Β΄ Αθηνών, από το 2004 το «ναι» Μητσοτάκη

Β΄ Αθηνών, από το 2004 το «ναι» Μητσοτάκη

6' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εμείς κάνουμε τη δική μας υπέρβαση για λόγους αρχών… Δεν σας χαρίζουμε μια πολιτική που πρώτοι εμείς εισηγηθήκαμε πριν από δύο χρόνια σε αυτήν εδώ την αίθουσα». Ηταν η αποστροφή με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε και επισήμως από το βήμα της Βουλής το «ναι» της Ν.Δ. στην κατάτμηση της Β΄ Αθηνών και του υπολοίπου Αττικής. Με αυτό σηματοδότησε την απόφασή του να μείνει συνεπής σε όσα έχει υποστηρίξει, κάνοντας πράξη την πεποίθησή του ότι οι μεγάλες περιφέρειες πρέπει να «σπάσουν», κάτι που είχε πει από την πρώτη φορά που εξελέγη πρώτος σε σταυρούς βουλευτής στη Β΄ Αθηνών το 2004. Ηταν, όμως, και μια στρατηγική επιλογή με την οποία υλοποίησε μια προαναγγελθείσα και ειλημμένη εδώ και καιρό απόφαση που λειτουργεί –όπως λένε στην οδό Πειραιώς– και ως η «βοή των πλησιαζόντων γεγονότων» για το μέλλον και για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τη διακυβέρνηση.

Κάποιους ίσως να ξένισε η παροχή συναίνεσης στην κυβέρνηση σε μια περίοδο που το αφήγημα και τα δημοσκοπικά της ποσοστά καταρρέουν και κανένας δεν είναι πρόθυμος να «βάλει πλάτη». Για τον κ. Μητσοτάκη ήταν μια ηγετική κίνηση: έδειξε ότι όχι μόνο δεν φοβάται, αλλά αντιθέτως, ότι ο αέρας του εδραιωμένου δημοσκοπικού προβαδίσματος του επιτρέπει να είναι «γενναιόδωρος», και μάλιστα σε ένα θέμα που ο ίδιος το πιστεύει, καθώς θεωρεί ότι ενισχύει τη διαφάνεια και την ποιότητα της δημοκρατίας, διαμήνυαν από τον τρίτο όροφο της Πειραιώς.

Πολύ περισσότερο, την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε ότι θα είχε απέναντί του μέρος του κόμματος σε μια τέτοια απόφαση, καθώς πολλά από τα πρωτοκλασάτα ονόματα της Β΄ Αθηνών δεν έχουν δει θετικά το γεγονός ότι η κατάτμηση που θα ισχύει από τις επόμενες εκλογές, θα «ψαλιδίσει» εκ των πραγμάτων και την επιρροή τους.

Για τους συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη το «ναι» δεν αποτέλεσε έκπληξη. Κι ας είχε συνδέσει τη θετική του ψήφο με την απαίτηση από την κυβέρνηση να κάνει κι εκείνη την υπέρβασή της ψηφίζοντας την πρόταση της Ν.Δ. για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού στον τόπο διαμονής τους. Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε ήδη από την πρώτη (και διόλου τυχαία, όπως αποδείχτηκε) δημόσια τοποθέτησή του για αμφότερα τα ζητήματα στα μέσα Μαΐου, αποφασίσει ότι θα ψήφιζε την κατάτμηση. Θεωρεί ότι πρόκειται για τομή την οποία παραδοσιακά τορπίλιζαν τα δύο μεγάλα κόμματα και η οποία «δείχνει», σύμφωνα με πληροφορίες, και τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί ως πρωθυπουργός. Εξάλλου, η ρύθμιση θα περνούσε και χωρίς τις ψήφους της Ν.Δ., και, όπως σημείωναν στην Πειραιώς, «δεν θα μπορούσε μετά να επανασυγκολλήσει τις περιφέρειες ως πρωθυπουργός». Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, δεν ήθελε η κυβερνητική πλειοψηφία να θεωρήσει τίποτα δεδομένο. Κυρίως, ήθελε να επιμείνει στο έτερο ζήτημα που έχει κάνει σημαία του, την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού στον τόπο διαμονής τους, συνδέοντάς το με τη συναίνεσή του, προκειμένου να εκθέσει την κυβέρνηση που «φοβάται», όπως είπε, την ψήφο τους.

Δικαίωση

Η επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να το συζητήσει, απέδειξε ότι είχε δίκιο. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., όμως, ήθελε να αναδείξει την εν λόγω συζήτηση, την οποία θεωρεί ακόμη πιο σημαντική από το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών και την υποκρισία της κυβέρνησης που δεν θέλει καν να το συζητά. Οπως και έγινε. Μάλιστα, υπενθυμίζεται από τη Ν.Δ., ότι κατά διασταλτική ερμηνεία (ή, μάλλον, παράβαση) του κανονισμού της Βουλής, ο Νίκος Βούτσης ποτέ δεν έβαλε σε συζήτηση το θέμα, παρότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ζητήσει προ ημερησίας συζήτηση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού πολύ νωρίτερα από την αντίστοιχη συζήτηση για την οικονομία. Η δεύτερη διεξήχθη πρόσφατα. Η πρώτη δεν προγραμματίστηκε ποτέ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» μάλιστα, ο πρόεδρος της Βουλής φέρεται να διαμήνυσε κατ’ ιδίαν στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Κώστα Τσιάρα ότι αναλαμβάνει «την πολιτική ευθύνη και αυτή η συζήτηση δεν θα γίνει».

Στο μέτωπο της Β΄ Αθηνών, δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Μητσοτάκης το πρωί της περασμένης Πέμπτης ζήτησε να δει στο γραφείο του στη Βουλή τους δύο αντιπροέδρους του κόμματος. Επισήμως, για να τους ενημερώσει για την ειλημμένη απόφασή του η Ν.Δ. να υπερψηφίσει την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.

Κυρίως, όμως, για να τους ζητήσει να σκεφθούν και να συνεννοηθούν μεταξύ τους για την κάθοδό τους με το νέο σύστημα (σε ποιον τομέα δηλαδή θα κατέλθουν). Αμφότεροι έχουν ερείσματα στον Βόρειο τομέα και μια κάθοδος εκεί θα ήταν μάλλον η πιο πιθανή. Ο κ. Μητσοτάκης, ωστόσο, τους έθεσε μια προϋπόθεση. «Δεν έχω πρόβλημα αν θέλετε να είστε και οι δύο στον Βορρά. Απλώς δεν γίνεται και εσείς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος (σ.σ. ο Νίκος Δένδιας) να είστε όλοι υποψήφιοι στον ίδιο τομέα», τους διαμήνυσε χαρακτηριστικά. Με απλά λόγια, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε από τους κ. Κωστή Χατζηδάκη και Αδωνι Γεωργιάδη να έρθουν και σε επαφή με τον κ. Δένδια και να συνεννοηθούν μεταξύ τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν εκ του αποτελέσματος δεν προκύψει συνεννόηση, θα αναγκαστεί να παρέμβει ο ίδιος. Φέρεται επίσης να έθεσε και έναν περιορισμό που ενδέχεται να προκύψει για τον κ. Χατζηδάκη και για τον οποίο θα δείξει κατανόηση. Αν τελικά κατέβει στις γαλάζιες λίστες (στον Νότιο τομέα) ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, εκ των πραγμάτων, λόγω της σύγχυσης που θα προκαλούσε η συνωνυμία, ο κ. Χατζηδάκης δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος στον Νότιο τομέα.

Το δίλημμα για τους αντιπροέδρους της Ν.Δ. είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Κι αυτό διότι για την ώρα καταγράφεται συνωστισμός ενδιαφέροντος υποψηφίων για τον Βόρειο και Νότιο τομέα, όχι όμως και για τον Δυτικό. Η Δυτική Αθήνα και οι λαϊκές συνοικίες αποτελούν στοίχημα για τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να κατέλθει στον Δυτικό τομέα.

Οι πρωτοκλασάτοι

Η νέα κατάτμηση και κατά συνέπεια οι νέες ισορροπίες που θα διαμορφώσει, ήταν αναμενόμενο να μη γίνουν δεκτές με ενθουσιασμό από τους πρωτοκλασάτους που τερματίζουν με πρωτιές και χιλιάδες σταυρούς στη Β΄ Αθηνών. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο, για όσους τερμάτιζαν χαμηλότερα, καθώς με την «αραίωση» των υποψηφιοτήτων, για παράδειγμα, στον Βόρειο τομέα, θα μπορούν εκείνοι να τερματίσουν πρώτοι ή δεύτεροι. Το ίδιο ισχύει και για νεοεισερχόμενους, ενώ προφανώς το παιχνίδι ανοίγει πλέον και για αυτοδιοικητικούς παράγοντες που έχουν αναφορές και δύναμη σε μια συγκεκριμένη περιοχή, αλλά δεν τολμούσαν καν να σκεφθούν υποψηφιότητα στη Β΄ Αθηνών.

Κωδικός «καφενείο» 

Δεν ανακατεύεται μόνο η τράπουλα των προσώπων στις μεγάλες περιφέρειες. Η κατάτμηση εκ των πραγμάτων αλλάζει και το στυλ του προεκλογικού αγώνα, που από δω και στο εξής θα απαιτεί αυτοπρόσωπη παρουσία των υποψηφίων, χειραψίες και συζητήσεις σε καφενεία, κάτι που ο κ. Μητσοτάκης δεν κρύβει ότι είναι καλοδεχούμενο. Στην αχανή Β΄ Αθηνών οι βουλευτές μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι είναι πρακτικά αδύνατον να έχουν επαφή με πολλές ομάδες ψηφοφόρων και να απευθύνονται στους περισσότερους μέσω… τηλεοράσεως. Εξάλλου και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει παραδεχθεί δημοσίως σε ανύποπτο χρόνο ότι όσοι κατέβαιναν στη Β΄ Αθηνών ήξεραν ότι θα επισκέπτονταν 10 βασικούς δήμους και θα έκαναν στην ουσία τον προεκλογικό αγώνα από τα τηλεοπτικά πάνελ.

Με τη νέα κατανομή, θα πληγεί και το σύστημα των δισταυριών, καθώς στον «κουβά» των πρωτοκλασάτων εκλέγονταν και κάποιοι μικρότεροι που λειτουργούσαν ως «δορυφόροι». Εκ των πραγμάτων, ο καθένας θα πρέπει επιπλέον να κάνει τη δουλειά μόνος του για τον εαυτό του, προκειμένου, όπως έλεγαν βουλευτές επαρχίας της Ν.Δ., «να δουν τι σημαίνει πραγματική ζωή»…

Δυτικός τομέας

Το «σταυρόλεξο» των νέων δεδομένων καλούνται να λύσουν οι «γαλάζιοι» βουλευτές της Β΄ Αθηνών και του Υπολοίπου Αττικής. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης τους συνάντησε την Πέμπτη στο γραφείο του στη Βουλή. Ο ίδιος, πάντως, θα έχει τον τελευταίο λόγο, και όπου χρειαστεί θα παρέμβει για να μην υπάρχει ανισοκατανομή υποψηφιοτήτων, προκειμένου ο τελικός χάρτης να ισχυροποιεί τη Ν.Δ., πολλώ δε μάλλον στον δυτικό τομέα – ένα από τα στοιχήματά του. Για την ώρα, ο μόνος βέβαιος υποψήφιος για εκεί φαίνεται να είναι ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, σχετική πίεση ασκείται και στην Αννα Καραμανλή. Ο Νίκος Δένδιας δεν έχει αποφασίσει, αν και μοιάζει πιθανή η κάθοδός του στον νότιο τομέα, εφόσον οι δύο αντιπρόεδροι επιλέξουν τον βόρειο. Νότια φαίνεται ότι κατευθύνονται η Σοφία Βούλτεψη και η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ενώ στον βόρειο τομέα ο Γιώργος Κουμουτσάκος και η Νίκη Κεραμέως. Ερώτημα παραμένει τι θα κάνει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Στο Υπόλοιπο Αττικής, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Βλάχος και Γεωργία Μαρτίνου θα κατέβουν στον ανατολικό τομέα, ενώ ο Θαν. Μπούρας στον δυτικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή