Το Κονκλάβιο (15/07/2018)

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια άγνωστη απέλαση

Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά. Μόνο που η προ ημερών απόφαση της κυβέρνησης να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες από την Αθήνα δεν είναι η πρώτη. Το έργο ξαναπαίχτηκε το φθινόπωρο του 2016 και μάλιστα λίγες εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα. Θυμίζω ότι τότε –παρά τη δεδηλωμένη δυσαρέσκειά του– ο Λαβρόφ όχι μόνο ήρθε, αλλά δέχτηκε και με μεγάλη ευχαρίστηση τη φιέστα ανακήρυξής του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά… Τώρα, άραγε, θα έρθει;

Αρνήθηκαν διαπίστευση

Eνα μήνα πριν από την τότε έλευση του Ρώσου, σημειώθηκε επεισόδιο που αφορούσε την άρνηση της ελληνικής πλευράς να διαπιστεύσει Ρώσο «διπλωμάτη». Αυτό επειδή μετά τον σχετικό έλεγχο ασφαλείας, απεδείχθη ότι ο εν λόγω δεν ήταν αμιγώς… διπλωμάτης. Σημειώνω ότι ο διορισμός του προσώπου είχε εγκριθεί και μάλιστα ο ίδιος είχε εγκατασταθεί στην Αθήνα, κάτι που έκανε τους Ρώσους ακόμα πιο έξαλλους, καθώς θεώρησαν αδικαιολόγητη την «απόσυρσή» του. Τυχαίο δεν ήταν, βέβαια, το γεγονός ότι, όπως το έθεσε πηγή μου, εκείνη την περίοδο η Αθήνα είχε ενοχληθεί σοβαρότατα από ύποπτες δραστηριότητες στον Βορρά. Σε μία εξ αυτών, ρωσική σημαία φιγουράρισε σε κεντρική πλατεία στη Βόρεια Ελλάδα.

Ρωσικά αντίποινα

Η δράση φέρνει αντίδραση. Κάπως έτσι, οι Ρώσοι επέλεξαν τυχαία Eλληνα που υπηρετούσε στην πρεσβεία της Μόσχας και τον απέλασαν. Για την ακρίβεια, το θύμα του ελληνορωσικού τζαρτζαρίσματος –που σημειώνω ότι ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί– είχε συμπληρώσει μόλις μία εβδομάδα στο πόστο του στη ρωσική πρωτεύουσα. Ηταν η πρώτη φορά στα μεταψυχροπολεμικά χρονικά των διμερών σχέσεων που γινόταν αμοιβαία απέλαση. Αμφότερες οι πλευρές είχαν αποφασίσει τότε να κρατήσουν το θέμα χαμηλά. Το ότι αυτό δεν συνέβη αυτή τη φορά λέει πολλά για το επίπεδο των σχέσεων. Πάντως, για να κρατηθεί το σκορ ισόπαλο (1-1, όπως και τότε) αναμένεται η «συμμετρική συνέπεια» της Μόσχας, δηλαδή τα αντίποινα.

Θα δουν τη «γλύκα»…

Εχω βάσιμες υποψίες και αποχρώσες ενδείξεις ότι οι βουλευτές επαρχίας της Ν.Δ., για να το θέσω κομψά, χαίρονται πολύ με τον «πόνο» πρωτοκλασάτων και όχι μόνο της Β΄ Αθήνας. Οι της επαρχίας, εξάλλου, κάθε Σαββατοκύριακο βρίσκονται στις περιφέρειές τους και έχουν πάθει στομαχικές διαταραχές από τα πολλά τσίπουρα στα καφενεία. Για να μην αναφέρω καν πόσες φορές έχουν φιλήσει χέρια Μητροπολιτών σε λιτανείες και όχι μόνο. Οπως μου το έθεσε εις εξ αυτών για τους «κυριλέ» που έκαναν αγώνα από τα τηλεοπτικά πάνελ, «τώρα θα δουν τη γλύκα»…

Ο Κυριάκος έβγαλε κάρτες

Τελικά κάτι ξέρουν όσοι αφηγούνται ιστορίες μητσοτακικού χιούμορ. Μια απ’ αυτές μου μετέφερε γαλάζιο «βαθύ λαρύγγι» από τις συναντήσεις που είχε την Πέμπτη στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης με βουλευτές των υπό κατάτμηση περιφερειών της Β΄ Αθήνας και του υπολοίπου Αττικής. Προκειμένου να τους ρωτήσει σε ποιους τομείς σκέφτονται να είναι υποψήφιοι με βάση τη νέα κατάτμηση που σημειώνω ότι για τη Β΄ συνίσταται σε Βόρειο, Νότιο και Δυτικό τομέα. Πληροφορούμαι ότι ο Μητσοτάκης είχε μπροστά στο γραφείο του τρεις κάρτες. Η πρώτη είχε το γράμμα Β, η δεύτερη το Ν και η τρίτη το Δ. «Διαλέξτε μια από τις τρεις!» έλεγε στους βουλευτές όταν έμπαιναν μέσα, προκειμένου να διακωμωδήσει την κατάσταση με τους τομείς και τις υποψηφιότητες. Και προφανώς για να αποφορτίσει την ατμόσφαιρα.

Περιμένοντας τον Ερντογάν

Δεν έλαβε μόνο ο Αλ. Τσίπρας, αλλά και ο Πρ. Παυλόπουλος πρόσκληση για την τελετή ορκωμοσίας του Ταγίπ Ερντογάν. Αμφότεροι αρνήθηκαν εξαιτίας της κράτησης των δύο Ελλήνων αξιωματικών. Μένω στα ελληνοτουρκικά και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στις Βρυξέλλες. Μου λένε ότι ο Ερντογάν εμφανίστηκε πολύ σκληρός. Στην πορεία «μαλάκωσε», αλλά ως είθισται, δεν ανέλαβε καμία συγκεκριμένη δέσμευση. Εχω την εντύπωση ότι η κυβέρνηση περιμένει ένα μήνα να δει αν θα αλλάξει κάτι. Πληροφορούμαι δε ότι από την τουρκική πλευρά ρόλο-κλειδί παίζει ο Χουλουσί Ακάρ, μέχρι πρότινος αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και νυν υπουργός Αμυνας.

Καψώνι άνευ συζήτησης

Δεν τέθηκε καν σε συζήτηση το «καψώνι» που επιφύλαξε στην κυβέρνηση η Γερμανία με το «πάγωμα» της δόσης στο Eurogroup της Πέμπτης. Μαθαίνω ότι απλώς διατυπώθηκε το σχετικό αίτημα του Ολαφ Σολτς μετά επεξηγήσεως. Οπως το θέτει πηγή μου που έχει γνώση του τι διημείφθη, το θέμα είναι διαδικαστικό (την 1η Αυγούστου θα συνεδριάσει ξανά η Επιτροπή της Bundestag). Δείχνει, όμως, όπως μου λέει, «πόσο υπερβολική και εξευτελιστική είναι η προσέγγιση έναντι της παραμικρής παρέκκλισης». Η αλήθεια είναι ότι 28 εκατ. ευρώ είναι σταγόνα στον ωκεανό για το Eurogroup. Και, όμως, ζητήθηκαν δεσμεύσεις ισοδυνάμων. Αν έχεις καεί, φυσάς και το γιαούρτι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή