Στο ύψος των δαπανών

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντάξει, άριστοι δεν είμαστε ούτε σ’ αυτό το πεδίο, αλλά και η δεύτερη θέση την έχει τη λάμψη της. Δεν είναι και λίγο να σε τιμά ο πρώτος του σχετικού αθλήματος με αφειδώλευτους επαίνους. Να λέει ο Ντόναλντ Τραμπ ότι απ’ όλους τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ μόνο η Ελλάδα στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, δηλαδή στο ύψος των αμυντικών δαπανών. Παράδοξο ή όχι, ο μοναδικός πιθανός αντίπαλός μας είναι ένας… σύμμαχός μας (εκτός πια κι αν μας τρομοκρατεί ο από Βορράν φυρομικός κίνδυνος), σε ποσοστό επί του ΑΕΠ η Ελλάδα το 2016 κατατάχτηκε δεύτερη επί 29 νατοϊκών χωρών, με 2,4%. Υπολειπόταν μόνο των ΗΠΑ (3,6%), οι οποίες, ως γνωστόν, σαν αυτοκρατορία, έχουν τις αυξημένες ευθύνες του ειρηνοποιού.

Η Γερμανία; 1,2%. Η Γαλλία; 1,8%. Η δε Τουρκία, 1,6%. Χάρη στη γαλαντομία μας, ίδιον του χαρακτήρα μας, αφήνουμε πίσω μας περήφανοι την πρόβλεψη του ΝΑΤΟ ότι οι δαπάνες κάθε χώρας δεν χρειάζεται να ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ της. Και επειδή τα ποσοστά μπορεί να θολώνουν τα πράγματα, και σε απόλυτες τιμές δεν τα πάμε άσχημα, αφού τα πάμε πάρα πολύ άσχημα: Τα 4,5 δισ. δολάρια που δαπανήσαμε το 2016, μας κατέταξαν στη δωδεκάδα. Οσο για το 2017, η κατά κεφαλήν μας δαπάνη για την άμυνα έφτασε τα 545 δολάρια. Της Τουρκίας; 219 δολάρια.

Φυσικά, δεν αγοράζουμε όπλα μόνο από συμμαχική αλληλεγγύη, για να δίνουμε δουλειά στους εργάτες των φίλων χωρών, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Γερμανίας. Ορισμένα τα έχουμε όντως ανάγκη. Κάποια άλλα όμως τα έχουν ανάγκη, για τους δικούς τους λόγους και προς εξυπηρέτηση του κόμματός τους, οι κατά καιρούς στρατάρχες με πολιτικά. Η νέα δίωξη κατά του μόλις αποφυλακισθέντος Ακη Τσοχατζόπουλου, για 774.000 ελβετικά φράγκα τώρα, πιστοποιεί ότι δεν έχει τέλος αυτό το πανηγύρι των εξοπλιστικών προγραμμάτων που αφόπλισαν οικονομικά τον τόπο.

Καλά να ’μαστε να χαλάμε βέβαια. Και να μετράμε ποινικές διώξεις εναντίον κεφαλών του έθνους που από το πολύ να φωνασκούν για τον ανένδοτο πατριωτισμό τους, δεν βρήκαν χρόνο και τρόπο να τον κάνουν και πράξη. Παράδειγμα ο σαρισοφόρος Παναγιώτης Ψωμιάδης: Ετσι που φορούσε συνεχώς περικεφαλαία, στένεψε το βλέμμα του και δεν πήρε είδηση, νομάρχης αυτός, τα ευρώ που όδευαν προς έργα φαντάσματα. Και τώρα ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Βορείου Ελλάδος τον κατηγορεί για απιστία και ψευδή βεβαίωση. Θα πείτε, χάθηκε ο κόσμος για 1,2 εκατ. ευρώ; Οχι, δεν χάθηκε. Η ντροπή, πάντως, χάθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή