Στη ΔΕΠΑ μεταβιβάστηκε το 100% της ΕΠΑ Αττικής

Στη ΔΕΠΑ μεταβιβάστηκε το 100% της ΕΠΑ Αττικής

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπεγράφη τελικά χθες η συμφωνία μεταβίβασης του 49% της ΕΠΑ Αττικής από τη Shell στη ΔΕΠΑ έναντι 150 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση ωστόσο της συναλλαγής, όπως επισημαίνει και η ΔΕΠΑ στη σχετική ανακοίνωσή της, τελεί υπό την αίρεση λήψεως των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές και σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχετικός φάκελος αναμένεται να γνωστοποιηθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού την ερχόμενη εβδομάδα. Με ενδιαφέρον αναμένεται στο στάδιο αυτό εάν θα υπάρξει και επίσημη αντίδραση από τη Μότορ Οϊλ, η οποία είχε καταθέσει υπόμνημα αντιρρήσεων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού πριν ακόμη ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ ΔΕΠΑ και Shell. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η ΔΕΠΑ θα είναι ο μοναδικός μέτοχος της ΕΠΑ Αττικής. Αντίθετα, η ΔΕΠΑ αναμένεται να αποχωρήσει πλήρως από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας με την έγκριση της συμφωνίας πώλησης του μεριδίου της (51%) στην ιταλική ΕΝΙ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αντισυμβαλλόμενος της ΔΕΠΑ στη συμφωνία αγοραπωλησίας που υπεγράφη χθες είναι η Attiki Gas B.V. (Attiki Gas), η οποία είναι θυγατρική 100% της Shell Gas B.V., εταιρεία του Royal Dutch Shell Group of Companies.

Οπως ανακοίνωσε η ΔΕΠΑ, το τίμημα εξαγοράς της ΕΠΑ Αττικής είναι 39 εκατ. ευρώ και το τίμημα εξαγοράς για την ΕΔΑ Αττικής είναι 111 εκατ. ευρώ. Τη σύμβαση από πλευράς της ΔΕΠΑ υπέγραψε ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Βελισσάριος Δότσης. «Η σημερινή συμφωνία αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη τόσο για τη ΔΕΠΑ όσο και για τον ενεργειακό τομέα της χώρας. Μετά την πώληση του 51% του μετοχικού της κεφαλαίου στην εταιρεία ZeniΘ, η ΔΕΠΑ προχωρά στην εξαγορά του 49% της Shell στις εταιρείες ΕΠΑ Αττικής και ΕΔΑ Αττικής έχοντας πλέον τον πλήρη έλεγχο, ενώ παραμένει μοναδικός μέτοχος της ΔΕΔΑ (Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου Α.Ε.) καθώς και μέτοχος του 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ (ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας)», δήλωσε ο κ. Δότσης, χαρακτηρίζοντας στρατηγικής σημασίας για τη ΔΕΠΑ τη χθεσινή συμφωνία.

Με την οριστική έγκριση των δύο συμφωνιών, ΔΕΠΑ-Shell και ΔΕΠΑ-ENI, ολοκληρώνεται το σχέδιο αναμόρφωσης της θέσης της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά φυσικού αερίου, που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, και ανοίγει ο δρόμος για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Το σχέδιο για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ όπως έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς και έχει δημοσιοποιηθεί από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, προβλέπει τον διαχωρισμό της εταιρείας σε δύο κομμάτια: Τη ΔΕΠΑ Υποδομών και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Στην εταιρεία Υποδομών θα περιέλθουν όλα τα δίκτυα που σήμερα ελέγχει η ΔΕΔΑ, η ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας και η ΕΔΑ Αττικής μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία για την εξαγορά του 49% της Shell. Στη ΔΕΠΑ Υποδομών θα ανήκει και η 100% θυγατρική που θα συσταθεί και στην οποία θα περιέλθουν οι συμμετοχές της ΔΕΠΑ στα διεθνή projects (αγωγοί IGB, East Med, IGI Poseidon, το FSRU Αλεξανδρούπολης κ.λπ.).

Το Δημόσιο θα διατηρήσει το 41% στη ΔΕΠΑ Υποδομών και θα διαθέσει το 14% προς πώληση. Στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, το Δημόσιο θα πουλήσει το 50,1% των μετοχών και θα κρατήσει ποσοστό 14,9%, διατηρώντας ωστόσο δικαιώματα βέτο σε μια σειρά θεμάτων στρατηγικής σημασίας και κυρίως στα διακρατικά συμβόλαια προμήθειας αερίου (με Socar, Sonatrac, Botas κ.λπ.). Ωστόσο, μεταξύ των μετόχων φαίνεται να έχει προκύψει διάσταση απόψεων σχετικά με το εάν η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα συμπεριλάβει και την ΕΠΑ Αττικής, ώστε να βγει ενιαίως σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή ή θα πρέπει να υπάρξει αυτόνομη πώληση της θυγατρικής που δραστηριοποιείται στη λιανική αγορά φυσικού αερίου. Τις εξελίξεις γύρω από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ παρακολουθούν όλοι οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας, μεταξύ των οποίων και τα ΕΛΠΕ που ελέγχουν σήμερα το 35% της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή