Σαφές μήνυμα των θεσμών για περικοπή συντάξεων

Σαφές μήνυμα των θεσμών για περικοπή συντάξεων

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μήνυμα που έστειλε το Eurogroup –και ειδικά το Βερολίνο– στην ελληνική κυβέρνηση μετά την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε πέντε ελληνικά νησιά που επιβαρύνονται από το μεταναστευτικό, την οποία αποφάσισε χωρίς την έγκρισή του, εκτός του ότι αποτελεί ψυχρολουσία για την ίδια την κυβέρνηση, αποδεικνύει ότι η Ευρωζώνη θα έχει τον απόλυτο έλεγχο των πολιτικών που εφαρμόζει η Ελλάδα και μετά τις 20 Αυγούστου, ενώ βάζει τέλος στα όποια σενάρια για τη μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων, όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι στην «Καθημερινή».

«Η απόφαση του Eurogroup ήταν η απόλυτη ψυχρολουσία για την ελληνική κυβέρνηση», σχολιάζει στην «Κ» ο Μουτζτάμπα Ραχμάν, επικεφαλής αναλυτής ευρωπαϊκών θεμάτων στην Eurasia Group. Οπως τονίζει, είναι ένα σημαντικό μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να έχει καλή συμπεριφορά, να τηρεί ό,τι έχει συμφωνηθεί και να μην αποφασίζει μόνη της, ακόμη και αν το πρόγραμμα διάσωσης τελειώνει.

Σύμφωνα με τον Βολφγκάνγκο Πικόλι, συμπρόεδρο της Teneo Intelligence, το Eurogroup έστειλε εμμέσως πλην σαφώς ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τη μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων. Οπως επισημαίνει στην «Κ», η απόφαση του Eurogroup σηματοδοτεί ότι οι δανειστές θα κρατήσουν την Ελλάδα υπό πολύ στενή παρακολούθηση. Από πολιτική άποψη, αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς «σκοτώνει» κάθε πιθανότητα μη εφαρμογής της μείωσης των συντάξεων.

Καμία έκπληξη δεν αποτέλεσε για τον Γκάμπριελ Στερν, τον επικεφαλής οικονομολόγο της Oxford Economics, η κίνηση αυτή από την πλευρά των δανειστών. Οπως επισημαίνει μιλώντας στην «Κ», είναι δεδομένο ότι η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να θέλει να αποδεικνύει ότι έχει τον έλεγχο των πολιτικών που εφαρμόζει η Ελλάδα. Ουσιαστικά, όπως προσθέτει, οι δανειστές είχαν τα χέρια τους γύρω από τον λαιμό της Ελλάδας τόσο πολύ καιρό, που είναι δύσκολο να τα… αφήσουν έτσι απλά. Σε ό,τι αφορά τον «πάγο» που έβαλε το Eurogroup για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με αφορμή τη μονομερή παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε ελληνικά νησιά, ο κ. Στερν σημειώνει πως το πιο σημαντικό για την Ελλάδα δεν είναι πλέον το QE, αλλά το να διασφαλίσει περισσότερη ελάφρυνση του χρέους στο μακροπρόθεσμο διάστημα.

«Το μήνυμα των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση είναι πάρα πολύ απλό: τηρήστε ό,τι έχει συμφωνηθεί, αλλιώς δεν θα έχετε την πλήρη υποστήριξή μας, ό,τι και αν σημαίνει αυτό για τη μεταμνημονιακή εποπτεία της χώρας», σημειώνει στην «Κ» ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Χόλγκερ Σμίντινγκ. Στο παρελθόν, όπως τονίζει ο κ. Σμίντινγκ, υπήρξαν αρκετές φορές καθυστερήσεις στην εκταμίευση των δόσεων των δανείων προς την Ελλάδα. Επομένως κανείς δεν μπορεί να είναι ιδιαίτερα έκπληκτος όταν γίνεται μάρτυρας μιας άλλης καθυστέρησης. Οι δανειστές, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται, αφού η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ιστορία στο να προσπαθεί να καθυστερήσει ή να μην εφαρμόσει κάποιες από τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Μπορεί το κόστος (τα 28 εκατ. ευρώ) αυτής της μονομερούς απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να είναι μικρό, ωστόσο το μήνυμα των δανειστών παραμένει σημαντικό για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή