Ενας σκληρός Ρεπουμπλικανός

Ενας σκληρός Ρεπουμπλικανός

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μπρετ Κάβανο είναι τελικά ο υποψήφιος που έλαβε το χρίσμα του Ντόναλντ Τραμπ για την έδρα του ανωτάτου δικαστηρίου των ΗΠΑ, και πολύ σύντομα θα κατέχει μία από τις ισχυρότερες, μη εκλεγμένες θέσεις της πολιτικής σκηνής και τη δυνατότητα να ασκεί βαθιά επιρροή στις ζωές των Αμερικανών. Ο 53χρονος δικαστής με το εξαιρετικά ανεπτυγμένο πολιτικό δίκτυο στους ρεπουμπλικανικούς κύκλους της Ουάσιγκτον, αναμένεται να αντικαταστήσει τον Aντονι Κένεντι, ο οποίος συνταξιοδοτείται, και πιθανώς θα εδραιώσει τη συντηρητική τάση του ανώτατου δικαστηρίου για την επόμενη γενιά.

Η επιλογή του δικαστή Κάβανο με το συντηρητικό ιστορικό και τις εξαιρετικές σπουδές, δεν προκάλεσε μεγάλη έκπληξη. Αλλωστε, προηγουμένως είχε διατελέσει νομικός σύμβουλος του προέδρου Τζορτζ Μπους του νεότερου, αλλά και ανακριτής του Μπιλ Κλίντον στην υπόθεση του σκανδάλου Λεβίνσκι. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του χρίσματος στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε τον δικαστή «ένα από τα πιο κοφτερά νομικά μυαλά της εποχής μας», και τον περιέγραψε ως έναν άνθρωπο που θα αγνοήσει τις πολιτικές του πεποιθήσεις και θα αφοσιωθεί στην προστασία του Συντάγματος.

Ωστόσο, υπό τη σκιά της προεκλογικής περιόδου των ενδιάμεσων εκλογών, η υποψηφιότητα του Κάβανο κινητοποίησε τόσο το Δημοκρατικό όσο και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Λίγες στιγμές ύστερα από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Νεοϋορκέζος ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, δήλωσε με πάθος πως θα αντιταχθεί στην υποψηφιότητα του δικαστή Κάβανο με όλες του τις δυνάμεις. Παράλληλα, ο γερουσιαστής Μιτς Μακόνελ από το Κεντάκι, που ηγείται της οριακής πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, χαρακτήρισε το χρίσμα μια «εξαιρετική επιλογή», παρότι προηγουμένως είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του για την πορεία του δικαστή.

Ο τέως προϊστάμενος του ανωτάτου δικαστηρίου, δικαστής Κένεντι, τα τελευταία χρόνια θεωρείτο η μετριοπαθής, αμφιταλαντευόμενη ψήφος του δικαστικού σώματος για δεκάδες υποθέσεις που αφορούσαν κρίσιμα ζητήματα, όπως το δικαίωμα στην έκτρωση, την προστασία των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και τη θανατική ποινή. Η αντικατάστασή του με έναν συνειδητό πρεσβευτή του συντηρητισμού, ο οποίος θα μπορούσε ενδεχομένως να υπηρετήσει για δεκαετίες, θα αλλάξει αδιαμφισβήτητα την ισορροπία του δικαστηρίου.

Η εποχή όπου τα δύο μεγάλα κόμματα δεν ήταν τόσο ακραίως πολωμένα, και οι ψήφοι-επιλογές για τους δικαστές είχαν λιγότερη προβλεψιμότητα, έχει παρέλθει πλήρως. Σήμερα, δεν υπάρχει συμβιβασμός μεταξύ των συντηρητικών δικαστών, οι οποίοι μηδενός εξαιρουμένου έχουν προταθεί από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, και των Φιλελεύθερων που έχουν τοποθετήσει οι Δημοκρατικοί. Η αυξανόμενη πόλωση υπονομεύει περαιτέρω τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει το ανώτατο δικαστήριο στην αμερικανική δημοκρατία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή