Λήγει η θητεία της επικεφαλής για την τραπεζική εποπτεία στην ΕΚΤ – Οι πιθανοί αντικαταστάτες

Λήγει η θητεία της επικεφαλής για την τραπεζική εποπτεία στην ΕΚΤ – Οι πιθανοί αντικαταστάτες

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκκίνησε τη διαδικασία αναζήτησης νέου επικεφαλής για την εποπτεία των τραπεζών, καθώς η τετραετής θητεία της Γαλλίδας Ντανιέλ Νουί ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη κάποια υποψηφιότητα, δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης έχουν αναφέρει ως πιθανούς υποψήφιους τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής Αντρέα Ενρία, τον επόπτη της ΕΚΤ Ινιάτσιο Αντζελόνι, την υποδιοικητή της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας Σάρον Ντόνερι και τον πρώην Ολλανδό επόπτη Γιαν Σίμπραντ.

Αν και οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν προσωπικά από τους ενδιαφερόμενους, καμία υποψηφιότητα δεν είναι πιθανόν να είναι επιτυχής χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης της χώρας τους και μία προσπάθεια παρασκηνιακών διαβουλεύσεων μεταξύ των χωρών – μελών της Ευρωζώνης.

Επιτροπή της ΕΚΤ θα καταρτίσει μία λίστα των επικρατέστερων υποψηφίων από τις αιτήσεις που θα υποβληθούν και θα υποβάλει την τελική πρόταση στο Συμβούλιο της ΕΕ το φθινόπωρο, μετά από διαβούλευση, μεταξύ άλλων, με το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Το 2017, οι βασικές αποδοχές της Νουί ανήλθαν σε 283.488 ευρώ, όπως και των τακτικών μελών του Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Η Νουί διαμόρφωσε από την αρχή τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, αλλά δυσκολεύθηκε κατά καιρούς να προωθήσει προτάσεις για την εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου, λόγω έντονων πιέσεων από χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, ιδιαίτερα από την Ιταλία.

Ο νέος επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας θα επιβλέπει 118 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης με ενεργητικό περίπου 21 τρισ. ευρώ και ένα μεγάλο ακόμη απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), που έχουν μείνει κατάλοιπα από την κρίση χρέους.

Η Νουί δυσκολεύθηκε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των προβληματικών δανείων, καθώς οι ιταλικές τράπεζες αντέδρασαν στα σχέδια για επιθετικές δράσεις πώλησης «κόκκινων» δανείων ή σχηματισμού προβλέψεων.

Καταλήγοντας σε έναν συμβιβασμό μετά από μήνες καθυστερήσεων, η ΕΚΤ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα νέες οδηγίες, που προβλέπουν περισσότερο χρόνο για τις τράπεζες με μεγαλύτερο απόθεμα NPLs και τη μη επιβολή ενιαίων κανόνων για τον σχηματισμό προβλέψεων.

Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν, επίσης, ασθενή κερδοφορία, με τα κέρδη του κλάδου ως ποσοστό του μετοχικού τους κεφαλαίου να ανέρχονται σε μόνο 6% στο τελευταίο τρίμηνο του 2017, με πολλές τράπεζες να μην καλύπτουν με τα κέρδη ούτε το κόστος του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Ωστόσο, οι τράπεζες έχουν σχηματίσει μεγάλα κεφαλαιακά αποθέματα, κάτι που υποδηλώνει ότι έχουν ήδη επαρκή διαθέσιμα για να αντέξουν μία ύφεση της οικονομίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή