσω με την ευκαιρία ότι δεν προτίθεται –για την ώρα– να κάνει πίσω για τον δήμο της Αθήνας. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τον Κώστα Μπακογιάννη, που θα είναι υποψήφιος. Θα είναι μια ωραία ατμόσφαιρα. Τουλάχιστον.

Περί υποψηφιοτήτων

Μιλώντας για αυτοδιοικητικούς, μία άλλη σύσκεψη έλαβε χώρα χθες το μεσημέρι στη Βουλή. Αυτή της Επιτροπής υπό τον Νικήτα Κακλαμάνη που έχει αναλάβει να ξεδιαλύνει τις αυτοδιοικητικές υποψηφιότητες ανά την Ελλάδα. Παρόντες, μεταξύ άλλων, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Κώστας Τσιάρας, ο Μάκης Βορίδης και ο γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Τάσος Γαϊτάνης.

Αλλος για την Ευρωβουλή;

Πλώρη για Eυρωβουλή ακούω ότι έχει βάλει ο εκπρόσωπος Tύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος ούτως ή άλλως εκ της ιδιότητάς του περιοδεύει ανά την Ελλάδα και δημιουργεί «μαγιά». Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Oλα θα εξαρτηθούν από τις προθέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη. Αν αποφασίσει να είναι και πάλι υποψήφιος ευρωβουλευτής, έχει προβάδισμα. Θυμίζω ότι πρόσφατα όργωσε την Ελλάδα ως υποψήφιος αρχηγός του νέου φορέα. Και δεν χρειάζεται να αναφέρω καν ότι οι μηχανισμοί του στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προκαλούσαν και ακόμα προκαλούν φόβο και τρόμο. Πάντως, ένα τέτοιο ανταγωνιστικό δίδυμο θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς γνωρίζονται –και κυρίως έχουν συγκρουστεί– από τις ένδοξες μέρες που η Νεολαία του ΠΑΣΟΚ ήταν κόμμα μέσα στο κόμμα.

Αστυνομία της μόδας

Ελλείψει ειδήσεων, προσεκτικός κοινοβουλευτικός παρατηρητής μου, που ενίοτε λειτουργεί και ως αστυνομία της μόδας, μου μετέφερε τρεις λεπτομέρειες που έκαναν αίσθηση στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή: α) η μεταξωτή πουκαμίσα της Ντόρας Μπακογιάννη, β) το ντύσιμο του Σταύρου Θεοδωράκη, όπου ξεχώρισε το καρό πουκάμισο με την μπορντό γραβάτα (η οποία εντελώς τυχαία ήταν στο ίδιο χρώμα με το ρολόι του), γ) ο λευκός σκελετός των γυαλιών πρεσβυωπίας της Ολγας Γεροβασίλη. Τουλάχιστον, από στάιλινγκ σκίζουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή