Η Ελλάδα είναι βασικός κόμβος για την παραγωγή των προϊόντων Coca-Cola

Η Ελλάδα είναι βασικός κόμβος για την παραγωγή των προϊόντων Coca-Cola

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εποχές που η Coca-Cola 3E περιόριζε την παραγωγική της δραστηριότητα στην Ελλάδα, προκαλώντας ουκ ολίγες αντιδράσεις, μεταφέροντας ταυτόχρονα την έδρα της στην Ελβετία, φαίνεται ότι έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η εταιρεία έπειτα από μια σειρά αναδιαρθρώσεων της παραγωγικής της δομής (κινήσεις που ξεκίνησαν το 2012 και ολοκληρώθηκαν το 2014) ανακοίνωσε στα τέλη του 2015 ότι μεταφέρει σειρά δραστηριοτήτων της από τον Βόλο και την Κάτω Κηφισιά στο εργοστάσιό της στο Σχηματάρι.

Δεν επρόκειτο όμως για μια απλή μεταφορά, αλλά ουσιαστικά για μία κίνηση που συνιστούσε αλλαγή πορείας για τον όμιλο, ο οποίος έπαιρνε πλέον τη στρατηγική απόφαση να αποτελέσει η Ελλάδα έναν από τους βασικούς κόμβους για την ανάπτυξη της παραγωγής και μάλιστα και καινοτόμων προϊόντων. Η μονάδα της εταιρείας στο Σχηματάρι από ένα απλό εργοστάσιο μετατράπηκε σε «Μega Plant» και πλέον είναι το έβδομο μεγαλύτερο εργοστάσιο του ομίλου της Coca-Cola HBC AG στις 28 χώρες που δραστηριοποιείται.

Για να γίνει αυτό απαιτήθηκαν επενδύσεις συνολικού ύψους 24 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ανεγερθούν πρόσθετες νέες κτιριακές εγκαταστάσεις 21.000 τ.μ. Ο λόγος; Στο εργοστάσιο λειτουργούν πλέον 17 γραμμές παραγωγής, δύο μεγάλες αποθήκες συνολικής επιφάνειας 30.000 τ.μ. (μία 24.000 τ.μ. για τους χυμούς και τα αναψυκτικά που παράγονται στο Σχηματάρι και μία 6.000 τ.μ., πρόκειται για τελωνειακή αποθήκη, η οποία εξυπηρετεί τη διακίνηση των αλκοολούχων ποτών), ενώ διαθέτει τέσσερα εργαστήρια ελέγχου και ποιότητας.

Στο εργοστάσιο παράγονται 73,1 εκατομμύρια κιβώτια τον χρόνο ή περισσότερα από 410 εκατομμύρια λίτρα χυμών και αναψυκτικών ετησίως. Συνολικά, η μονάδα του Σχηματαρίου έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί 300 φορτηγά ημερησίως, προκειμένου τα προϊόντα της εταιρείας να φτάνουν από εκεί σε όλα τα σημεία της Ελλάδας, αλλά και σε 11 ακόμη χώρες.

Το τελευταίο αποτελεί ίσως την πλέον σημαντική εξέλιξη, καθώς ενισχύει τη σημασία που έχει συνολικά για τον όμιλο η παραγωγή που γίνεται εντός ελληνικού εδάφους. Ειδικότερα, από το Σχηματάρι πραγματοποιούνται εξαγωγές στη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Ελβετία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, το Κόσοβο, την Κύπρο, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Τσεχία. Μάλιστα, από το Σχηματάρι καλύπτεται το 100% των αναγκών της αγοράς της Βουλγαρίας σε αναψυκτικά Coca-Cola και Sprite σε κουτί αλουμινίου. Κατά την επίσημη παρουσίαση του Mega Plant ο κ. Γιάννης Παπαχρήστου, γενικός διευθυντής της Coca–Cola 3E, άφησε να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν εξαγωγές και σε άλλες χώρες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ανοίγουμε τον δρόμο για εξαγωγές σε περισσότερες αγορές». Επιπλέον, τα τρία τελευταία χρόνια η Coca-Cola 3Ε έχει προχωρήσει σε επενδύσεις στην τεχνολογία συνολικού ύψους 57 εκατ. ευρώ, ενώ πριν από λίγους μήνες ανακοινώθηκε επένδυση του ομίλου ύψους 8,7 εκατ. ευρώ στη μονάδα εμφιάλωσης φυσικού νερού στο Αίγιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή