Χαμηλό βαρομετρικό για λίρα και τουρκικά ομόλογα

Χαμηλό βαρομετρικό για λίρα και τουρκικά ομόλογα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια εξαιρετικά κακή εβδομάδα για την οικονομία και τις αγορές της Τουρκίας ήταν αυτή που τελείωσε χθες. Αρχισε με την ορκωμοσία Ερντογάν και τον διορισμό του γαμπρού του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Η συγκέντρωση υπερεξουσιών στα χέρια του Τούρκου προέδρου και η ανάθεση του χαρτοφυλακίου των Οικονομικών σε ένα μέλος του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος λειτούργησαν σαν «κόκκινο πανί» για τους επενδυτές που άρχισαν να πωλούν μαζικά το νόμισμα και τους τίτλους της χώρας. Συνοδεύθηκε, άλλωστε, από την απομάκρυνση του Μεχμέτ Σιμσέκ, πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, αλλά και πρώην στελέχους της Merrill Lynch. Ο Σιμσέκ έχαιρε εκτίμησης μεταξύ των επενδυτών και ενέπνεε εμπιστοσύνη στις αγορές, θεωρούμενος ως ο μοναδικός από την κυβέρνηση Ερντογάν που είχε τη δυνατότητα να περιορίζει την παρέμβαση του Τούρκου προέδρου στην οικονομική και νομισματική πολιτική και να διατηρεί σε μια βιώσιμη πορεία την τουρκική οικονομία των 880 δισ. δολαρίων.

Το αποτέλεσμα ήταν να υποχωρήσει η τουρκική λίρα κατά 6% έναντι του δολαρίου στη διάρκεια της εβδομάδας. Την Πέμπτη το βράδυ σημείωσε πτώση στο ιστορικό χαμηλό των 4,9767 λιρών προς ένα δολάριο, μετά τη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι θα μεριμνήσει για να μειωθούν τα επιτόκια. Μια δήλωση που στόχευε εμφανώς στο να φανεί πως ο Τούρκος πρόεδρος παραμένει πιστός στις προεκλογικές του εξαγγελίες, αλλά ενέτεινε έτσι την ανησυχία των επενδυτών. Μεσολάβησε η συνέντευξη του νέου υπουργού Οικονομικών, που υποστήριξε την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και τάχθηκε υπέρ μιας πολιτικής που θα ανακόψει τον πληθωρισμό και θα τον επαναφέρει από το ιλιγγιώδες 15,39% κοντά στον στόχο του 5%. Το τουρκικό νόμισμα άρχισε να ανακάμπτει. Παραμένει, ωστόσο, σε επίπεδα γύρω στις 4,85 λίρες στο ένα δολάριο. Παράλληλα, ανέκαμπτε χθες το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, με τον δείκτη BIST 100 να σημειώνει κέρδη 0,9%. Από τις 6 Ιουλίου, όμως, έχει συνολικά καταγράψει ζημίες 8% – τη μεγαλύτερη πτώση από την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Ανάλογη πορεία είχαν και οι τίτλοι του τουρκικού δημοσίου, που ανέκαμψαν ελαφρώς χθες μετά τη συνεχή πτώση της εβδομάδας. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων υποχώρησαν, έτσι, χθες, κατά 19 μονάδες βάσης στο 18,36%. Είχε προηγηθεί στη διάρκεια της εβδομάδας η εκτίναξή τους κατά 100 μονάδες βάσης, σε επίπεδα γύρω στο 20%. Σημειωτέον ότι, εκτός από τον Μεχμέτ Σιμσέκ, ο Ερντογάν άφησε επίσης χωρίς ουσιαστικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση τον πρώην υπουργό Οικονομίας, Νατσί Αγκμπάλ, που επίσης ενέπνεε εμπιστοσύνη στους επενδυτές ως εκπρόσωπος της ορθόδοξης οικονομικής πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή