H Ιταλία δεν θα επικυρώσει τη συμφωνία CETA

H Ιταλία δεν θα επικυρώσει τη συμφωνία CETA

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ιταλικό Κοινοβούλιο δεν πρόκειται να επικυρώσει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον Καναδά, δήλωσε χθες ο Λουίτζι ντι Μάιο, αναπληρωτής πρωθυπουργός της ιταλικής κυβέρνησης. Δεν είναι η πρώτη φορά που η νέα ιταλική κυβέρνηση απειλεί τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που έχει συνάψει η Ενωση τα τελευταία χρόνια, ωστόσο ο Ντι Μάιο φαίνεται αποφασισμένος να πραγματοποιήσει την απειλή του. «Σύντομα, η CETA (γενική οικονομική και εμπορική συμφωνία) θα έρθει στο Κοινοβούλιο και η παρούσα πλειοψηφία δεν θα την επικυρώσει», δήλωσε χθες ο ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων, του μεγαλύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού. «Αν ακόμη και ένας Ιταλός αξιωματούχος… εξακολουθήσει να υπερασπίζεται συμφωνίες όπως η CETA, θα απομακρύνεται», απείλησε ο Ντι Μάιο. Η συμφωνία έχει αρχίσει να ισχύει σε προσωρινή βάση από τον Σεπτέμβριο του 2017, ωστόσο πρέπει να επικυρωθεί και από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. για να ισχύσει πλήρως.

Η νέα ιταλική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να ακολουθήσει σκληρή στάση, υπερασπιζόμενη τα ιταλικά προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ), όπως η παρμεζάνα Ρετζιάνο και το προσούτο Πάρμας. Η Ιταλία διαθέτει τα περισσότερα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ενωσης. Στο πλαίσιο της CETA, ο Καναδάς έχει αναγνωρίσει περισσότερα από 40 ιταλικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ σε σύνολο 292 προϊόντων. Οι υποστηρικτές της CETA υποστηρίζουν πως θα οδηγήσει σε αύξηση του εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά κατά 20%, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή οικονομία κατά 12 δισ. ευρώ τον χρόνο και την καναδική κατά 7,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ορισμένες ενώσεις κτηνοτρόφων και επικριτές της CETA έχουν εκφράσει ανησυχία για τη μεγάλη άνοδο εισαγωγών χοιρινού και βόειου κρέατος από τον Καναδά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή