Αυξήθηκε η ισχύς στα αιολικά το πρώτο εξάμηνο

Αυξήθηκε η ισχύς στα αιολικά το πρώτο εξάμηνο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση κατά 1,5%, ή 39,2 MW, κατέγραψαν τα αιολικά κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με το τέλος του 2017, με το σύνολο της αιολικής ισχύος που βρισκόταν σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία μέχρι το τέλος Ιουνίου 2018 να φτάνει τα 2.690,5 MW.

Σε επίπεδο περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων, αφού φιλοξενεί 898 MW (33,4%), και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 522 ΜW (19,4%) και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη όπου βρίσκονται 335,5 MW (12,5%).

Οσον αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους, έχουμε πέντε κύριους παίκτες – εταιρείες να οδηγούν την κούρσα της αιολικής ενέργειας, διαθέτοντας υψηλό δυναμικό ισχύος στην ελληνική επικράτεια.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 536,1MW και ακολουθούν η ΑΝΕΜΟΣ με 285,5 MW, η Iberdrola Rokas με 250,7 MW, η EDF EN Hellas με 238,2 MW και την πεντάδα συμπληρώνει η ENEL Green Power με 200,5 MW. Σε ό,τι αφορά τους κατασκευαστές, από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει πως η Vestas πρωταγωνίστησε στην προμήθεια ανεμογεννητριών, με την εταιρεία να έχει προμηθεύσει το 50,6% της συνολικής αιολικής ισχύος που είναι εγκατεστημένη στην Ελλάδα. Αναλυτικότερα, η εικόνα σε σχέση με τους κατασκευαστές των ανεμογεννητριών έχει ως εξής: η Vestas έχει προμηθεύσει το 50,6% της συνολικής αιολικής ισχύος που είναι εγκατεστημένη στην Ελλάδα. Ακολουθούν η Enercon με 22,7%, η Siemens-Gamesa με 19,6% και η Nordex με 5,6%.

Σημειώνεται ότι στο ποσοστό Siemens-Gamesa περιλαμβάνονται, μετά την ενοποίηση των δύο εταιρειών, οι ανεμογεννήτριες της Gamesa και της Siemens (μαζί με τις παλαιές Bonus). Ειδικά για το α΄ εξάμηνο του 2018, τις νέες ανεμογεννήτριες προμήθευσαν η Vestas κατά 51,8% και η Enercon κατά 48,2%. Παράλληλα, το τέλος του Ιουνίου 2018 κατασκευάζονταν πρόσθετες αιολικές επενδύσεις συνολικής ισχύος άνω των 500 MW, που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία εντός των επόμενων 18 μηνών. Στο μεταξύ, θέμα άρσης των υφιστάμενων αδειοδοτικών εμποδίων και επίλυσης των χωροταξικών προβλημάτων για την εγκατάσταση νέων έργων έθεσαν οι φορείς των ΑΠΕ, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή