Απόστολος Τζιτζικώστας στην «Κ»: H Eλλάδα δεν χωρίζεται σε Βορρά και Νότο

Απόστολος Τζιτζικώστας στην «Κ»: H Eλλάδα δεν χωρίζεται σε Βορρά και Νότο

6' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμφατικά απορρίπτει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τα σενάρια περί δημιουργίας «Λέγκας του Βορρά» με όχημα την ονομασία της ΠΓΔΜ. «Δεν έχουν απολύτως καμία βάση», λέει χαρακτηριστικά, και προσθέτει πως «η Ελλάδα δεν χωρίζεται σε Βορρά και Νότο». Στο πλαίσιο αυτό, ζητεί «να σταματήσουν επιτέλους κάποιοι, μπροστά στο φάσμα της επερχόμενης πολιτικής τους ήττας, να προσπαθούν να διχάσουν τους Ελληνες». Σχολιάζοντας ωστόσο τις αλλεπάλληλες κατηγορίες το τελευταίο διάστημα μεταξύ του ιδίου και του κ. Κοτζιά, αλλά και την προσωπική αναφορά που του έκανε ο κ. Τσίπρας, σημειώνει πως δεν υπάρχει καμία «βεντέτα», απλώς «απάντησε στις προσβολές που δέχθηκε». Διαχωρίζοντας πάντως τη θέση του από πολλούς πολέμιους της συμφωνίας, απορρίπτει τον διαχωρισμό των Ελλήνων σε «προδότες και πατριώτες», χαρακτηρίζοντας την τακτική αυτή επιζήμια για τη χώρα. Παράλληλα, στηρίζει τη στάση της Ν.Δ. στο ζήτημα της ονομασίας λέγοντας πως «ήταν ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή». Τέλος, με αφορμή την 83η ΔΕΘ, στην οποία θα είναι τιμώμενη χώρα οι ΗΠΑ, ο κ. Τζιτζικώστας επισημαίνει πως «το ισχυρό μήνυμα» που εκπέμπεται είναι πως η χώρα μας, αλλά «και συγκεκριμένα η Β. Ελλάδα, παραμένει σταθερή στις παραδοσιακές σχέσεις με τις ΗΠΑ».

– Κύριε Τζιτζικώστα, τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει τρόπον τινά μια «βεντέτα» με τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, ενώ προσωπική επίθεση σας έκανε και ο πρωθυπουργός. Κάποιοι, πίσω από τις επιθέσεις, βλέπουν μια σκοπιμότητα του Μαξίμου να σας αναδείξουν σε «αντίπαλο», με στόχο να δημιουργήσουν πρόβλημα στη Ν.Δ. Τι απαντάτε;

– Δεν υπάρχει καμία βεντέτα. Στις επανειλημμένες επιθέσεις που δέχθηκα πρόσφατα από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, με προσβλητικούς και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, απάντησα επί της ουσίας και με επιχειρήματα. Τώρα, γιατί η κυβέρνηση έχει στοχοποιήσει έναν περιφερειάρχη που εκφράζει με ενωτικό τρόπο τις επίσημες και συμφωνημένες θέσεις όλης της Αυτοδιοίκησης για το ζήτημα των Σκοπίων, είναι ένα ερώτημα που μόνο το Μαξίμου μπορεί να απαντήσει. Δεν με εκπλήσσει όμως. Οι προσωπικές επιθέσεις και ο διχαστικός λόγος είναι μια πάγια τακτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο κάνει και τώρα στο ζήτημα των Σκοπίων, όπου αντί να υπερασπίζεται τη «συμφωνία» της, η κυβέρνηση πολεμάει όποιον διαφωνεί μαζί της.

– Οι σύμμαχοι πάντως της Ελλάδος, παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό, μιλούν με θετικά λόγια για τη συμφωνία των Πρεσπών. Δεν πιστεύετε πως η εναντίωση στη συμφωνία πλήττει το προφίλ της χώρας διεθνώς;

– Κατανοώ και συμμερίζομαι απόλυτα τους λόγους για τους οποίους οι σύμμαχοί μας θέλουν τη λύση. Αλλωστε, η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ αποτελεί και δική μου πάγια και σταθερή θέση. Ναι λοιπόν σε μια βιώσιμη λύση, που θα διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ασφάλεια τώρα και στο μέλλον, όχι όμως σε μια οποιαδήποτε λύση και πολύ περισσότερο όχι στη συγκεκριμένη «συμφωνία», που αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα για μελλοντικές απόπειρες αποσταθεροποίησης της χώρας και της ευρύτερης περιοχής, καθώς πυροδοτεί τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων με την αναγνώριση «μακεδονικού έθνους», συνδυαστικά με τη γλώσσα, την ταυτότητα και την ονομασία.

– Εσείς ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχετε κλιμακώσει την αντίδρασή σας έναντι της συμφωνίας, ζητώντας «δημοψήφισμα ή εκλογές», ενώ έχετε μιλήσει και για «μάχη» για τη μη επικύρωση. Μέχρι πού μπορεί να φτάσετε για να πετύχετε τον σκοπό σας;

– Δεν υπάρχει καμία κλιμάκωση, το αίτημα προς την κυβέρνηση να δώσει το δικαίωμα στον ελληνικό λαό να εκφραστεί δημοκρατικά για τη «συμφωνία των Πρεσπών» το έθεσα από την πρώτη στιγμή, καθώς η κυβέρνηση, όπως είναι διαιρεμένη και χωρίς να έχει πάρει την έγκριση της Βουλής για τη συγκεκριμένη «συμφωνία», δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να την υπογράψει. Αλλωστε, σήμερα, η διενέργεια δημοψηφίσματος είναι κοινό αίτημα πλέον όλης της Αυτοδιοίκησης. Οπως, επίσης, κοινό αίτημά μας, προς τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, είναι να μην επικυρώσουν αυτή την απαράδεκτη και εθνικά επιζήμια συμφωνία, όταν εισαχθεί προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.

– Κάποιοι θεωρούν ότι η συμφωνία των Πρεσπών συνιστά «προδοσία» από την κυβέρνηση. Εσείς συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

– Προσωπικά δεν δέχομαι τον διαχωρισμό των Ελλήνων σε πατριώτες και προδότες. Πιστεύω ότι είμαστε όλοι πατριώτες, σ’ εκείνο όμως που διαφέρουμε είναι στο πώς αντιλαμβανόμαστε τη διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος. Την ίδια όμως υπεύθυνη στάση θα περίμενα και από την κυβέρνηση. Να κατανοήσει δηλαδή ότι οι Ελληνες δεν χωρίζονται σε δημοκράτες και ακραίους, ανάλογα με το αν συμφωνούν ή διαφωνούν με αυτή τη «συμφωνία». Πρέπει να καταλάβει επιτέλους ότι τέτοιου είδους διαχωρισμοί πλήττουν και πληγώνουν βαθιά την ίδια τη χώρα.

– Το όνομά σας έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο για τη δημιουργία νέου κόμματος. Ακόμα περισσότερο τώρα, μετά το Σκοπιανό. Τι απαντάτε; Το σενάριο δημιουργίας «Λέγκας του Βορρά» με όχημα το Σκοπιανό υφίσταται;

– Θα το επαναλάβω για ακόμα μία φορά: Αυτά τα σενάρια δεν έχουν απολύτως καμία βάση. Η Ελλάδα δεν χωρίζεται σε Βορρά και Νότο, οι Ελληνες είμαστε και πρέπει να μείνουμε ενωμένοι, και εδώ δεν χωρούν προσωπικά ή πολιτικά κίνητρα και επιδιώξεις. Να σταματήσουν επιτέλους κάποιοι, μπροστά στο φάσμα της επερχόμενης πολιτικής τους ήττας, να προσπαθούν να διχάσουν τους Ελληνες.

– Η αντίδραση της Ν.Δ. στο ζήτημα σας καλύπτει ή θεωρείτε πως αφήνει «κενά»;

– Η θέση της Ν.Δ. είναι σωστή και ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή: θα καταψηφίσει τη συγκεκριμένη «συμφωνία» όποτε και αν έρθει στη Βουλή. Το ίδιο καλώ να κάνουν και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, να μην αποχωρήσουν, αλλά να συμμετάσχουν και να ψηφίσουν ενάντια στη «συμφωνία των Πρεσπών».

– Για εσάς προσωπικά έχουν υπάρξει και άλλα σενάρια, όπως για παράδειγμα η διεκδίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης. Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο; Η κεντρική πολιτική σκηνή υπάρχει στα πλάνα σας;

– Το έχω ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό, θα ζητήσω την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου για μια δεύτερη θητεία στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για να ολοκληρώσουμε το σημαντικό έργο που υλοποιούμε. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να συνεχίσουμε να φέρνουμε λύσεις στα προβλήματα κάνοντας καλύτερη την καθημερινότητα των πολιτών και να πετυχαίνουμε νίκες για την περιφέρειά μας, όπως οι πρωτιές που κατακτήσαμε στις αφίξεις τουριστών, στις εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων, στην αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ, που μάλιστα ανέδειξαν την Κεντρική Μακεδονία ως «Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης» για το 2018.

Η 83η ΔΕΘ και οι ΗΠΑ

– Είστε αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε. Ποια θεωρείτε πως είναι τα σημερινά διλήμματα της Ευρώπης;

– Το βαθύτερο πρόβλημα είναι η απόσταση μεταξύ Βρυξελλών και πολιτών. Η απόσταση αυτή θα συνεχίσει να μεγαλώνει, αν δεν δοθούν πειστικές λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα όπως οι ανισότητες μεταξύ Βορρά – Νότου, η έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών, η προσφυγική κρίση, η ασφάλεια, η ανεργία. Χρειάζεται, λοιπόν, περισσότερη δημοκρατία και πιο ανοιχτά αφτιά για να ακούσει η Ε.Ε. τους πολίτες της, και εδώ οι περιφέρειες μπορούν να έχουν καταλυτικό ρόλο.

– Ως περιφερειάρχης θα είστε ο οικοδεσπότης της 83ης ΔΕΘ, όπου τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ. Τι σημαίνει αυτό για την περιφέρειά σας και πόσο σημαντική πιστεύετε πως είναι η συμμαχία της Ελλάδας με την άλλη όχθη του Ατλαντικού;

– Η 83η ΔΕΘ είναι έκθεση-ορόσημο για τον τόπο μας και ήδη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας, επισκέφθηκα τις ΗΠΑ όπου είχα την ευκαιρία στον Λευκό Οίκο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Κογκρέσο, αλλά και σε επιχειρηματικούς οργανισμούς, να συζητήσω με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές, οικονομικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες, για τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση, από πλευράς μας, της παρουσίας των ΗΠΑ στη φετινή έκθεση. Η ΔΕΘ θα δώσει αφενός τη δυνατότητα για νέες συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών επιχειρήσεων, ενισχύοντας τις εξαγωγές και την εξωστρέφεια του τόπου μας, αφετέρου θα στείλει παντού το ισχυρό μήνυμα ότι η χώρα μας –και συγκεκριμένα η Βόρεια Ελλάδα– παραμένει σταθερή στις ιστορικές μας σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν αποτελούν μόνο διαχρονικό σύμμαχό μας, αλλά και στρατηγικό μας εταίρο, με τον οποίο δουλεύουμε στενά και φέρνουμε μαζί αποτελέσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή