Nέα στοιχεία στη στρατηγική του ΚΙΝΑΛ

Nέα στοιχεία στη στρατηγική του ΚΙΝΑΛ

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα στοιχεία έχει εισαγάγει το τελευταίο διάστημα το ΚΙΝΑΛ στον δημόσιο λόγο του, ενόψει και της παρατεταμένης, όπως όλα δείχνουν, προεκλογικής περιόδου στην οποία έχει εισέλθει η χώρα. Η προσεκτική ανάγνωση των τελευταίων δημοσίων παρεμβάσεων της κ. Φώφης Γεννηματά, οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω έχουν αυξηθεί, οδηγεί στου λόγου το αληθές. Πρώτον, οι επιθέσεις της έναντι της Νέας Δημοκρατίας έχουν πολλαπλασιαστεί. Μπορεί βεβαίως να μη φτάνουν στο ίδιο επίπεδο με εκείνες εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, κάτι απόλυτα φυσιολογικό, καθώς πολιτική και κατ’ επέκταση αντιπολίτευση παράγει η κυβέρνηση, αλλά είναι δεδομένο πως πλέον γίνονται πιο αισθητές από ό,τι παλαιότερα. Οι επιθέσεις εναντίον της Πειραιώς, όπως λένε πηγές του κόμματος, αποτυπώνουν μία στρατηγική. Ή πιο σωστά «αποκρυσταλλώνουν μία στρατηγική». Αυτή που εμπεδώνει την «αυτόνομη πορεία». Στο ΚΙΝΑΛ θεωρούν πως ο κάβος των επόμενων εκλογών –κομβικός εν γένει για το μέλλον του χώρου– μπορεί να ξεπεραστεί μόνο μέσα από μία δύσκολη μεν, απαραίτητη δε, διαδικασία, όπου θα διαχωριστεί πλήρως η θέση του κόμματος από τους δύο μεγάλους φορείς. Αυτό συνεπάγεται πως η αντιπολίτευση πρέπει να είναι διμέτωπη σε σταθερή βάση και ουδέποτε τα στελέχη του κόμματος, από τα υψηλόβαθμα μέχρι τη «βάση», να ξεχνούν πως στρατηγικός αντίπαλος παραμένει πάντα «η συντηρητική παράταξη». Προς την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής, δύσκολης σε ένα δικομματικό σύστημα όπως της Ελλάδας, έχει βοηθήσει σημαντικά η… ανεξαρτητοποίηση του Ποταμιού. Οπως λένε πηγές της Χαρ. Τρικούπη, τα στελέχη του Ποταμιού, έχοντας άλλες φορές το βλέμμα προς ΣΥΡΙΖΑ και άλλες προς Ν.Δ., «θόλωναν» το μήνυμα, συμπαρασύροντας όλο το κόμμα. Ενδεικτικό του «βάρους» που νιώθουν στη Χαρ. Τρικούπη πως έφυγε μαζί με το… Ποτάμι, είναι πως η συζήτηση γύρω από τις επόμενες κινήσεις του Στ. Θεοδωράκη σχεδόν έχει εξανεμιστεί στη Χαρ. Τρικούπη.

Την ίδια ώρα η στρατηγική επιθέσεων στη Ν.Δ., αποκαλύπτει αυτό που ουκ ολίγες φορές έχει επισημανθεί: τον αθέατο πόλεμο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για τον κύριο «κορμό» της παράταξης, δηλαδή την παλιά εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ που από το 2015 μετακινήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ. «Πρόκειται για έναν κόσμο που έχει αντι-δεξιά χαρακτηριστικά και είναι απογοητευμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ», σημείωναν πηγές του κόμματος, προσθέτοντας πως «αυτός ο κόσμος περιμένει να ακούσει κριτική και για τα πεπραγμένα της Ν.Δ.». Εις επίρρωσιν των ανωτέρω, δεν είναι τυχαίο πως, στην πρόσφατη συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ, η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε με «φρασεολογία ΣΥΡΙΖΑ» τη Ν.Δ. λέγοντας πως έχει προχωρήσει «σε μια απίστευτα συντηρητική στροφή» καθώς είναι «όμηρος της ιστορίας της, της διαδρομής της», ενώ την ίδια ώρα την κατηγόρησε για «πόλωση και διχασμό». Και εδώ μπαίνουμε στο δεύτερο «νέο» στοιχείο που επιχειρεί μεθοδευμένα να περάσει η Χαρ. Τρικούπη.

Ο λόγος για την προσπάθεια να αποδοθεί στα δύο μεγάλα κόμματα το χαρακτηριστικό του διχασμού. Οχι μόνο τώρα, αλλά ως πολιτική στάση από την αρχή της κρίσης. Σε αντιδιαστολή το ΚΙΝΑΛ, μιλώντας συνεχώς για «εθνική συνεννόηση», επιχειρεί να εμφανιστεί πλέον ως η «ήρεμη δύναμη» του πολιτικού σκηνικού. Η συχνή αναδρομή εξάλλου το τελευταίο διάστημα, στα όσα διαδραματίστηκαν τα πρώτα χρόνια εισόδου της χώρας σε μνημονιακό καθεστώς και η αμφίδρομη κατηγορία σε ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. για δημιουργία «σκηνικού πολέμου» μαρτυρεί του λόγου το αληθές. Με αυτόν τον τρόπο, η κ. Γεννηματά, όπως έλεγαν συνεργάτες της, δεν δημιουργεί μόνο το σύγχρονο αφήγημά της, αναδεικνύοντας την ειδοποιό διαφορά από τους «δύο άλλους», αλλά ταυτόχρονα υπερασπίζεται την κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ από το 2010 και μετά, όταν και «ανέλαβε δυσανάλογο κόστος» από αυτό που του αναλογούσε.

Την ίδια ώρα η κ. Γεννηματά ετοιμάζει βαλίτσες για Β. Ελλάδα. Αρχικά θα επισκεφτεί τις Σέρρες και θα ακολουθήσει για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα η Θεσσαλονίκη. Η κ. Γεννηματά θεωρεί πως η άρνησή της στη συμφωνία των Πρεσπών, την κατέταξε στη «σωστή πλευρά», αφού ο τρόπος που εξελίχθηκε η συμφωνία, με την έναρξη της συζήτησης για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, επιβεβαίωσε τους φόβους της. Παράλληλα η αποδοκιμασία των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα, κάνει τους επιτελείς του κόμματος να αισιοδοξούν για αλλαγή συσχετισμών στον Βορρά.

Η Β' Αθηνών

Η κατάτμηση της Β΄ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής έγινε δεκτή με… ψυχραιμία από τα στελέχη του κόμματος. Κομβικό ρόλο βεβαίως παίζει το γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε μόλις δύο βουλευτές στη Β΄ Αθηνών στις τελευταίες εκλογές –Φώφη Γεννηματά και Ανδρέα Λοβέρδο– κάτι που μειώνει τις «αλυσιδωτές αντιδράσεις» στο εσωτερικό του κόμματος. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως πως δεν υπάρχουν σκέψεις. Επί παραδείγματι, η κ. Γεννηματά μπορεί αυτή τη φορά να επιλέξει άλλη έδρα, ανοίγοντας τον δρόμο για κάποιον άλλον υποψήφιο. Η πρώτη ανάγνωση πάντως στη Χαρ. Τρικούπη λέει πως το κόμμα μπορεί να αυξήσει τους βουλευτές του στην «παλιά Β΄ Αθηνών», εκλέγοντας βουλευτή, τόσο στα βόρεια –πιθανόν εκεί να πολιτευτεί ο κ. Λοβέρδος– όσο και δυτικά και νότια. Στην εξίσωση πρέπει να προστεθούν και υποψήφιοι από συνεργαζόμενους φορείς ή κόμματα, με πρώτο τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο, με τον οποίο η σχέση της Χαρ. Τρικούπη διάγει το τελευταίο διάστημα την καλύτερη περίοδό της, εκπέμποντας εικόνα πλήρους σύγκλισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή