Με εισόδημα 15.000 ευρώ το 90% των ωφελουμένων από το «Εξοικονομώ IΙ»

Με εισόδημα 15.000 ευρώ το 90% των ωφελουμένων από το «Εξοικονομώ IΙ»

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ατομικό εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 25.000 ευρώ έχουν οι 9 στους 10 από τους ωφελούμενους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Oίκον ΙΙ» και των οποίων έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις. Επιπλέον, οι περισσότερες από τις μισές αιτήσεις που εγκρίθηκαν ανήκουν στη χαμηλότερη ενεργειακή κατηγορία (G), που σημαίνει ότι η κατανάλωσή τους θα έχει σημαντικά αποτελέσματα ως προς την ενεργειακή εξοικονόμηση. Μόλις 1 στις 7 ανήκει στην ανώτερη ενεργειακή κατηγορία, για την οποία είναι εφικτή η υπαγωγή (D). Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις, σχεδόν οι μισές από τις περίπου 50.000 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί αφορούν αντικατάσταση κουφωμάτων. Ακολουθούν με αντίστοιχου μεγέθους μερίδια οι τοποθετήσεις θερμομόνωσης και αναβαθμίσεις συστημάτων ψύξης/θέρμανσης, ενώ το 11,5% αφορά παρεμβάσεις στο σύστημα ζεστού νερού προς οικιακή χρήση.

Από την ποιοτική ανάλυση των στοιχείων που δημοσιοποίησε το υπουργείο Ενέργειας προκύπτει επίσης ότι πρώτη περιφέρεια σε σχέση με τις δαπάνες του προγράμματος κατατάσσεται η Κεντρική Μακεδονία, όπου το άθροισμα των επιλέξιμων προϋπολογισμών ξεπερνάει τα 33,5 εκατ. ευρώ (17,6% του συνόλου των 190 εκατ.ευρώ), εκ των οποίων σχεδόν τα 20 εκατ. ευρώ αφορούν το ποσό της επιχορήγησης. Προσθέτοντας και τους δημόσιους πόρους που καλύπτουν δαπάνες υπηρεσιών, το σύνολο των πόρων που θα διοχετευτούν στην αγορά προσεγγίζει τα 35,75 εκατ. ευρώ (17,73% των 201,6 εκατ. ευρώ). Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Αττική με επιλέξιμες παρεμβάσεις 31,25 εκατ. ευρώ (16,45%), εκ των οποίων οι επιδοτήσεις προσεγγίζουν τα 18 εκατ. ευρώ. Υπάρχει πρόσθετη δημόσια δαπάνη για υπηρεσίες άνω των 2 εκατ. ευρώ, οπότε το σύνολο των πόρων που θα διατεθούν στην αγορά φτάνει τα 33,35 εκατ. ευρώ (16,54%).

Το 60,37% του συνολικού προϋπολογισμού αφορά περιφέρειες που χαρακτηρίζονται λιγότερο αναπτυγμένες και άρα επιδοτούνται περισσότερο από τα κοινοτικά ταμεία (Κεν. Μακεδονία, Αν. Μακεδονία και Θράκη, Δ. Ελλάδα, Ηπειρος και Θεσσαλία). Αθροιστικά, στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Αττικής, όπου βρίσκονται τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, κατευθύνεται το ένα τρίτο των πόρων, άρα στην υπόλοιπη χώρα κατευθύνονται τα δύο τρίτα. Πλην όμως το 73% των αιτήσεων αφορά διαμερίσματα πολυκατοικιών, άρα οι αιτήσεις και από την υπόλοιπη χώρα σχετίζονται στην πλειονότητά τους με κατοικίες σε αστικά κέντρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Oίκον ΙΙ» έχουν εγκριθεί 13.502. Ο συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων για τον συγκεκριμένο αριθμό υπαγωγών αντιστοιχεί σε 190,17 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη 122,97 εκατ. ευρώ), που σημαίνει ότι ξεκινάει να διοχετεύεται στην αγορά ένα σημαντικό ποσό για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή