Thea Estiatorio: Ο σεφ Παναγιώτης Τζιουρτζιούμης μιλάει άπταιστα δημιουργικά ελληνικά!

Thea Estiatorio: Ο σεφ Παναγιώτης Τζιουρτζιούμης μιλάει άπταιστα δημιουργικά ελληνικά!

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κουζίνα με μοντέρνες, αλλά σεμνές αποδόσεις, κλασικών ελληνικών συνταγών.

Η θέση: Εντός του πολυτελούς ξενοδοχείου Belvedere Mykonos, που βρίσκεται επί του κεντρικού δρόμου που αγκαλιάζει τη Χώρα.

Η ατμόσφαιρα: Το διαστάσεων μπουτίκ εστιατόριο του Belvedere μοιάζει να επιπλέει στην πισίνα του ξενοδοχείου, υπερυψωμένο σε προνομιακό σημείο ώστε να επιβλέπει από ψηλά το έτερο εστιατόριο, το κοσμοπολίτικο Matsuhisa Mykonos, και να έχει και φαντασμαγορική θέα τα σπιτάκια της Χώρας, ως το λιμάνι και τα πελώρια, φωταγωγημένα κρουαζιερόπλοια.

Thea Estiatorio: Ο σεφ Παναγιώτης Τζιουρτζιούμης μιλάει άπταιστα δημιουργικά ελληνικά!-1

Το φαγητό: Η φετινή συνεργασία του ξενοδοχείου Belvedere με τον, χαμηλών τόνων, σεφ Παναγιώτη Τζιουρτζιούμη υπογραμμίζει για ακόμη μια χρονιά την ελληνική, μοντέρνα δημιουργική κατεύθυνση που έχει το εστιατόριο «Thea». Το δείπνο σερβίρεται με τον πατροπαράδοτο τρόπο της μοιρασιάς χωρίς τους αυστηρούς κανόνες του fine dining, στολισμένο αλλά χωρίς υπερφίαλες παρουσιάσεις, μέσα σε greek chic πορσελάνες που σχεδίασε ειδικά για το «Thea» η Θέμις Ζουγανέλη εμπνευσμένη από τους ανέμους και τα κύματα της θάλασσας της Μυκόνου. Στα όλα κι όλα 8 τραπέζια του «μπουτίκ» εστιατορίου η εμπειρία μεταμορφώνεται σε σχεδόν privé υπόθεση, μια και το «Thea» μπορεί να φιλοξενήσει μόλις 30 άτομα. Η φιλοσοφία του εστιατορίου, από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του, είναι η παρουσίαση παραδοσιακών ελληνικών πιάτων με comfort αίσθηση, μέσα από μια μοντέρνα ματιά, αλλά με ήπιες προσεγγίσεις. Οι συνταγές του σεφ Τζιουρτζιούμη στηρίζονται σε διαλεχτή πρώτη ύλη από μικρούς Έλληνες παραγωγούς.

Thea Estiatorio: Ο σεφ Παναγιώτης Τζιουρτζιούμης μιλάει άπταιστα δημιουργικά ελληνικά!-2

Ξεκινήσαμε με μυρωδάτο ελαιόλαδο Αμαλιάδος, ανθό αλατιού από τις αλυκές της Μεσσηνίας και λευκό χωριάτικο ψωμί με καρύδια. Δεν σβήνει με τίποτα από τη γευστική μου μνήμη η σαλάτα με γλυκά παντζάρια που σερβίρεται με φίνα κρέμα πατάτας και σκόρδου, με βλίτα και δαντελένια tuiles ψωμιού. Άλλο πιάτο με ουσία και βαθιά νοστιμιά είναι τα θαλασσινά σε χυμό κακαβιάς φτιαγμένα με πετρόψαρα, σκορπίνες και μια πρέζα σαφράν που σερβίρεται με τραγανό χορτάκι της θάλασσας από τη Μάνη. Ένα από τα καλύτερα πιάτα που θα δοκιμάσετε από τα χέρια του κ Τζιουρτζιούμη είναι μια χυμώδης σφυρίδα, ψημένη υποδειγματικά και σερβιρισμένη με σάλτσα φρικασέ με τραγανά άγρια, ελληνικά χόρτα εποχής όπως σταμναγκάθι και βλίτα, και αρωματισμένο με μυρωδικά χόρτα όπως καυκαλίθρες, μυρώνια, μαραθόριζα.

Σε καμία περίπτωση μη χάσετε την πίτα με γέμιση κοκκινιστό μοσχάρι και φύλλο ψημένο στα κάρβουνα, μια φοβερή ιδέα σε μια πολύ καλή εκτέλεση – με μόνη παρατήρηση το μοσχαράκι να ήταν λίγο πιο ζουμερό – σε ένα πιάτο πειραγμένο μεν, μα τόσο προσγειωμένο και βατό που από μόνο του ως σύλληψη βάζει σε καινούρια πλαίσια την δημιουργική κουζίνα! Εξαιρετικός και ο σιγομαγειρεμένος αρνίσιος ώμος στη γάστρα που σερβίρεται με γκρεμολάτα, σταμναγκάθι, απίθανη αγκινάρα τεμπούρα και μεταξένιο, λεπτεπίλεπτο πουρέ καπνιστής μελιτζάνας με κατίκι. Σε καλό επίπεδο είναι τα γλυκά, αν και πιο αξιοσημείωτα είναι τα παγωτά που τα συμπληρώνουν, βλ. το παγωτό κανέλα στα ξεροτήγανα και το παγωτό βανίλια στον κορμό σοκολάτας.

Ο λογαριασμός: 70-80 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Η κάβα: Ενημερωμένη και πλούσια λίστα με ελληνικά και διεθνή κρασιά, καθώς και μια πολύ δυνατή cocktail list, στην οποία έχει βάλει το χεράκι του ο mixologist Χρήστος Χουσέας – ακόμα έχω τη γεύση στο στόμα από το Tribute to Hemingway ένα πικάντικο, δυνατό και πολύπλοκο κοκτέιλ στην λογική του bloody Mary, φτιαγμένο με τζιν, παντζάρι, ντομάτα και μπαχαρικά.

Επιπλέον πληροφορίες: Καθημερινά 20:00-00:30.

Thea Estiatorio,

Έναντι Σχολής Καλών Τεχνών, Χώρα, Μύκονος,

Τ/2289.025.122.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή