Ερντογάν: Ο Τσίπρας μου είπε ότι θα καταργηθεί ο διορισμός του μουφτή στη Δ. Θράκη

Ερντογάν: Ο Τσίπρας μου είπε ότι θα καταργηθεί ο διορισμός του μουφτή στη Δ. Θράκη

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο θέμα της εκλογής μουφτή στη Δυτική Θράκη αναφέρθηκε σε δηλώσεις ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως ένα από τα ζητήματα που συζήτησε με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντησή τους στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. 

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε διαφοροποίηση της έως σήμερα πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων στο θέμα του μουφτή στη Δυτική Θράκη. 

«Συζητήσαμε και το θέμα της Δυτικής Θράκης… Αν θέλει ο Θεός θα γίνει το θέμα του  εκλεγμένου Μουφτή (σ.σ. μέχρι τώρα διορίζεται), Ο Αλέξης Τσίπρας, μας λέει, ότι θα περάσουμε σε νέο σύστημα, θα καταργήσουμε τον διορισμό του Μουφτή. Ας πούμε πως στο θέμα αυτό άναψε ‘’πράσινο φως’’, όμως δεν μπορούμε να πούμε πως τελείωσε η δουλειά», είπε χαρακτηριστικά σε Τούρκους δημοσιογράφους.

Σημειώνεται δε, ότι ο θρησκευτικός ηγέτης των μουσουλμάνων της Θράκης ορίζεται από το υπουργείο Παιδείας, και δεν εκλέγεται. Ως γνωστόν ο κ. Ερντογάν είχε ζητήσει δημοσίως κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα να αλλάξει ο τρόπος ανάδειξης μουφτή, ώστε αντί να διορίζεται από το ελληνικό κράτος, να εκλέγεται. 

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη χώρα μας, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, εμφανίστηκε να ζητεί ουσιαστικά, την έναρξη συζητήσεων με τη μουσουλμανική μειονότητα για το θέμα της εκλογής των Μουφτήδων. 

«Θα πρέπει να αρχίσει μια πολλή σοβαρή συζήτηση, με την ίδια τη μειονότητα ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων. Το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί και νομίζω πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για συζητήσεις, είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος». Στο πλαίσιο αυτό σημειώνει: «Τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα στην πόλη, δεν τον εκλέγουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Άρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών, ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στο Κανάλι της Βουλής ο υπουργός Παιδείας. 

Πάντως, ο κ. Τσίπρας σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση της Πέμπτης δεν έκανε αναφορά στο θέμα του μουφτή.

Τι είχε πει ο Ερντογάν για το θέμα του μουφτή

Υπενθυμίζεται ότι, κατά την διάρκεια της κοινής με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα συνέντευξης Τύπου στο μέγαρο Μαξίμου, ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει τα εξής: 

«Υπάρχει, επίσης, το θέμα της Μουφτίας. Ο αρχιμουφτής βλέπουμε ότι είναι ένας διορισμένος δημόσιος υπάλληλος. Η Συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει ότι ο επικεφαλής Μουφτής πρέπει να εκλέγεται. Στην Τουρκία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο. Και η Ιερά Σύνοδος πρέπει να έχει συγκεκριμένο αριθμό μελών για να μπορεί να εκλέξει τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Και όταν υπήρξε μείωση του αριθμού των μελών της Ιεράς Συνόδου, έστειλα μήνυμα προς τον Πατριάρχη και του είπα «υποδείξτε μου ονόματα ιερωμένων, στους οποίους θα δώσουμε την τουρκική ιθαγένεια, ούτως ώστε να αποτελέσουν μέλη της Ιεράς Συνόδου». Από επτά που ήταν, ύστερα από τις υποδείξεις του Οικουμενικού Πατριάρχη, η Ιερά Σύνοδος έχει τώρα 17 μέλη, δηλαδή μπορεί να εκλέξει νέο Πατριάρχη. 

Πριν από όλα, στη Δυτική Θράκη, στο ζήτημα του αρχιμουφτή, του αν είναι εκλεγμένος ή διορισμένος. Κατά τη γνώμη μου συνιστά μια σοβαρή πληγή και πιστεύω ότι ο αξιότιμος Πρωθυπουργός θα μεριμνήσει για την επίλυση και τη διευθέτηση του συγκεκριμένου ζητήματος. Βεβαίως αυτό είναι σαφές ότι αποτελεί ένα εσωτερικό θέμα της χώρας, δεν διαφωνούμε. Αλλά αν μας δίνεται η άδεια, προφανώς και μπορούμε να διατυπώσουμε την παράκλησή μας. Διότι εμείς εμπιστευόμαστε τη γείτονα χώρα και γι΄ αυτό δείχνουμε το ενδιαφέρον μας για το εσωτερικό της Δίκαιο».

Για τους Ελληνες στρατιωτικούς 

Οι δύο ηγέτες μίλησαν ακόμα τόσο για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς, που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης εδώ και τέσσερις μήνες, όσο και για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που παραμένουν στη χώρα μας. 

Μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους που τον ακολούθησαν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Ερντογάν φέρεται να δήλωσε τα εξής:  «Συμφωνήσαμε με τον κ. Τσίπρα να κανονιστούν τα θέματα αυτά (σ.σ. των 8 και των 2). Να κάνουμε προσπάθεια με καλή πρόθεση».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή