Ματιές στον κόσμο

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΡΝΟΥΑΛΗ

H Τate St. Ives, Μουσείο της Χρονιάς στη Μεγάλη Βρετανία

Η αίσθηση που έχει ο επισκέπτης σε ένα μουσείο, ότι αποκτά δηλαδή μία πολυεπίπεδη εμπειρία, είναι το ζητούμενο στον κόσμο της τέχνης. Στην Κορνουάλη, με τη μακρά παράδοση της καλλιτεχνικής παροικίας, το παράρτημα της Tate στο θέρετρο τoυ St. Ives ήταν το μεγάλο άλμα στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Είχε εγκαινιαστεί το 1993 σε ένα κτίριο σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Evans & Shalev. Το πρώτο εξάμηνο το μουσείο είχε δεχθεί 120.000 επισκέπτες, όταν η διεύθυνση υπολόγιζε 50.000 σε ετήσια βάση. Η Τate στην Κορνουάλη είχε να συνομιλήσει όχι μόνο με τους επισκέπτες και τους παραθεριστές που απολάμβαναν το ηπιότερο κλίμα της Νότιας Αγγλίας, αλλά και με μια μεγάλη παράδοση μοντερνισμού. Με το St. Ives συνδέθηκαν σπουδαίες μορφές της μοντέρνας τέχνης όπως ο Μπεν Νίκολσον και η Μπάρμπαρα Χέπγουερθ. Η επιτυχία του μουσείου ήταν τόσο μεγάλη, που οι επισκέπτες έφθασαν τις 240.000 τον χρόνο, με αποτέλεσμα να υπάρχει πάντα συνωστισμός και όχι άριστη εξυπηρέτηση στους βοηθητικούς χώρους. Η ιδέα για επέκταση ωρίμασε, το έργο κέρδισε το αρχιτεκτονικό γραφείο του Τζέιμι Φόρμπερτ, το μουσείο έκλεισε για 17 μήνες και όταν ολοκληρώθηκε όλοι μίλησαν για μια εντελώς νέα Tate St. Ives. Το έργο κόστισε τελικά 20 εκατ. στερλίνες, αλλά το αποτέλεσμα αγαπήθηκε και εκτιμήθηκε. Και μάλιστα τόσο από το κοινό όσο και από τους ειδικούς που το τίμησαν με τη μεγάλη διάκριση του Μουσείου της Χρονιάς στη Μεγάλη Βρετανία. Η Tate της Κορνουάλης είχε σκληρό ανταγωνισμό αλλά πήρε το βραβείο με ιδιαίτερα επαινετικές επισημάνσεις. Η καλλιτέχνις Μέλανι Μάνχοτ, που ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής, σχολίασε στον «Γκάρντιαν»: «Μόλις μπήκα στην Tate St. Ives είχα την εξαιρετικά ευεργετική αίσθηση ότι ο χώρος πρότεινε κάτι καινοτόμο. Είχα επισκεφθεί το μουσείο και στο παρελθόν, αλλά τώρα το νέο κτίριο, οι αίθουσες, η θέα, όλα μοιάζουν διαφορετικά – έχουν πάρει νέα παράταση ζωής. Η επέκταση δεν ήταν απλώς μια προσθήκη αλλά μια εντελώς νέα σύλληψη του μουσείου». Το νέο μουσείο χρειάστηκε δώδεκα χρόνια ζυμώσεων, επαφών αλλά και διαλόγου με την τοπική κοινωνία. Το αποτέλεσμα κατά γενική ομολογία δίνει στους επισκέπτες τη διαύγεια μιας νέα αντίληψης περί ομορφιάς, λειτουργίας και δημιουργικής φαντασίας.

ΟΧΑΪΟ

Μουσείο Ψυχολογίας

Ματιές στον κόσμο-1

Στην πόλη Ακρον, στο Οχάιο, το Εθνικό Μουσείο Ψυχολογίας μάς υπενθυμίζει τη διαδρομή των τελευταίων 140 ετών για την κατανόηση της ανθρώπινης σκέψης. Οι φωτογραφίες από το μουσείο, που διαχύθηκαν διεθνώς, μιλούν για την πρωτόγονη, για τα σημερινά μέσα, προσέγγιση στις ασθένειες ψυχικής αιτιολόγησης που συχνά έφεραν κοινωνικό στίγμα. Στη φωτογραφία διακρίνεται μία συσκευή που χρησιμοποιούσαν ψυχολόγοι στα τέλη του 19ου αιώνα για τη διάγνωση της ψυχικής υγείας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η Ρόζα Λόι και ο Νέο Ράουχ

Ματιές στον κόσμο-2

Ζεύγος καλλιτεχνικό και στη ζωή, οι Γερμανοί Ρόζα Λόι και Νέο Ράουχ εκθέτουν μαζί τα γεμάτα συμβολισμό έργα τους στην πόλη Ασερσλέμπεν στη Σαξονία. Ο Νέο Ράουχ, 58 ετών, από την πρώην Ανατολική Γερμανία, θεωρείται διάσημος εκπρόσωπος της Νέας Σχολής της Λειψίας με τη χρήση συμβόλων από τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό και την ώσμωση προσωπικής και κοινωνικής ιστορίας. Η έκθεση παρουσιάζει πολλά έργα μεγάλων διαστάσεων αλλά και σχέδια και γραφιστικά. Ως τον Απρίλιο 2019.

ΣΑΝΤΑ ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ

Το άστρο του Ταμπ Χάντερ

Ματιές στον κόσμο-3

Ενας ακόμη σταρ της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ μας αποχαιρέτισε.

Ο Ταμπ Χάντερ πέθανε λίγο πριν συμπληρώσει τα 87 του χρόνια. Υπήρξε διάσημος στη δεκαετία του 1950 και στις αρχές του ’60, όταν ξεχώριζε για το καλό παρουσιαστικό του, το γυμνασμένο σώμα και το All-American ύφος. Υπήρξε δραστήριος έως πρόσφατα, και είχε επιτυχία και στο τραγούδι, αλλά έμεινε στην ιστορία για τη σύνδεσή του με το Χόλιγουντ του ’50-’60. Πριν από περίπου δέκα χρόνια εξέδωσε την αυτοβιογραφία του.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Τζεφ Κουνς στην Gagosian

Ματιές στον κόσμο-4

Ως τις 24 Αυγούστου θα διαρκέσει η νέα έκθεση έργων του Τζεφ Κουνς στην Gagosian της Νέας Υόρκης (976 Madison Ave.), όπου παρουσιάζει μία ενδιαφέρουσα ενότητα από τα «πειραγμένα» ιστορικά έργα τέχνης. Χρησιμοποιώντας μια γυάλινη σφαίρα χρώματος μοβ, ο Τζεφ Κουνς παρεμβαίνει σε κλασικές δημιουργίες του Τιντορέτο, του Πουσέν ή του Μανέ (στη φωτογραφία) και προχωράει το δικό του παιχνίδι των ψευδαισθήσεων. Υπάρχουν επίσης γλυπτά και άλλα έργα στην κατηγορία της ποπ αρτ.

ΜΙΛΑΝΟ

Μοντιλιάνι με όλες τις αισθήσεις

Ματιές στον κόσμο-5

Η έκθεση που παρουσιάζεται τώρα στο Μιλάνο (Μουσείο Mudec) με θέμα τον κόσμο του Μοντιλιάνι ακολουθεί την τάση αναπαράστασης ενός περιβάλλοντος που αγγίζει όλες τις αισθήσεις με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας (όπως είδαμε πρόσφατα και την έκθεση με θέμα τον Βαν Γκογκ). Η έκθεση στο Μιλάνο έχει τίτλο «Η εμπειρία από την τέχνη του Μοντιλιάνι» και διαρκεί έως τις 4 Νοεμβρίου, ως κάτι ξεχωριστό από μία επίσκεψη σε ένα μουσείο όπου θα δει κανείς ζωγραφική και μόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή