Η διπλή ομηρία του Μαξίμου

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Γράφαμε χθες πως τούτη η κυβέρνηση θεωρεί πρώτιστο καθήκον της να αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση αντί να κυβερνά. Αντί να εστιάζει στην επίλυση των προβλημάτων του τόπου –που είναι η δουλειά της και το συνταγματικό της καθήκον– προσπαθεί να δημιουργεί προβλήματα σε άλλους. Η επίθεση όμως στην κ. Ντόρα Μπακογιάννη έχει ένα επιπλέον, και εξαιρετικά ανησυχητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηριστικό. Αποκαλύπτει την ομηρία του Μαξίμου από τον ελάσσονα εταίρο της κυβέρνησης. Δείχνει τον τρόμο της ηγετικής ομάδας, ότι μπορεί κάποια στιγμή ο κ. Πάνος Καμμένος να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης και (όπως έγραψε ο κ. Θανάσης Παπακωνσταντίνου) «οι άρχοντες φοβήθηκαν μην πάθουνε ζημιά και την κουτάλα χάσουνε μαζί με τα ζουμιά…».

Η απόφαση της κ. Μπακογιάννη να παραστεί στην ορκωμοσία Ερντογάν έγινε επειδή, όπως έγραψε η ίδια, «τις δύσκολες ώρες, όταν δύο Ελληνες αξιωματικοί μας βρίσκονται άδικα στις τουρκικές φυλακές, η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας με την τουρκική ηγεσία είναι πράξη σοβαρότητας και ευθύνης» (7.7.2018). Χαιρετίστηκε από τη φιλοκυβερνητική «Εφημερίδα των Συντακτών» ως «σωστή κίνηση» (9.7.2018). «Είναι επιβεβλημένο», έγραψε στο κύριο άρθρο της, «να διατηρούνται οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών με κάθε τρόπο, ειδικά στις περιπτώσεις εκείνες που η κυβέρνηση –η όποια κυβέρνηση– θέλει να αποφύγει τους συμβολισμούς της δικής της παρουσίας ή θέλει να στείλει κάποιο μήνυμα στη γείτονα με την υψηλού επιπέδου απουσία της. Η Ντόρα Μπακογιάννη, με τη μεγάλη πολιτική εμπειρία της –και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής–, αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά. Οπως επίσης γνωρίζει ότι στα λεγόμενα εθνικά θέματα, η αντιπολίτευση μπορεί και πρέπει να παίζει, όπου μπορεί, ουσιαστικό και εποικοδομητικό ρόλο».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ όμως –ο οποίος πουλάει πατριωτισμό με το κιλό μπας και ισοφαρίσει τις … πολλαπλές θέσεις του για το Μακεδονικό– είχε άλλη άποψη, που εξέφρασε με ένα παραληρηματικό tweet. Τρεις μέρες μετά –ω του θαύματος!– ξύπνησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να δηλώσει πως «είναι ακατανόητη και επιζήμια η παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη στην ορκωμοσία του Ταγίπ Ερντογάν» (10.7.2018).

Γι’ αυτό όσοι υπολογίζουν σε πολλαπλές κάλπες τον Μάιο, ας κρατούν μικρό καλάθι. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι όμηρος της πραγματικότητας (που ανατρέπει διαρκώς τους καφενειακούς σχεδιασμούς της) κι ενός ασταθούς εταίρου, ο οποίος πανικόβλητος από τη διάλυση του κόμματός του μπορεί να πράξει αυτό που φοβάται ο κ. Τσίπρας. Το είχε ξορκίσει στη συνέντευξή του (ΕΡΤ 13.6.2018): «Ο Π. Καμμένος δεν είναι έμπορος πατριωτισμού και δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει καριέρα». Οι ανάγκες των ΑΝΕΛ, όμως, άλλα δείχνουν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή