Επτά υποψήφιοι «μνηστήρες» για το έπαθλο των 350 εκατ. ευρώ

Επτά υποψήφιοι «μνηστήρες» για το έπαθλο των 350 εκατ. ευρώ

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά μεγάλες, αλλά και μικρότερες, πολυεθνικές εταιρείες κατασκευής εγγραφών ασφαλείας αναμένεται να διαγκωνιστούν στον σχεδιαζόμενο από την κυβέρνηση διαγωνισμό για τις νέες ελληνικές ταυτότητες. Και το έπαθλο είναι σημαντικό, αφού, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο προϋπολογισμός του σχετικού διαγωνισμού είναι της τάξης των 350 εκατ. ευρώ και θα περιλαμβάνει και διαβατήρια, ειδικές ταυτότητες του Δημοσίου και κάθε σχετική ανάγκη της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Οι εκτυπώσεις ασφαλείας, είτε αυτές αφορούν έξυπνες κάρτες για ταυτότητες και αλλά έγγραφα ασφαλείας κάθε είδους είτε χαρτονομίσματα και άλλες εφαρμογές, αποτελούν μια παγκόσμια βιομηχανία με τζίρο που το 2016 έφτασε τα 25 δισ. δολάρια και αναμένεται να αγγίξει τα 40 δισ. έως το 2021. Οι αυξανόμενες απειλές ασφαλείας αλλά και τα άλματα της τεχνολογίας κλιμακώνουν την ανάγκη για ολοένα και ασφαλέστερα έγγραφα, ωστόσο βοηθούν και τους επίδοξους παραχαράκτες. Με την τρομοκρατία τη μεγαλύτερη ίσως απειλή ασφαλείας και την παράνομη μετανάστευση μείζονα πρόκληση για τον ανεπτυγμένο κόσμο, η συναφής επιχειρηματική δραστηριότητα αναμένεται να αυξάνεται με ρυθμούς της τάξης του 7,7% ετησίως, σύμφωνα με την έκθεση «Security Printing Market – Forecasts to 2021» της Research & Markets.

Οι δυνητικά ενδιαφερόμενες για την ελληνική αγορά εταιρείες, σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε η «Κ», προέρχονται τόσο από την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και από άλλες μεγάλες προηγμένες οικονομίες, αλλά μερικές έχουν και «ελληνικό DNA», όπως θα γίνει αντιληπτό παρακάτω.

Μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου παγκοσμίως είναι η γαλλική Idemia, που όμως ο έλεγχος του μετοχικού της κεφαλαίου έχει περάσει σε αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο και ειδικότερα στην Advent International. Η Idemia προέκυψε από την πρόσφατη συγχώνευση της γαλλικής Oberthur Technologies και της Safran/Morpho.

Ανταγωνίστριά της είναι η βρετανική DeLaRue που «κουβαλάει» ιστορία δύο αιώνων και αποτελεί αδιαμφισβήτητα υπολογίσιμη δύναμη διεθνώς.

Στην αγορά επίσης ακούγεται το όνομα της βελγικής Pitkit Zetes Smartech, η οποία μάλιστα φέρεται να διατηρεί καλές σχέσεις με συγκεκριμένο Eλληνα επιχειρηματία ισραηλινής καταγωγής με έντονη διαχρονικά δραστηριότητα στο λιανεμπόριο.

Ως έχουσες ισχυρές πιθανότητες να κερδίσουν τον διαγωνισμό φέρονται όμως και δύο γερμανικές εταιρείες, η μία μάλιστα με ελληνικό ενδιαφέρον. Η πρώτη είναι η Muehlbauer που ειδικεύεται στις εκτυπώσεις ασπρόμαυρου laser. Η άλλη, και πιο προβεβλημένη στην αγορά, είναι η Veridos. Η Veridos είναι κοινοπραξία της γερμανικής Giesecke & Devrient και της επίσης γερμανικής Bundesdruckerei, που είναι το γερμανικό ανάλογο του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) στον Χολαργό, δηλαδή του Νομισματοκοπείου. Η Veridos έχει αγοράσει το 60% της παλαιάς ελληνικής εταιρείας «Ματσούκης Α.Ε.». Ετσι είναι πιθανόν να διεκδικήσει τον διαγωνισμό ως ελληνική εταιρεία, δηλαδή με όχημα την επονομαζόμενη πλέον Veridos Matsoukis.

Υπάρχει όμως και άλλη μία ελληνικών συμφερόντων εταιρεία στο παιχνίδι. Πρόκειται για την Inform P. Lykos S.A. που από το 2007 ξεκίνησε συνεργασία με την αυστριακή Austria Card και το 2011 εξαγόρασε το 100% του μετοχικού της κεφαλαίου. Η Lykos μάλιστα το 2012 εξαγόρασε και την πλειοψηφία της Albania Digital Printing Solutions αποκτώντας τρίτη μονάδα παραγωγή στην Ευρώπη.

Ισχυρός υποψήφιος με προϊστορία στα ελληνικά πράγματα είναι η ιαπωνική Toppan Printing, η οποία, σύμφωνα με παράγοντες της βιομηχανίας, έχει σημαντικότατο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς διαβατηρίων, μεταξύ των οποίων και των αμερικανικών. Η Toppan είναι αυτή που υπέγραψε δεκαετή σύμβαση με την Ελληνική Αστυνομία το 2006 και λειτουργεί ακόμα σήμερα με παράταση που υπογράφηκε το 2017.

Λήψη νέων μέτρων

Φυσικά, υπάρχουν πολλές ακόμα εταιρείες οι οποίες ενδεχομένως να ενδιαφερθούν, πλην όμως ο ελληνικός διαγωνισμός, για λόγους ασφαλείας όπως λέγεται, αναμένεται να είναι κλειστός, να γίνει δηλαδή με πρόσκληση συγκεκριμένων εταιρειών. Στη διεθνή αγορά πάντως σημαντικά μερίδια έχουν επίσης και οι 3M, Cadena, Formas Intelligence, Gemalto, Luminescence International, Madras Security Printers, Oriental Security Printing Solutions, Sun Chemical Corporation, Troy Group, Thomas Greg & Sons De Columbia και TraceTag International.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση όσο βέβαια και οι ΗΠΑ λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπ’ όψιν την όλη υπόθεση. Μάλιστα στις 17 Απριλίου φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε νέα μέτρα «με σκοπό να στερήσει από τους τρομοκράτες και τους εγκληματίες τα μέσα και τον χώρο για την ανάληψη δράσης». Μεταξύ αυτών είναι και συγκεκριμένες προτάσεις με στόχο «να ενισχυθεί η ασφάλεια των δελτίων ταυτότητας και να μειωθούν οι απάτες περί τα έγγραφα και να δοθεί στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και στις δικαστικές αρχές πρόσβαση σε ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία και οικονομικές πληροφορίες».

Η Επιτροπή προωθεί τη βελτίωση των χαρακτηριστικών ασφαλείας των δελτίων ταυτότητας των πολιτών της Ε.Ε. και των δελτίων διαμονής των μελών της οικογένειάς τους που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών. Καθώς περίπου 80 εκατομμύρια Ευρωπαίοι διαθέτουν σήμερα δελτία ταυτότητας μη μηχανικώς αναγνώσιμα, χωρίς βιομετρικά αναγνωριστικά στοιχεία, στόχος είναι να περιοριστεί η χρήση πλαστών και παραποιημένων εγγράφων που μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες και εγκληματίες για να εισέλθουν στην Ε.Ε από τρίτες χώρες.

Μεταξύ των προωθούμενων πολιτικών είναι η υποχρεωτική χρήση βιομετρικών στοιχείων για όσες χώρες εκδίδουν δελτία ταυτότητας, και συγκεκριμένα δακτυλικά αποτυπώματα και εικόνες προσώπου, τα οποία θα αποθηκεύονται σε ολοκληρωμένο κύκλωμα (τσιπ) των δελτίων. Αυτό θα συνοδευτεί με ισχυρότερες διασφαλίσεις σχετικά με το ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στα βιομετρικά στοιχεία. Οπως έχει επίσης αποφασιστεί και η εφαρμογή μιας διαδικασίας σταδιακής κατάργησης: οι νέοι κανόνες της Ε.Ε. προβλέπουν μια σχετικά ταχεία αλλά σταδιακή κατάργηση των μη συμμορφούμενων δελτίων κατά τη λήξη της ισχύος τους ή το αργότερο εντός πέντε ετών και των λιγότερο ασφαλών από αυτά (δηλαδή των μη μηχανικώς αναγνώσιμων) εντός δύο ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή