Επιστροφή στα κλασικά ποτά

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα νέο δυναμικό κοινό παρακολουθεί τις εξελίξεις στο ποτό και στο κοκτέιλ, και Έλληνες επαγγελματίες υπηρετούν με συνέπεια τις νέες τάσεις.

Δύο πρόσφατα φεστιβάλ –το Aegean Cocktails and Spirits Festival, που διοργανώθηκε για δεύτερη φορά στην Τήνο, όπως και το Bar Engage-Αγκαζέ, για τρίτη φορά στη Λάρισα– έγιναν πόλος έλξης διακεκριμένων επαγγελματιών από το εξωτερικό. Πολλοί σημαντικοί μπαρτέντερ και πρεσβευτές μεγάλων οίκων ποτού παρευρέθηκαν ως εισηγητές, για να παρουσιάσουν κάτι ενδιαφέρον, είτε για να μοιραστούν χρόνο και ιδέες στο εύφορο – παραγωγικό– ελληνικό έδαφος. Γεύτηκαν το εκλεκτό απόσταγμα από το Μοσχάτο μαύρο Τυρνάβου, αντικατέστησαν το τζιν με τσίπουρο, γνώρισαν τις ιδιότητες των κυκλαδίτικων βοτάνων και τις ντόπιες ποικιλίες σταφυλιού, χάρηκαν τη διαδραστικότητα με ένα νέο, θερμό και φιλόξενο κοινό από όλη την Ελλάδα και την Αθήνα.

Την ώρα που στην πρωτεύουσα βρίσκονται δύο από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου (το The Clumsies και το Baba Au Rum, σύμφωνα με την αξιόπιστη λίστα των World’s 50 best bars), σε όλη τη χώρα ανθίζουν νέες ιδέες και προσπάθειες ταλαντούχων επαγγελματιών. Διοργανώνονται σεμινάρια και σημαντικές εκδηλώσεις γύρω από την κουλτούρα του ποτού και σερβίρονται αληθινά νόστιμα ποτά, δημιουργίες επιτυχημένων μπαρτέντερ. Η φήμη της Αθήνας όλο και μεγαλώνει, χάρη σε μια γενιά επαγγελματιών που δεν φοβάται να ρισκάρει και βλέπει μπροστά. Τα φεστιβάλ και όλες οι θεματικές ημέρες για να γνωρίσουμε κάποιο απόσταγμα (Rum Day, Negroni Week, κ.λπ.) αποδεικνύουν πως υπάρχει ένα κοινό που ακολουθεί τις τάσεις, θέλει να είναι μέσα στα πράγματα, να μαθαίνει για τη φιλοξενία στο μπαρ αλλά και πώς από τα long drinks φτάσαμε στα κοκτέιλ και στις πιο κλασικές συνταγές της αναμειγνυολογίας.

Οι ειδικοί λένε πως η μόδα ορίζει την επιστροφή στα κλασικά ποτά. Δεν υπάρχουν τάσεις από το εξωτερικό που να «φοριούνται» ως έχουν στα μπαρ της πόλης – εδώ διακρινόμαστε για τη δημιουργικότητά μας. «Το green and healthy είναι μια τάση που κυριαρχεί παγκοσμίως, ωστόσο τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως οι καινοτόμες ιδέες έχουν κορεστεί και ξανάρχονται στο προσκήνιο οι κλασικές συνταγές» ,υποστηρίζει ο Βασίλης Κυρίτσης, μέλος της οικογένειας των Clumsies, και συνεχίζει: «Σημαντικό για εμάς είναι να δούμε πόσο αντέχει τις καινοτομίες μια κλασική συνταγή. Στα ποτά παίζει ρόλο η πρώτη ύλη, αλλά είναι σημαντικό να τη μεταποιήσεις και να πάρεις κάτι καλύτερο. Αν καταψύξεις ένα φρούτο και το κάνεις πουρέ, έχεις συμπυκνώσει τα αρώματά του», καταλήγει. Για τον Θοδωρή Πύριλλο, head bartender του A for Athens, «προκειμένου να ξεχωρίσει κάποιος ή να δημιουργήσει τάση, πρέπει να παρουσιάζει γεύσεις που συνδέονται με τις εμπειρίες του καταναλωτή, γι’ αυτό χρειάζεται ο επαγγελματίας να έχει πάθος. Είναι σημαντικό να μπορείς να φτιάξεις ποτά με λιγότερη ζάχαρη επειδή το healthy μπορεί να είναι τάση, αλλά πιο σημαντικό είναι το ποτό σου να αλλάξει τη διάθεση του καταναλωτή. Αυτός είναι ανέκαθεν ο ρόλος του μπαρ, πέρα από τις μόδες», διευκρινίζει ο Θοδωρής.

Επιστροφή στα κλασικά ποτά-1

Τα κοκτέιλ του καλοκαιριού

Τα πιο δροσερά, τα πιο λαχταριστά κοκτέιλ σε οκτώ μπαρ στο κέντρο της Αθήνας.

HOLY GARDEN: Coachella με παλαιωμένη τεκίλα, σιναπόσπορο, γιούζου, φράουλα, τζίντζερ, βανίλια και πικάντικες νότες καυτερής πιπεριάς.

Στον Κήπο Μεγάρου Μουσικής, Κόκκαλη 1.

42: Black Ash Colada, με ρούμι, φιστίκι Αιγίνης, μαύρο παγωτό καρύδας, λάιμ, τόνκα και πούδρα αμυγδάλου.

Στην Κολοκοτρώνη 3.

ODORI: Wisdom hunter με βότκα, Otto Athens vermouth, «καμένο» ροδάκινο, μέλι και ροζ γκρέιπφρουτ σόδα.

Στη Σκουλενίου 2.

BABA AU RUM: Guadeloupe tiki punch με ρούμια από την Καραϊβική, παπάγια, ανανά, πορτοκάλι, βερίκοκο, βανίλια και γλυκά μπαχάρια.

Στην Κλειτίου 6.

BORSALINO: Soyer su fraise με κασάσα, μαστίχα Skinos, πορτοκάλι, σαμπάνια και παγωτό φράουλα.

Στην Κολοκοτρώνη 59.

A FOR ATHENS: Μodern daiquiri με ρούμι, ανανά, βοτανική chartreuse και λάιμ.

Στη Μιαούλη 2.

MEERKAT: Fela Kiwi Zombie με ρούμι, χυμό ακτινίδιο, λάιμ και μερικές σταγόνες από άψινθο.

Στη Γ. Βυζαντίου 7, Κουκάκι.

THE CLUMSIES: La Capilla Te, με τεκίλα, μεζκάλ, λάιμ και kompucha (μείγμα από τσάγια που έχουν υποστεί φυσική ζύμωση).

Στην Πραξιτέλους 30.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή