Πλήγμα για Johnson & Johnson

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Johnson & Johnson διατάχθηκε την Πέμπτη να καταβάλει αποζημίωση ύψους 4,96 δισ. δολαρίων σε 22 γυναίκες και τις οικογένειές τους οι οποίες υποστήριξαν ότι ο αμίαντος που περιείχαν τα ταλκ της εταιρείας προκάλεσε καρκίνο των ωοθηκών. Οι ένορκοι στο περιφερειακό δικαστήριο του Μιζούρι εκδίκασαν αποζημίωση ύψους 4,14 δισ. δολαρίων και άλλα 550 εκατ. δολάρια στις γυναίκες που είχαν κατηγορήσει την εταιρεία ότι δεν κατάφερε να τις προειδοποιήσει για τον κίνδυνο καρκινογένεσης που σχετιζόταν με τα ταλκ και τις πούδρες σώματος.

Η Johnson & Johnson, παρασκευάστρια της βρεφικής πούδρας, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι είναι «πολύ απογοητευμένη» για την ετυμηγορία και ότι πρόκειται να την εφεσιβάλει. Η εταιρεία αντιμετωπίζει περισσότερες από 9.000 μηνύσεις σε υποθέσεις που έχουν να κάνουν με το προϊόν σώματος που περιέχει ταλκ.

Μετά την ολοκλήρωση δίκης που κράτησε έξι εβδομάδες, οι ένορκοι στο Σεντ Λούις διαβουλεύθηκαν επί οκτώ ώρες, αλλά αποφάσισαν την αποζημίωση μέσα σε 45 λεπτά, όπως δήλωσε ο Μαρκ Λανιέ, δικηγόρος των γυναικών.

Εξι από τις γυναίκες έχουν πεθάνει. Σχεδόν όλες οι υπόλοιπες, μαζί με φίλους και συγγενείς τους, βρίσκονταν στη δικαστική αίθουσα την Πέμπτη.

Μία από τις ενάγουσες υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία και ήταν πολύ άρρωστη για να παρακολουθήσει τη δίκη, τόνισε ο Λανιέ. «Υπήρχαν άνθρωποι που έκλαιγαν και αγκαλιάζονταν. Ηταν συναισθηματικά φορτισμένη σκηνή», δήλωσε.

Ο Λανιέ ανέφερε ότι η Johnson & Johnson δαπάνησε σαράντα χρόνια προσπαθώντας να συγκαλύψει τα στοιχεία για τον αμίαντο σε κάποια από τα προϊόντα της που περιέχουν ταλκ και ότι θα πρέπει αυτά τα προϊόντα να φέρουν ειδική σήμανση ή θα πρέπει η εταιρεία να εστιάσει σε πούδρες με καλαμποκάλευρο.

Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της αναφέρει «ότι παραμένει σίγουρη ότι τα προϊόντα της δεν περιέχουν αμίαντο και ότι δεν προκαλούν καρκίνο των ωοθηκών». Επισημαίνει, δε, ότι όλες οι ανησυχίες για τα ταλκ της βασίζονται σε μη ολοκληρωμένη έρευνα.

Ο αμίαντος είναι μια καρκινογόνος ουσία που εμφανίζεται στο φυσικό ταλκ αλλά αφαιρέθηκε από τα σχετικά προϊόντα ταλκ από τη δεκαετία του 1970, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Επίσης, σύμφωνα με το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο, ισχυρισμοί ότι το ταλκ που χρησιμοποιείται για τη γυναικεία υγιεινή μπορεί να απορροφηθεί από το αναπαραγωγικό σύστημα και να προκαλέσει φλεγμονή των ωοθηκών δεν στηρίζονται σε επιστημονικές αποδείξεις.

Σε μικρές ομάδες

Οι ενάγουσες εναντίον της Jοhnson & Johnson δεν μήνυσαν μαζικά την εταιρεία αλλά συγκεντρώθηκαν σε μικρές ομάδες. Κάτι τέτοιο μεγιστοποιεί τις συναισθηματικές συνέπειες των ιστοριών των γυναικών στους ενόρκους, τόνισε ο Λανιέ. «Είναι ευκολότερο να βρεις τη δικαιοσύνη σε μικρές ομάδες. Σε αυτές οι άνθρωποι έχουν ονόματα, ενώ στις μεγάλες ομάδες είναι αριθμοί», επισήμανε ο Λανιέ.

Η πρώτη δίκη του ταλκ έγινε το 2013 στο ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο της Νότιας Ντακότα.

Οι ένορκοι αναγνώρισαν την αμέλεια της Johnson & Johnson, αλλά δεν επιδίκασαν αποζημίωση στους μηνυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή