Αλλα έξω, άλλα μέσα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντάξει: όχι πως περίμενα και πολλά. Αλλά ότι θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν την επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας σε θετική, έστω ελαφρά και αμφίρροπη, τροχιά, το περίμενα. Κι όμως, απίθανο όσο ακούγεται, αλλά η κυβέρνηση έχει βαλθεί να ξεχαρβαλώσει όσα θετικά θα κουραστούν να εξηγούν σε υποψήφοους επενδυτές οι κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης –κόντρα στις «αριστερές» πεποιθήσεις τους– σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν τι θα κάνει η Ελλάς εκτός των μνημονίων. Με την ελπίδα οι υπουργοί να πείσουν τους κεφαλαιούχους και να βάλουν χρήματα στα νέα ελληνικά ομόλογα ή, κομμάτι δυσκολότερο, σε καμιά σοβαρή επένδυση. Είμαι πεπεισμένος πως γρήγορα θα καταλάβουν ότι τα «καλά αγγλικά» δεν αρκούν όταν στην κορυφή της κυβέρνησης ξημεροβραδιάζονται για να κατεδαφίσουν όσα πανάκριβα κερδίσαμε μέσα από τρία μνημόνια. Δεν μπορείς να λες άλλα έξω κι άλλα μέσα!

Αυτό τους θύμισε ο κ. Θεόδ. Φέσσας, επιβεβαιωθείς πρόεδρος του ΣΕΒ, και αμέσως θύμωσε ο πρωθυπουργός. Και τράβηξε βορείως να τον παρηγορήσουν οι Μακεδόνες βιομήχανοι. Οπως όμως εξήγησε και ο Βορειοελλαδίτης πρόεδρος του ΣΒΒΕ Θανάσης Σαββάκης (ΣΚΑΪ 100,3), με την υπερφορολόγηση, την κατάπτωση των κοινωνικών αξιών και την αποσάθρωση του κράτους, η επιχειρηματικότητα δεν περπατάει και το θετικό momentum θα χαθεί. Οταν μάλιστα ξεκινάει με τα εργασιακά, είναι χειρότερα κι από τότε που έλεγε «θα καταργήσω τα μνημόνια με ένα νόμο». Γιατί, επιπλέον, τις αλλαγές στα εργασιακά τις έχει όλες συμφωνήσει με την τρόικα. Οι Ευρωπαίοι υπέγραψαν τον νέο τρόπο συζήτησης των συλλογικών συμβάσεων και συμφώνησαν. Γι’ αυτό και μπήκε στον τελευταίο μνημονιακό νόμο σε ποιες περιπτώσεις θα επεκτείνεται η ισχύς μιας σύμβασης σε περισσότερες επιχειρήσεις από όσες βρέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Συμφωνημένος είναι και ο τρόπος με τον οποίο θα επιδιωχθεί να αποκτήσουμε πλαίσιο δίκαιο και φιλικό προς την επιχειρηματική ζωή όταν οι αναπόφευκτες διαφωνίες θα φτάνουν στη συμπεφωνημένη διαιτησία.

Μετά μάλιστα την υποχώρηση της κυρίας υπουργού, η οποία σίγουρα έχει περάσει ώρες μουρμούρας στο αυτί του κυβερνητικού εκπροσώπου επειδή ο πρωθυπουργός υποχώρησε και τελικώς η ήδη ψηφισθείσα διάταξη δεν επιτρέπει στην υπουργό να μοιράσει παντεσπάνι, είναι η επιτροπή αποτίμησης των περιθωρίων της οικονομίας που θα δημιουργήσει θετικό περιβάλλον για την ανατίμηση της κατώτατης αμοιβής. Γιατί τότε απειλούν με ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής και διάλυση των μεταρρυθμίσεων; Τόσο λίγο τους νοιάζει το καλό της οικονομίας ή μήπως θα δοκιμάσουν να στήσουν, τελικά, τις κάλπες τον Οκτώβριο;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή