«Πυρά» της Ρωσίας κατά της Ελλάδας για την έκδοση του «Mr. Bitcoin» στη Γαλλία

«Πυρά» της Ρωσίας κατά της Ελλάδας για την έκδοση του «Mr. Bitcoin» στη Γαλλία

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο επεισόδιο έρχεται να προστεθεί στις ελληνορωσικές σχέσεις, με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης να εκδοθεί στη Γαλλία ο 39χρονος Ρώσος, Αλεξάντερ Βίνικ, αποκαλούμενος ως «Mr.Bitcoin», που κατηγορείται ως διαχειριστής της πλατφόρμας ψηφιακών νομισμάτων BTC-e, μέσω της οποίας φέρεται να νομιμοποίησε κέρδη εγκληματικών οργανώσεων.

Η Μόσχα εγκαλεί την Αθήνα για την έκδοσή του στη Γαλλία, λίγες ημέρες μετά την έντονη αντίδραση αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα.

«Οι ελληνικές Αρχές συνεχίζουν να επιδεινώνουν την κατάσταση στις διμερείς σχέσεις, υπό πιέσεις από το εξωτερικό» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως μεταδίδει το Interfax.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στο αίτημα που είχε καταθέσει η ρωσική γενική εισαγγελέας για την έκδοση του «Mr.Bitcoin» στην πατρίδα του και προσθέτει ότι «η ρωσική πλευρά δεν μπορεί να αγνοήσει τέτοιες ενέργειες».

Σημειώνεται ότι εις βάρος του Αλεξάντερ Βίνικ  είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις γαλλικές αρχές, που του καταλογίζουν ότι «ξέπλενε» παράνομα κέρδη, ύψους 130 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για χρηματικά ποσά, που -σύμφωνα με το ευρωπαϊκό ένταλμα- κατατέθηκαν στην πλατφόρμα BTC-e, προερχόμενα από κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα για τα οποία ζητήθηκαν ψηφιακά λύτρα (σε Bitcoin), ενώ ανάμεσα στα θύματα της φερόμενης δράσης του, συγκαταλέγονται περισσότεροι από 100 Γάλλοι πολίτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή