Φώφη Γεννηματά: Απροετοίμαστος ο Τσίπρας στο ΝΑΤΟ

Φώφη Γεννηματά: Απροετοίμαστος ο Τσίπρας στο ΝΑΤΟ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κατά ριπάς» επίθεση εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά στην κυβέρνηση, ξετυλίγοντας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στον ΣΚΑΪ, όλη την γκάμα των θεμάτων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Στα αξιοσημείωτα είναι πως η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ιεράρχησε ψηλά στην ατζέντα της τα εθνικά θέματα, στα οποία αναφέρθηκε εκτενώς: αρχικά στην πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας τον Ελληνα πρωθυπουργό «απροετοίμαστο» και υπενθυμίζοντας πως την ίδια κριτική είχε ασκήσει και κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα. Κύριο σημείο της κριτικής για τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, η τακτική Τσίπρα στο ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων αξιωματικών. Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε τον Ελληνα πρωθυπουργό πως «δεν αξιοποίησε την πίεση του ΝΑΤΟ», με αποτέλεσμα, «απροετοίμαστος» ων, να καταγραφεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο το αίτημα της Τουρκίας για ανταλλαγή με τους Τούρκους αξιωματικούς.

Περνώντας στο «κυρίως μενού», το Σκοπιανό, το οποίο το ΚΙΝΑΛ εξακολουθεί να κρατά ψηλά στην ατζέντα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι παρέδωσε το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό «ατού» της χώρας, την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Επικαλούμενη τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ζάεφ, πως «η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” ανήκει πια στην οικογένεια και στη μεγάλη συμμαχία του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε πως φθάσαμε τελικά στο σημείο για το οποίο έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου το προηγούμενο διάστημα: να βρεθεί η χώρα προ τετελεσμένων. «Τους λέγαμε ας πάρει απόφαση το ΝΑΤΟ ότι θα προσκληθούν μόλις ολοκληρώσει η πλευρά της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει», ήταν χαρακτηριστικά η αναφορά της.

Η κ. Γεννηματά δεν ήταν διόλου φειδωλή στην κριτική της ούτε όσον αφορά τις τελευταίες αποφάσεις του Eurogroup. «Δυστυχώς είναι ολοφάνερο ότι δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος. Εδώ η επιτροπεία όχι απλώς μένει, αλλά γίνεται ακόμα πιο ισχυρή», ήταν η επισήμανσή της. Αναφερόμενη, τέλος, στο ζήτημα του ΦΠΑ, σημείωσε πως το γεγονός ότι οι εταίροι ζητούν πάλι ισοδύναμα μεταφράζεται σε νέα βάρη για τους πολίτες.

Κεντρικό αφήγημα

Την ίδια ώρα στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν πως το κεντρικό αφήγημά τους, αυτό της «αυτόνομης πορείας», είναι το μόνο που μπορεί να κάνει το ΚΙΝΑΛ όχι μόνο να αναδειχθεί σε τρίτο πόλο, αλλά να αποκομίσει και αξιοσημείωτα ποσοστά που θα του δώσουν επιπλέον «διαπραγματευτική ισχύ».

Ενδεικτικό, πως η κ. Γεννηματά καταναλίσκει μεγάλο μέρος του δημόσιου λόγου της στο να αναλύει αυτή την τακτική, όπως έκανε και στη συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ. «Αυτόνομη πορεία, το έχουμε ξεκαθαρίσει», ήταν η «κοφτή» φράση της. Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε πως έχει «μια πρόταση η οποία μπορεί να αποτελέσει βάση για προγραμματική συμφωνία», καλώντας Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή